Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Jag är så oerhört glad att jag vann elskåpstävlingen", säger Anne Murberger, 46 år. Hon bearbetar fortfarande förlusten av ena dottern, samtidigt som hon återhämtar sig från sin egen cancersjukdom. "Det är en ständig kamp att gå upp på morgonen och hitta en mening med dagen. Men jag tror att jag hittat verktygen för att gå vidare."

Liv och död i Annes bidrag

Trollhättebon Anne Murberger hade precis tagit sig upp ur en depression efter tonårsdottern Madeleines död. Då fick Anne beskedet att hon själv hade cancer. – Jag har anammat Maddes sätt att hantera sjukdomen – gör positiva och kreativa saker. Det har varit helande.

Våren 2007 såg Madeleine Deckert fram emot att ta studenten efter musikestetutbildningen på Magnus Åbergsgymnasiet. Smärtorna i magen berodde på examensstress, trodde hon.

Under sommaren tilltog smärtorna, och i september fick familjen beskedet att Madeleine drabbats av en aggressiv och ovanlig cancersjukdom, med en tumör i levern.

– Madeleine hade varit en frisk, hälsosam och ambitiös tjej, med alla förutsättningar att få ett bra liv. Efter beskedet gick hon ner i en djup depression, berättar mamma Anne.

Efter några månaders behandling av tumören mådde Madeleine lite bättre, och hon bestämde sig för att göra något positivt av den tid hon hade kvar. Hon började blogga om sina tankar, och hjälpte sin mamma att starta en egen blogg.

Dotterns motto står skrivet på en skylt i Anne Murbergers ljusa kök på Sandhem: "If you can dream it you can do it." Kanske var det kämparglöden och viljan att se det fina i livet som gjorde att Madeleines blogg väckte så stort gensvar. Hon gick bort i hemmet hösten 2008.

– Jag har förträngt mycket från den tiden. "Sorgeåret" var också fruktansvärt. Men jag åkte för det mesta till jobbet och försökte göra saker. Det var sedan som jag åkte ner i källaren.

Efter några månaders sjukskrivning mådde hon bättre.

– Jag bestämde mig, precis som Madde, för att nu fick det vara nog. Jag ville leva och må bra, jag som fått gåvan att leva. Så tänker de flesta som förlorat sina barn – så småningom.

Då kom nästa slag. Anne upptäckte en knöl i vänster bröst. Hela bröstet opererades bort, eftersom det var en stor tumör från en aggressiv cancersjukdom.

– Det värsta hade redan hänt mig, jag hade förlorat ett av mina barn. Det här är inget, tänkte jag.

Den långa och tuffa behandlingen med cellgifter och strålning valde Anne att se som ett sabbatsår, då hon fick tid att måla, snickra och pyssla. Överallt i lägenheten finns bevis på denna skaparglädje. I köket står en bricka med rosendecoupage, i "kaosrummet" ligger en trave tyger på en stol, på golvet i vardagsrummet väntar hundratals filmstjärnebilder på att bli en tavla.

– Det är skapandet som räddat mig. Jag är född i en kreativ familj, som tonåring torkade jag blommor i stället för att hänga ute med kompisar. Det var roligt att hitta tillbaka till den pysseltokiga Anne.

Kreativt skapande var också nyckeln för rehabiliteringen på Vidarkliniken i Järna. Där får cancerpatienter, döende och botade, bearbeta känslorna genom lera och färger. Det var där Annes vinnarbidrag "Inre kraft" kom till.

– Det var så många finare bidrag än mitt i tävlingen. Utan mina bloggvänner, facebookvänner, andra vänner och familj hade jag inte vunnit. Det finns en enorm kraft i sociala medier.

Anne har fortsatt skriva på sin blogg, om saknaden efter dottern, om sin egen sjukdom och om glädjeämnen i livet. Bloggen har hjälpt henne genom sorgen.

– Jag är väldigt öppen med mina tankar – dels för att jag är öppen som person, dels för att hjälpa människor. Jag tycker själv att det är skönt att läsa om människor som kommit ut på andra sidan efter något jobbigt.

Föreningslivet engagerar också. Anne är nybliven ordförande i Bröstcancerföreningen Johanna i Trollhättan, och har tagit upp körsången igen.

I dag mår Anne bra, rent fysiskt. Hon får behandling mot återfall, en "mirakelmedicin" som ökat överlevnadschansen för den här cancertypen rejält.

– I sommar är behandlingen färdig, då ska jag och mina vänner fira med champagne och jordgubbar.

Fast innan dess tänker hon kvittera ut förstapriset i elskåpstävlingen, en resa till en konststad.

– Jag tar med mig dottern Christine till Florens. Dit hade jag tänkt resa för flera år sedan, innan Madde blev sjuk. I Florens ska jag se på all vacker konst och träffa min kusin som jag inte sett sen vi var små.

Skiss- och anteckningsblocken lär åka med i resväskan.

Fotnot: Anne Murbergers blogg kan du följa på levaidag.blogg.se