Recept: Dags att sätta klassiska Dunderglöggen

Nu är det dags för årets viktigaste hösttradition. Det är hög tid att tillreda Dunderglöggen, som funnits med i över två decennier.

ANNONS

Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar har sedan 1998 publicerat receptet på sin numera klassiska Dunderglögg. För att hinna få den klar till juletid är det nu dags att sätta glöggen på jäsning.

Följ receptet efter bästa förmåga och hitta svaren på några återkommande frågor om ingredienser, jäsning med mera, så hoppas vi att allt går vägen.

En sats Dunderglögg ger en behaglig föraning om julen med sina goda juldofter.
En sats Dunderglögg ger en behaglig föraning om julen med sina goda juldofter. Bild: Elisabeth Alvenby

Dunderglögg

(några flaskor)

5 liter svagdricka

5 skivade råa potatisar

1 paket bakjäst, 50 g

1 påse nejlikor

1 påse kardemummakärnor

1 bit färsk ingefära (ca 5 cm)

1 kanelstång

500 g russin

2,5 kilo socker

Blanda allt i en tiolitershink, täck med plastfolie som du gör små hål i – och låt brygden stå i lugn och ro i rumstemperatur, minst tre veckor, gärna sex. Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hjälp av en hävert. Var noga med att inte få med bottensatsen. Värm och njut.

ANNONS

Bra att veta

Kryddning: Doseringen av kryddor är som den uppmärksamme noterar inte helt exakt. Krydda efter eget huvud – den som älskar kanel lägger i en extra stång.

Alkoholhalt: Glöggens alkoholhalt brukar landa på mellan 10 och 15 procent.

Lagring: Glöggen går att lagra i både ett och två år efter att den tappats på flaskor, och den bör bara bli godare i smaken. Till slut oxiderar den, och det lär du märka.

Jäst: Två Dagar-redaktionen har i alla år använt vanlig matbrödsjäst, vilket tycks fungera utmärkt. Testa på egen risk med sötbrödsjäst eller annan sort. För säkerhets skull bör du lösa upp jästen i lite svagdricka vid sidan om först.

Svagdricka: Svagdricka börjar i bästa fall dyka upp på butikshyllorna vid den här tiden på året, men ibland dröjer det ända till november. Tjata på din handlare och kom ihåg att svagdrickan ibland kallas ”Juldricka”.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS