Dockan slungades ur bilbarnstolen.
Dockan slungades ur bilbarnstolen. Bild: Råd & Rön

Råd&Rön: Livsfarliga bilbarnstolar säljs i Sverige

I ett babyskydd lossnade babydockan – och flög framåt i bilen. När Råd&Rön testade bilbarnstolar och babyskydd på den svenska marknaden visade sig en produkt vara rent livsfarlig.

ANNONS

Artikeln uppdaterades med en rättelse från Råd&Rön 13 november 2019.

Den anrika testtidningen har i senaste numret krocktestat 101 babyskydd och bilbarnstolar. När det blev babyskyddet Hauck iPro Baby med basen Hauck iPro bas tur att krocktestas i ett riktigt bilchassi gick det mindre bra – barndockan lossnade ur skyddet och flög framåt.

"Hauck får därför lägsta möjliga betyg, 1 av 100" skriver tidningen.

Det aktuella babyskyddet innehöll också, enligt Råd&Rön, höga halter av PAH, så kallade Polycykliska aromatiska kolväten. Det är ämnen som i många i djurförsök visat sig vara cancerframkallande och orsaka skador på arvsmassan, enligt tidningen.

ANNONS

Innehåller hormonstörande medel

Företaget försvarar sig med att det bara är vid ett av totalt tre testtillfällen som dockan lossnat ur skyddet – men lägger i en skriftlig kommentar till att man tar "Råd & Röns testresultat på stort allvar" och nu kommer undersöka resultatet ytterligare.

En annan av de testade bilbarnstolarna fick också bottenbetyg. Uppababy Mesa i-Size klarade visserligen säkerhetsdelen av testet – men innehöll så höga halter av flamskyddsmedel att Råd&Rön ger även den 1 av 100.

– Det innehöll så otroligt höga halter av flamskyddsmedel i tyget att det hamnade långt utanför vår betygsskala. Vi har testat tre olika stolar inköpta på olika ställen, så det handlar inte om ett måndagsexemplar, säger tidningens testchef Ronny Karlsson.

Några veckor efter testet publicerats kom tidningen dock med en rättelse gällande Uppababy Mesa i-Size:

"Råd & Rön har, liksom flera av de övriga europeiska konsumentmagasin som samarbetar kring tester av bilbarnstolar, valt att avpublicera testresultat rörande babyskyddet Uppababy Mesa i-Size. I testet konstaterades att skyddet innehöll höga halter av flamskyddsmedel och det sammanlagda betyget drogs ner av just den anledningen.

Det aktuella babyskyddet tillverkas i två varianter, avsedda för olika marknader. De exemplar av skyddet som har testats i våra labb är enligt tillverkaren ämnade för den brittiska marknaden. Det är oklart om testresultaten för innehåll av flamskyddsmedel också gäller de skydd som säljs i övriga delar av Europa, inklusive Sverige. Enligt tillverkaren är så inte fallet då andra regler kring kemikalier gäller i Storbritannien.

ANNONS

Nya tester kommer nu att göras av det aktuella babyskyddet och i avvaktan på de resultaten väljer vi att avpublicera den delen av resultatet, både i texter och testtabeller.

Vi beklagar det inträffade" skriver tidningen.

I testet har Råd&Rön bland annat utsatt bilbarnstolen för frontalkrock och sidokrock, mätt om plastskyddet innehåller olämpliga kemikalier och bedömt hur lätt skyddet är att montera.

ANNONS