Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halvkall efterrätt med smak av Sicilien

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept.

Hej Alexandra!

Jag tittar på matprogram och lagar mycket mat. Jag tycker att det dykt upp ett problem.

Recepten stämmer inte.

Jag följer mycket noggrant men tycker sällan att jag uppnår de sensationella resultat jag upplever att jag skall få.

Kan du förklara detta?

Matfantast

Hej du matfantast!

Det är lite av ett dilemma för oss kockar det där med att skriva och förmedla ett bra recept. Å ena sidan vill vi kockar ge så mycket information som möjligt, å andra sidan får recepten inte upplevas för svårbegripliga. Och sedan kommer det allra viktigaste som inte är statiskt och vi har svårt att styra över: Råvaran.

Kvalitén, ursprunget, säsongen, storleken med mer. Allting spelar roll för slutresultatet. En bra kock måste vandra bredvid sin rätt och skruva till den med kryddning, tekniker och tid, för att nå optimalt resultat. Och sedan måste en bra kock lita på sina egna smaksensorer. Vi matlagare måste lita på att den kryddningen vi gör, att den sista handen vi lägger på en rätt, är optimal. Att vi kommer att smeka våra gästers smaklökar. Att vi skapar lycka.

Fortsätt att laga mat, smaka, utmana dig själv. Fråga dina gäster om deras åsikt men tro på dig själv. Med tid kommer du att bli bättre och bättre. Ett recept är en vägledning, du skapar resultatet själv.

Hej Alexandra!

Kan du ge ett bra recept på italiensk semifreddo? Jag åt detta i Rom och blev förtjust.

Det var någon form av likör samt nötter. Tacksam för recept.

Hälsar Petra

Hej Petra!

Semifreddo, betyder halvkall och är en populär dessert. I Italien gör man den ofta med någon form av maräng och parfait. Här kommer ett recept med hasselnötsmaräng samt en krämig vaniljdoftande fyllning med smak av Marsala. Marsala är ett känt sött, starkt vin från Sicilien som även smaksätter den italienska desserten tiramisú. Hoppas detta recept smakar!

Semifreddo med mar­sala och hasselnötter

12–14 personer

Botten:

• 3 dl hasselnötter

• 3 dl florsocker

• 3 äggvitor

• Rund springform med löstagbar botten

• 2 teflonugnsark/ugnspapper

Fyllning:

• 3 äggulor + 1 ägg

• 1 dl socker

• 3 dl hårt vispad grädde

• 2 gelantinblad

• 0,5 dl marsala

• 1 vaniljstång

• Bär till garnering

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa äggvitorna till hårt skum, hacka nötterna grovt och blanda med florsockret. Rör försiktigt ihop med äggvitorna. Sätt fast teflonarket i botten på springformen genom att spänna med kragen. Sprid ut hälften av nötmassan jämnt. Baka av i ugn cirka 12–15 minuter tills det fått färg över hela ytan. Tag ut lossa från kanten, tag av kragen, ställ nötbotten att svalna och spänn fast ytterligare ett ark, bred ut resten av nötmassan och baka av igen. Låt även denna svalna.

Lägg gelatinbladen i blöt. Vispa äggulorna och ägget med socker i minst 5 minuter. Smält gelatinet enligt anvisningarna på förpackningen. Skrapa ur vaniljkärnorna, blanda tillsammans med marsala och det smälta gelatinet i äggblandningen, vänd försiktigt i den vispade grädden.

Lägg en av nötbottnarna i botten på springformen och häll över krämen.

Lägg på nästa botten, plasta och ställ in i frysen.

Tag ut 10–15 minuter innan servering, skär i bitar och servera gärna med färska syrliga bär, typ hallon.

Teflonark, det vill säga non-stick ark finns att köpa i välsorterade livsmedelsaffärer, är diskbara och kan användas om och om igen. Man kan även använda ugnspapper.