Pasta with parmesan, black pepper and pine nuts close up, selective focus.
Pasta with parmesan, black pepper and pine nuts close up, selective focus. Bild: Marina Saprunova

Recept: Cacio e pepe

Johanna lyckas inte få till en bra cacio e pepe, alltså pasta med ost och svartpepper. Den till synes enkla rätten kräver nämligen sitt handlag – Alexandra Zazzi ger sina bästa tips.

ANNONS
|

Hej Alexandra

Jag tycker mycket om caccio e pepe och lagar det gärna hemma. God snabbmat tycker jag. Men osten klumpar sig ofta och pepparn fastnar i ostklumparna och det blir lite konstigt och inte riktigt så gott som jag vill. Jag har även prövat att ha i mer av pastavattnet men det hjälper inte. Har du kanske ett tips på hur jag ska göra för att undvika klumparna.

Vänliga hälsningar

Johanna Holst Palmborg

Hej Johanna,

Tack för en otroligt bra fråga, som ger mig ett ypperligt tillfälle till en historielektion.

Cacio e pepe är en av de tidigaste pastarätterna i det italienska köket. Cacio e Pepe och olika varianter av vad man idag kallar Carbonara, där ägg, ost och någon form av kött förekommer, åts med nymodigheten spaghetti från slutet av 1200-talet.

ANNONS

De flesta som tänker på spaghettisås tänker ofta på olika tomatbaserade såser, men då glömmer man bort att tomaterna kom först i mitten av 1500-talet, efter att Columbus upptäckt Amerika 1492, medan spaghetti åts mycket tidigare och brukar tillskrivas upptäcktsresanden Marco Polo som dog 1324. (Även om många påstår att varianter av pasta har funnits ännu längre tillbaka. Man kan ju som bekant göra mycket med mjöl och vatten).

Nu till din fråga, även om just Cacio e pepe är en av de lättare spaghettisåserna med mycket få ingredienser så är krämigheten en utmaning att få till.

Här kommer mitt recept med några små knep.

Cacio är slang för ost och osten måste vara Pecorino Romano, alltså den speciella, hårda fårosten från Rom-området. Den bör inte vara långlagrad.

För att få den perfekta pepparsmaken, rosta gärna hela pepparkorn och mal/mortla direkt och strö över pastan.

Jag brukar använda spaghetti, men den är även god med andra pastasorter. Tänk på att balansera upp osten och kokvattnet!

Hoppas detta hjälper. Lycka till!

Cacio e pepe

4 portioner

400 g spaghetti av bra kvalité

250 g pecorino romano

Nymalen svart peppar, gärna rostad

salt

vatten från pastakoket, spara minst 4 dl när du häller av

ANNONS

Gör gärna så här:

Sätt på en stor kastrull med pastavatten, salta något mindre än vanligt, osten är salt i sig.

Tag tillvara på en del av pastavattnet, stärkelsen i vattnet gör så att proteinerna i osten inte klumpar sig lika mycket när de smälter.

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, men 1 minut mindre än vad som anges.

Spara 4 dl kokvatten, gärna från vattnet du häller av i slutet.

Varje vecka svarar kocken Alexandra Zazzi på GP-läsarnas frågor om mat och recept.
Varje vecka svarar kocken Alexandra Zazzi på GP-läsarnas frågor om mat och recept. Bild: Anna Svanberg

Det verkar som sagt lätt att göra denna pasta men den kräver lite fingertoppskänsla.

Det finns flera metoder.

Metod ett, vänd ihop den kokta pastan med lagom med pastavatten och sedan osten i en panna och vänd om tills krämig, peppra när krämigheten uppnåtts. Smaka av med salt.

Metod två, med denna går det inte att misslyckas.

Riv osten och lägg i botten på en skål. Häll i kokvatten lite i taget ca 2-3 dl, vispa med en ballongvisp tills den är såsig, skulle det klumpa sig mixa med stavmixer. Lägg den kokta pastan i en rundbottnad kastrull och vänd i ostkrämen, tillsätt lite mer vatten om den känns för torr. Mal över rikligt med svartpeppar. Vänd om i pannan på svag värme. Smaka av med salt.

ANNONS

Buon appetito!

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS