Swedbank är en pålitlig bank, enligt Litauens centralbank. Arkivbild
Swedbank är en pålitlig bank, enligt Litauens centralbank. Arkivbild

Litauens centralbank litar på Swedbank

Den svenska storbanken Swedbanks verksamhet i Litauen är pålitlig, enligt Vytautas Valvonis, chef för övervakning på centralbanken i Vilnius.

ANNONS
|

Han tillägger att det som de senaste dagarna har avslöjats om misstänkta transaktioner med konton i banken är "decenniegamla" händelser.

- I dag har vi en helt annan situation, säger Vytautas Valvonis.

Uttalandet görs sedan han i förra veckan lovat att bistå finansmyndigheter i Sverige och Estland i deras gemensamma utredning av misstänkt penningtvätt, efter att SVT:s Uppdrag granskning i förra veckan rapporterat att Swedbankkonton använts för penningtvätt.

ANNONS

De misstänkta transaktionerna utreds även av det brittiska analysföretaget Forensic Risk Alliance på uppdrag av Swedbank.

Använt konto i Litauen

Enligt Uppdrag gransknings uppgifter ska ett 50-tal misstänkta kunder med koppling till den stora penningtvätthärvan i Danske Bank ha använt Swedbankkonton för att flytta 40 miljarder kronor under åren 2007–2015.

Uppdrag granskning har i ett nytt program om Swedbanks affärer i regionen även sagt att Ukrainas före detta president Viktor Janukovytj använt sig av ett Swedbankkonto i Litauen för att flytta pengar.

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen har i uttalanden sagt att banken ser bekämpning av penningtvätt som ett av bankens viktigaste uppdrag. Hon har även bedyrat att hon känner sig trygg med Swedbanks agerande mot penningtvätt och att misstänkta fall har rapporterats till myndigheter.

Kan ha "slunkit igenom"

Men hon har även tillagt att hon inte kan garantera att något inte har "slunkit igenom".

- Ja, det finns en sådan risk, sade hon på en telefonkonferens med analytiker och medier förra veckan.

Litauens centralbank utvärderade för omkring ett år sedan Swedbanks arbete mot penningtvätt och terroristfinansiering och kom då fram till att det fanns vissa brister, som dock korrigerades av banken.

ANNONS
TT-Reuters
ANNONS