Fidget spinner: Allt du behöver veta om nya trendiga leksaken

2010-talet har fått sitt svar på stressbollen. De kallas för fidget spinners och är de hetaste prylarna på skolgårdarna just nu. Men vad är fidget spinners? Hur funkar de? Och varför har de blivit så kontroversiella?

ANNONS
|

Chansen är stor att du redan har kommit i kontakt med vårens hetaste leksak, särskilt om du har barn eller känner barn. Och har det inte redan hänt, så kommer det sannolikt att ske snart. Precis som rockringen på 50-talet och mer nutida exempel som Pokémon, Pogs och Tamagotchi, håller så kallade ”fidget spinners” på att ta världen med storm med ett omedelbart grepp om skolgårdarna.

Febern drabbade USA först. Nätbutiken Amazons lista över de bäst säljande leksakerna erbjuder en ensidig läsning (fjorton av femton leksaker är fidget spinners av olika slag).

Amerikanska återförsäljare rapporterade rekordsiffror för april månad och New York Post skriver att många handlare nu kräver flygfrakt från tillverkare i Kina. Det är betydligt dyrare än med båt, men snabbare, och det finns ingen tid att spilla när hyllorna står tomma.

ANNONS

Det dröjde inte länge innan Sverige drabbades. Vi har pratat med flera småbarnsföräldrar som upplever en ”vill ha”-hets och hype som liknar den som drabbade Pokémon Go sommaren 2016. Men den här gången är det inte en teknikpryl som lockar.

Vad är en fidget spinner?

Den lilla snurran, ungefär lika stor som en handflata, ser inte märkvärdig ut vid första anblicken. Vissa utför tricks med leksaken (en växande trend på Youtube med miljontals videovisningar), men vanligast är att låta leksaken snurra mellan exempelvis pekfinger och tumme. Materialet varierar och prislappen med det, men modeller i standardutförande kostar kring hundralappen.

Fidget spinners togs ursprungligen fram som ett hjälpmedel för barn med olika typer av diagnoser eller koncentrationssvårigheter. Idén var enkel. Om användaren tilläts pyssla med något med händerna, skulle det bli lättare att koncentrera sig på vad som sades.

Jennie Berg från Veddige är adhd-coach och mamma till en femtonåring med adhd och autismspektrat tillstånd.


    Jennie Berg är adhd-coach och mamma till en fidget spinner-användare. Foto: Privat
Jennie Berg är adhd-coach och mamma till en fidget spinner-användare. Foto: Privat

– Min son har en hemma och en i skolan. Han använder dem dagligen! På lektionerna, på rasterna, när han kollar på film, när han sitter framför datorn, säger hon.

– Han säger själv att fidget spinner får honom att bli lugnare. Han har adhd och blir väldigt lätt rastlös men har han sin Fidget Spinners så räcker det för att kunna behålla koncentration, fokus och lugn en stund till. "Jag behöver något att pilla på typ" som han själv uttrycker det.

ANNONS

Leksaken skulle dock snart hitta snart en större målgrupp. I december skrev Forbes.com att fidget spinners är ”måste ha-leksaken för kontoret 2017” och under våren har populariteten bara accelererat, både bland barn och vuxna.

I Sverige beställdes leksaken inledningsvis mest från utlandet, men på senare tid har även svenska nätbutiker börjat sälja den. Bli dock inte förvånad om du möts av röd text med budskapen ”tillfälligt slut” och ”ej i lager”.

Förbjuds i skolor i USA

Men vad vore en hype utan att det höjs kritiska röster? I USA, där Fidget Spinners snabbt har blivit en jättesuccé, har flera skolor beslutat att förbjuda dem.

– Ärligt talat tycker vi att de har motsatt effekt. Barnen byter dem med varandra eller snurrar dem istället för att skriva, säger rektor Kate Ellison från Washington Elementary School till Chicago Tribune.

”De kan verka harmlösa, men de plockas fram under lektioner och stör elever och anställda” och ”de är visserligen små, men de kan skada någon”, skriver en skola i Brooklyn i New York och en professor i mänsklig utveckling vid Boston College hävdar att Fidget Spinners bara hjälper på kort sikt. Och på Twitter har ett mindre läraruppror börjat hopa sig.

ANNONS

Jennie Berg är oförstående inför kritiken.

–Den professorn (som uttalat sig, red.) har ingen kunskap om neuropsykiatriska funktionshinder tyvärr. Att en Fidget Spinners stör stämmer inte heller - så länge den inte tappas i golvet! Att förbjuda är bara dumt! Är det ett hjälpmedel, oavsett om man har diagnos eller ej, så fyller det ju en väldigt viktig funktion i individens vardag - och varför skulle man förbjuda det?

"Eleverna älskar dem"

Sirkka Persson är rektor på Kringlaskolan i Södertälje. Där har man beslutat att beställa in fidget spinners till skolan för elever med behov av insatser.

– Eleverna älskar dem, i princip alla ville få använda dem men vi informerade om syfte, behov och mål. Jämförelse, om en elev med bra syn vill ha mina glasögon för att det är kul eller snyggt så kommer de att se sämre, alltså är det ingen bra idé, förklarar hon.

– Elever som inte har behov utan tycker fidget spinners är kul kommer att lägga fokus på den och därmed tappa fokus på undervisningen. Vi utgår ifrån att elever förstår detta, vill och kan ta ansvar. Märker vi att de inte kan, tar vi ansvar och bestämmer.

Jennie Berg säger att hon och sonen märker av leksakens popularitet, särskilt i högstadiet, men de börjar sprida sig till de yngre klasserna också. ”Alla vill ha sin unika färg eller mönster”, säger hon. Att hjälpmedlet blivit en trendpryl upplever hon som positivt.

ANNONS

– Det blir alltid lättare att använda hjälpmedel om även "normalstörda" personer också använder det.

Trenden kan dö när som helst

Huruvida fidget spinners-trenden blir långlivad eller blåser över lika snabbt som den kom återstår att se. Det hör till sakens natur när det gäller trender.

Allen Ashkenazie på Almar Sales Co., som säljer vidare produkten till företag som Walmart och Toys ’R’ Us, sammanfattar känslorna för New York Post:

– Jag kan komma in på kontoret en måndag om ett par veckor och inse att allt är gårdagens nyhet. Som om det aldrig hade hänt.

ANNONS