Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

15 virala danser efter Gangnam style

I år är det tio år sedan Psy släppte låten ”Gangnam style”. Den sydkoreanska artisten tog världen med storm och musikvideon, med dess numera ökända danssteg, blev först att nå en miljard visningar på Youtube.
Den skapade en dominoeffekt av danstrender på internet.
Här listas 15 virala danser efter ”Gangnam style”.

Danssteg som sprider sig jorden runt är inget nytt påhitt. 1980-talisterna minns säkert ”Cha cha slide” och ”Ketchup song”. 1990-talisterna likväl, som även fick växa upp med ”Crank dat”, ”Single ladies” och ”Party rock anthem” – som lärde alla att shuffla, alltså glida med fötterna över dansgolvet.

Att spåra vilken dansrutin som först nådde alla världens hörn är svårt. Kanske var det hand jive som blev populär efter filmen ”Grease” i slutet på 1970-talet. Eller var det zombiehänderna i Michael Jacksons ”Thriller”?

Vad som däremot är lättare att slå fast är att danstrenderna ökat under de senaste två decennierna, vilket föräldrar som sett sina barn växa upp under sociala medier-åldern kan attestera.

Startskottet kom 2012 när den sydkoreanske och dittills relativt okända artisten Psy släppte hitsingeln ”Gangnam style”. Låten blev en global succé och musikvideon, med sin enkla dansrutin, gjorde att alla började skutta och hoppa som honom.

Vad som följde därefter har varit en blandning av nya och återvunna danssteg. Här listas 15 danstrender efter ”Gangnam style”.

Ai se eu te pego (2012)

Trenden fick vind i seglet när Gangnam style-sommaren följdes av brasilianske Micael Telo, och hans tolkning av ”Ai se eu te pego”. Låten blev en plåga och dansen likaså, med över en miljard spelningar på Youtube.

Twerking (2013)

Countrysångerskan Miley Cyrus genomgick under denna tidsperiod en hiphop-fas och såg till att twerka så ofta som det bara gick. En underskattad danstrend som lever kvar än i dag, där rumpan ska skaka men ingen annan kroppsdel.

Harlem shake (2013)

Ett enkelt koncept som startades av artisten Joji innan han växlade om från internetfenomen till seriös musiker. Det gick ut på att ett antal personer inväntade droppet i Bauuers ”Harlem shake” och sedan ballade ur. En av de första trenderna som lyckades spridas över internet utan att musiken stod i fokus. Till och med Södertäljepolisen hängde på.

Dab (2015)

Blev en världsgrej efter att raptrion Migos släppt "Look at my dab”. Att dabba är enkelt – en hand utsträckt och den andra böjd med huvudet i armvecket. I Saudiarabien förbjöds rörelsen då man hävdade att det uppmanade till droganvändning.

Whip and Nae Nae (2015)

En reklamkampanj inriktad på att skapa en viral dans sägs ligga bakom Whip/Nae Nae:s succéartade framfart under 2015, vilken kombinerade två danssteg till ett. Böjda knän och rak arm utåt med knuten näve är första delen och följs av en uppsträckt arm medan man backar, gungandes i sidled.

Running man (2016)

En något förenklad version av det klassiska disco-steget. Var en av många internet-utmaningar som gick ut på att släppa allt man gjorde och dansa när Ghost town DJ's ”My boo” började spelas. Blev särskilt stor bland poliskårer jorden runt. Studsa på tårna och gör lite vad du vill med armarna.

Juju (2016)

I låten ”Juju on the beat” blandar Zay Hilfigerrr och Zayion McCall ihop så många populära danssteg som de bara kan, inkluderat Running man, till en rutin som avslutas med deras egna påhitt. Låten har en halv miljard spelningar på Youtube.

Floss (2017)

När intresset för Tiktok exploderade tycks danstrenderna spåra ännu mer. Oklart om det finns ett samband. En av de första stora trenderna på appen blev den 16-årige Russell Horning och hans arm- och höftkoordinerade rörelser. Alla hoppade på trenden, även Zlatan Ibrahimovic.

Shoot (2017)

En av många danser som dykt upp i spelet Fortnite där rörelsen fick namnet ”Hype”. Egentligen är steget sprunget ur rapparen BlocBoy JB:s låt ”Shoot” och han stämde utvecklarna bakom Fortnite för plagiat. Hoppa på en fot, sparka med den andra och veva ena armen samtidigt.

Milly rock (2017)

Sägs ha populariserats av ungdomar i New York i början av 2010-talet, men fick sig ett rejält uppsving efter att Roy Purdy, en karismatiskt dansande tonåring, använt sig av steget i flera videor. Svep och snurra med armarna, sväng med höfterna.

Orange justice (2018)

Ung internetkultur i sitt esse. 2018 var både tv-spelet Fortnite och Tiktok på allas läppar. När utvecklarna bakom Fortnite utropade en tävling där bästa dans skulle få återskapas i spelet – stegade en användare vid namn ”Orange shirt kid” fram. Armarna ut, knäna in. Sedan armarna in och knäna ut medan man går neråt. Personer med artros bör vara försiktiga.

Woah (2018)

Kasta upp den, fånga den och lås den. Vad är det som kastas? Ingen vet, men alla gjorde det under 2018. Flera parter har hävdat upphovsrätt men dansen ska ha uppkommit i södra USA. En av många danser som vuxit i popularitet när idrottsmän gjort dem i samband med firanden.

Toosie slide (2020)

Världsartisterna har förstått att de kan tjäna pengar på att skapa virala danser. Ingen kan det bättre än den kanadensiske rapparen Drake (Hotline bling, In my feelings), som i början av pandemin fick karantäntrötta ungdomar att lära sig stegen till ”Toosie slide”. Drake gjorde det lätt genom att använda refrängen som en instruktionsmanual.

Jerusalema (2020)

Den sydafrikanska artisten Nomcebo Zikodes låt ”Jerusalema” var en trend sommaren 2020 innan den nådde Sverige nästkommande vårvinter. En av de längsta danstrenderna på senare år som bestod av flera steg och skulle göras i grupp. Kriminalvårdsanställda hoppade också på trenden.

Jerking (2021)

En av få steg på listan som potentiellt både barn och föräldrar kan i dag. Jerking var en grej redan under tidigt 2000-tal men kom nyligen tillbaka. Detta efter en viral video med en amerikansk lärare. Lite av en budgetvariant på moonwalken: Få det att se ut som att du backar medan du står still.