Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Recept: Färdig, färsk pasta på lyxigt sätt

Allt fler gör sin egen pasta, men om du inte har tid eller ork finns genvägar. Köp färdig, färsk pasta och lyxa till den med enkla medel. Anja Olaug Jelinek bjuder på tre recept för en festlig, god men snabblagad måltid.

Det finns ett överflöd av personer som gör sin egen pasta just nu och jag är så imponerad. Jag älskar pasta och att göra den själv är väldigt gott och en mysig aktivitet, men jag har inte tid för det. Därför brukar jag ”fuska” genom att köpa färdig pasta. Det finns egentligen inget som heter fusk i matlagning, men många ser det nog som det, speciellt om maten ska bjudas på. Stopp säger jag! Det finns jättegod färdigfylld färsk pasta i butikerna, som du enkelt kan lyxa till. Lägg gärna en extra slant och välj den där lite lyxigare sorten och de lite godare råvarorna. Då kan du inte misslyckas.

Tortelloni med smörad svamp- och misobuljong. Bild: Anja Olaug Jelinek
Tortelloni med smörad svamp- och misobuljong. Bild: Anja Olaug Jelinek

Tortelloni med smörad svamp- och misobuljong

2 portioner

Jag ville göra något riktigt mustigt och landade därför i en svampfylld pasta. Buljongen som den badar i innehåller ljus misopasta, vilket ger en väldigt god smak av umami. Misopasta finns att köpa i de flesta matbutiker, den brukar stå vid sojan. Denna rätt är helt oemotståndlig och så enkel.

250 g färdig tortelloni med svamp- och ostfyllning

5 dl svampbuljong

1/2 msk vit misopasta

1 msk smör

Till servering:

1 dl kantareller

Stek kantareller i rikligt med olja tills de blir krispiga, strö lite flingsalt på.

Koka upp buljongen och tillsätt misopasta och smör. Låt stå.

Koka upp vatten och koka pastan enligt anvisning på paketet. Sila av och häll i en skål. Häll buljong på och toppa med kantareller.

Bakad gnocchi i béchamelsås med jordärtskocka. Bild: Anja Olaug Jelinek
Bakad gnocchi i béchamelsås med jordärtskocka. Bild: Anja Olaug Jelinek

Bakad gnocchi i béchamelsås med jordärtskocka

4–6 portioner

Stekt gnocchi är som en liten spröd kudde, krispig på utsidan och mjuk på insidan. Här bakas den tillsammans med en lyxig béchamelsås som är mixad med jordärtskocka. Jordärtskockans smak är svår att beskriva, den bara är och den är jättegod. Jag hade serverat denna rätt på en after work tillsammans med en syrlig sallad – enkelt, festligt och snabbt.

250 g jordärtskocka

50 g smör

0,75 dl vetemjöl

5 dl fet mjölk

En stor nypa salt

En stor nypa vitpeppar

500 g färsk gnocchi

2 msk rapsolja

En klick smör

Skölj och skala skockorna. Lägg i en kastrull med vatten och rikligt med salt. Låt koka tills de mjuknat, cirka 10 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Smält smör i en kastrull och vispa ihop med en tredjedel av mjölet. När det blandat sig utan klumpar häller du ner resten och vispar tills inga klumpar är synliga. Häll på hälften av mjölken och vispa tills såsen tjocknat. Häll på resten och vispa tills såsen tjocknat. Smaka av med salt och vitpeppar. Ha ner jordärtskockorna och mixa slät med en stavmixer.

Smält smör och värm rapsolja i en stekpanna. Stek gnocchin tills den fått fin färg. Lägg i en ugnsform och häll på béchamelsåsen.

Grädda i cirka 30 minuter. Gnocchin ska ha dragit åt sig av såsen och gratängen ska få fin färg.

Girasoli i kryddig och gräddig tomatsås. Bild: Anja Olaug Jelinek
Girasoli i kryddig och gräddig tomatsås. Bild: Anja Olaug Jelinek

Girasoli i kryddig och gräddig tomatsås

2 portioner

Har du hört talats om vodka penne? Det är en tomatsås som består av tomatpuré, vodka och grädde. Vodkan lyfter smakerna i tomatpurén och såsen blir otroligt god. Jag brukar använda gin eftersom gin har en kryddighet som jag älskar. Alkoholfri gin går också bra. Här får den fyllda pastan med ricottaost och spenat smörjas av den gräddiga, kryddiga tomatsåsen.

250 g girasoli

1 bananschalottenlök

1 vitlöksklyfta

En nypa chiliflakes

1 dl tomatpuré

1/4 dl gin, eller 1/2 dl alkoholfri gin

1 dl grädde

1 dl finriven parmesan

1/2 dl pastavatten

Svartpeppar

Flingsalt

Finhacka vitlök och schalottenlök. Värm en stekpanna med rapsolja och stek löken på medelvärme tills den svettas och blir något genomskinlig. Höj värmen och tillsätt tomatpuré och chiliflakes. Rör runt och låt tomatpurén brännas fast en aning, då kommer massa smak fram.

Finriv parmesan.

Häll gin i stekpannan och rör om. När den kokats ner till hälften tillsätter du grädde och parmesan. Smaka av med svartpeppar och eventuellt lite salt.

Koka upp pastan enligt anvisning på paketet. Spara 1/2 dl pastavatten. När pastan kokat klart silar du bort vattnet och tillsätter pastan i såsen tillsammans med pastavattnet som du har sparat. Rör om tills såsen har blivit krämig och fastnat på pastan.

Ett serveringsförslag är att toppa rätten med små klickar av ricottaost.

Tips för krämig pasta!

Om du sparar lite pastavatten, häller ner i såsen och blandar ner pastan får du en perfekt krämighet och såsen fastnar på pastan, precis som den godaste pastan på restaurang. Det gör den för att pastavattnet innehåller stärkelse som hjälper såsen att fastna. Världens bästa tips.