Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Recept för en romantisk middag för två

Fira alla hjärtans dag eller överraska någon med en middagsdejt. Maria Zihammou bjuder på recept för dejten på hemmaplan. Pasta med skaldjur eller biff med rödvinssås – och en söt avslutning som överraskar smaklökarna med sensuella smaker.
Pasta amore med skaldjur och tomat. Bild: Stefan Edetoft
Pasta amore med skaldjur och tomat. Bild: Stefan Edetoft

Pasta amore med skaldjur och tomat

2 portioner

Den här rätten har alla komponenter jag älskar – söta skaldjur, där musslorna kokar samman med små cocktailtomater och vitt vin. Det här är kärlek i varje tugga om du frågar mig.

1 nät blåmusslor, ca 1 kg

400 g räkor med skal

2 vitlöksklyftor

2–3 msk god olivolja

1 nypa chiliflakes

1/2 röd chili, tunt skivad

2 dl torrt vitt vin

1 burk cocktailtomater

2 portioner pasta, t ex bucatini eller spaghetti

2 msk finhackad bladpersilja

Nymald svartpeppar

Tvätta och skrubba musslorna noga i kallt vatten med en rotfruktsborste. Använd en liten kniv och dra bort skäggtussen som kan finnas kvar på kanten till musslorna. Släng de musslor som är trasiga eller som är öppna och inte stänger sig när man knackar på dem.

Skala räkorna och lägg i kylen. Skala och skiva vitlöken i tunna skivor. Hetta upp olivolja i en rejäl stekpanna eller traktörpanna och fräs vitlöken tillsammans med chiliflakes och tunt skivad chili i en minut. Häll ner vitt vin och låt det få ett uppkok. Tillsätt tomater och musslor. Låt såsen koka utan lock, tills musslorna öppnat sig, rör då och då. Koka under tiden pastan, al dente, i saltat vatten. Häll av pastavattnet, men spar två matskedar till såsen. Häll ner pastan i pannan med musslorna och blanda, rör ner några matskedar pastavatten och blanda till sist ner skalade räkor. Toppa med finhackad bladpersilja och nymald svartpeppar.

Servera genast, gärna med lite nypressad citronsaft och god olivolja på bordet att ringla över pastan.

Marias tips för att sätta stämningen

Dryck: Jag vågar påstå att bubbel är den bästa inledningen för att komma i kärleksfull sinnesstämning. Jag omfamnar champagne och blanc de blancs och blir lycklig av mineraltonerna och den fruktiga smaken i festliga glas. Om så önskas kan du dricka bubbel även till pastan. Kombinera biffen med ett kryddigt och mustigt rödvin med generös fruktighet som Châteauneuf-du-Pape.

Extra allt: En annan viktig ingrediens som höjer stämningen är blommor, musik och ostbricka. Krämig och len brillat savarin och en skiva nybakad baguette stillar hungern och får gärna inleda middagen. Musiken då? Jag röstar på ”Raise the roof” med Robert Plant och Alison Krauss, som för övrigt är förra årets absolut bästa platta. Och glöm inte att äta långsamt och länge, kramas och njut.

Ryggbiff med rödvinssås och pommes Anna. Bild: Stefan Edetoft
Ryggbiff med rödvinssås och pommes Anna. Bild: Stefan Edetoft

Ryggbiff med pommes Anna och rödvinssås

2 portioner

Det är så gott med biff, smörig potatis och en god sås. Här har jag valt rödvinssås, men bearnaisesås passar precis lika bra. Säsongsgrönt som rostad grönkål och några skedar fin balsamvinäger ger rätten perfekt balans, som en fulländad kärlekshistoria.

2 ryggbiffar, à ca 200 g

Smör och olivolja till stekning av köttet

Pommes Anna:

500 g fast potatis

50 g smör

Salt

Rödvinssås:

2 schalottenlökar

50 g smör

1 tsk råsocker

5 dl rött vin, t ex cabernet sauvignon

2 msk kalvfond

1 tsk balsamvinäger

Nymald svartpeppar

1 dl grädde

Rostad grönkål:

200 g grönkål

2 msk olivolja

Flingsalt

1 msk balsamvinäger

Lägg köttet att vila i rumstemperatur. Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och skär potatisen i tunna skivor. Smält smöret tills det är gyllene och doftar nötaktigt i en kastrull. Pensla en mindre ugnssäker stekpanna med smält smör. Fördela ut två lager potatisskivor i ett fint mönster. Pensla över smör och krydda med lite salt. Gör om samma moment och avsluta med smör och salt. Stek potatiskakan på medelvärme i cirka tio minuter på spisen. Ställ in i mitten av ugnen och baka tills potatisen fått fin färg och är genomstekt, cirka 40 minuter.

Skala och finhacka schalottenlöken. Hetta upp en matsked smör i en kastrull och tillsätt löken. Fräs den i några minuter tills den fått lite färg och börjat mjukna. Tillsätt sockret och låt det smälta ner, rör då och då, för att det inte ska bränna. Häll över vinet och låt det få ett uppkok. Tillsätt kalvfond, balsamvinäger och lite nymald svartpeppar. Sjud såsen utan lock tills den kokat ner till hälften. Tillsätt grädde och koka ytterligare i några minuter tills den tjocknat något i konsistensen. Avsluta med att vispa ner resten av smöret, skuret i mindre bitar, och smaka av med lite salt.

Dela grönkålen i mindre bitar, skär bort de hårda stjälkarna. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek kålen på medelvärme tills den är riktigt frasig, rör då och då. Det här tar en stund. Krydda med lite salt och ringla över balsamvinäger.

Salta köttet lätt på bägge sidor tio minuter innan du ska steka det. Hetta upp en stekpanna och låt den bli riktigt varm. Tillsätt en matsked smör och en matsked olivolja. Låt allt bli varmt och stek köttet i några minuter per sida beroende på önskad stekgrad. Lägg upp på ett fat att vila i några minuter. Servera tillsammans med potatis, grönkål och den goda såsen.

Berusande citrusfrukter med vaniljglass. Bild: Stefan Edetoft
Berusande citrusfrukter med vaniljglass. Bild: Stefan Edetoft

Berusande citrusfrukter med vaniljglass

2 portioner

Jag skulle göra en portion och äta den tillsammans à la Lady och Lufsen. God vaniljglass, marinerade citrusfrukter och fluffig grädde gör desserten till en smakbomb med syrligt, sött och krämigt.

Citrussallad:

3 blodapelsiner

2 clementiner

1 vaniljstång

2 msk ljust muscovadosocker

2 msk vatten

Till servering:

1 dl vispgrädde

1 msk florsocker

Vaniljglass

Goda kex, t ex rullrån fyllda med choklad

Tvätta skalet på en blodapelsin och riv ner det i en skål med ett zestjärn. Pressa saften och häll ner i en kastrull. Skär bort skalet på övriga blodapelsiner och clementinerna med en vass kniv. Skär frukten i mindre bitar. Skär gärna ut fina filéer genom att snitta ut frukten från hinnorna. Dela vaniljstången och skrapa ner innehållet i kastrullen. Tillsätt även vaniljstången, muscovadosocker och vatten. Låt blandningen få ett uppkok och rör tills sockret har smält. Häll lagen över citrusfrukten och blanda runt. Låt dra en stund. Vispa grädden lätt fluffig tillsammans med florsocker. Skeda upp vaniljglass i glas och varva med citrussalladen och vispgrädde. Avsluta med citrusfrukter. Servera genast, tillsammans med goda kex.