OS-hjälten Fredrik Lindström (höger) är frisk från körtelfebern och redo för hemma-VM.
OS-hjälten Fredrik Lindström (höger) är frisk från körtelfebern och redo för hemma-VM.

Lindström: "Kvitt den där körtelfebern"

Körtelfebern satte stopp för Fredrik Lindströms säsong redan i världscuppremiären. Men nu är han redo för comeback – på hemma-VM i Östersund.

ANNONS
|

Fredrik Lindström fick så gott som hela säsongen förstörd nästan redan innan den börjat på grund av körtelfebern.

Men till det stora målet, VM på hemmaplan som inleds på torsdag i nästa vecka, är han tillbaka.

- Jag är kvitt den där körtelfebern i alla fall. Det har varit en lång och krokig väg, men det känns bara fantastiskt att jag är här över huvud taget, säger han på en presskonferens i Idre.

ANNONS

Landslagsveteranen lämnade världscuppremiären i Pokljuka i början av december med feber och ganska snart kunde läkarna konstatera att det rörde sig om körtelfeber.

Några dagar före julafton hade febern fortfarande inte släppt och att träna var inte att tänka på.

Positivt mitt i allt elände var att han kunde fokusera ordentligt på skyttet. Torrskjutning hemma på prickar på väggen och olika siktningsövningar stod på schemat när han var ordinerad vila.

- Jag har ju kunnat vara riktigt seriös med skyttet, jag kanske sköt 45 minuter om dagen.

Först i mitten av januari fick han klartecken att börja med lågintensiv träning – som till en början ändå gjorde honom helt slut.

- Tänker man tillbaka på det där första skidpasset när det kändes så dåligt så blir man ju ödmjuk över att man kravlat sig upp. Det gick liksom inte att känna igen sig själv, man satt och åt middag och ville bara gå och lägga sig.

ANNONS

"Solklart mål"

Men sedan dess har det gått framåt. Och Fredrik Lindström tränar just nu med resten av landslaget i Idre där de sista förberedelserna inför VM görs. Så sent som den här veckan gjorde han första hårda träningen tillsammans med resten av laget – en dryg vecka innan VM inleds.

- Det var ju någonstans målet, när det började sjunka in vad det här med körtelfeber innebär. Att egentligen spela allt på ett kort. Och det har gått framåt och nu är jag ju här.

Det är som att han nästan inte riktigt vågar säga det högt, att han är redo att köra. Men det är han.

- I tanken har det hela tiden varit ett solklart mål, men man har ju varit väldigt ödmjuk inför vägen tillbaka, säger Lindström.

"Ska njuta"

Bra stöd från läkare, tränare och landslag har varit betydelsefullt. Framför allt att han fick förtroendet att bli uttagen i VM-truppen, trots att han inte kunde bevisa var han står i något lopp.

ANNONS

- Det är jag tacksam för, att jag inte behövde stressa igång och bevisa något. Att jag fått skynda långsamt.

VM i Östersund blir Lindströms sjunde. Men med den speciella uppladdningen han haft känns det betydligt mer spänt än man kan tänka sig att ett sjunde VM känns.

- Man är liksom nyfiken och spänd. Den här uppladdningen sätter det i ett annat perspektiv. Jag är så redo jag kan bli, får jag chansen så kommer jag vara grymt stolt över att jag jobbat mig tillbaka och jag kommer att njuta i fulla drag.

TT
ANNONS