Recept: Glöggfest med juliga drinkar och tilltugg

Hur doftar december? Låt årets glöggfest ramas in av stämningsfulla dofter och smaker. Matskribent Maria Zihammou har kombinerat kryddiga och söta drycker med tilltugg för att komma i adventsstämning.

ANNONS
|
Servera en glöggbellini på glöggfesten.
Servera en glöggbellini på glöggfesten. Bild: Stefan Edetoft

Glöggbellini

4 glas

Nästan som en kryddig variant på sangria. Välj glögg efter smak, jag tycker att en starkvinsglögg med inslag av russin, pomerans och julens kryddor gör sig allra bäst.

4 dl starkvinsglögg, t ex Tegnér & Son

1 apelsin, ekologisk

1 flaska prosecco, iskall

Is

Fördela starkvinsglögg i fyra glas. Tvätta apelsinen och skär långa remsor av skalet med en vass potatisskalare. Pressa saften och fördela i glasen. Blanda och tillsätt is och apelsinskal. Toppa med iskall prosecco. Servera genast.

Äpplecocktail med calvados.
Äpplecocktail med calvados. Bild: Stefan Edetoft

Äpplecocktail med calvados

4 glas

Fruktiga drinkar som inte är alltför söta är supergott. Här med den klassiska kombon av kanel och äpple. Det starka inslaget kommer från franskt äpplebrännvin, calvados. Välj helst en äpplemust som är osötad och gjord på svenska äpplen.

ANNONS

1/2 citron

1 tsk kanel, malen

2 msk råsocker

4 dl äpplemust, osötad

8 cl calvados

1 flaska champagne eller prosecco, iskall

Is

Gnid in kanten på fyra glas med citron. Strö ut kanel blandat med socker på ett fat och doppa kanten på glasen i sockerblandningen. Tillsätt några isbitar i varje glas. Fyll på med äpplemust och calvados, fördelat över glasen. Blanda med en sked och toppa med iskallt bubbel. Servera genast.

Julpunsch på bland annat sherry, cognac och lingondricka.
Julpunsch på bland annat sherry, cognac och lingondricka. Bild: Stefan Edetoft

Julpunsch

4 glas

Punsch är ett kul ord på en drink som du även kan servera i en stor skål, använda mindre glas och servera lite så där teatraliskt med en tjusig slev. Söt brittisk sherry samsas här med cognac och lingondricka. Jag har även tillsatt kanel, vanilj och saft från söta clementiner som är i säsong just nu.

5 clementiner

1 dl sherry t ex Vintry’s Royal Cream

2 dl cognac

3 dl lingondricka, iskall

Frysta tranbär eller lingon

1 vaniljstång

2 kanelstänger

Is

Pressa saften av fyra clementiner och häll ner i en kanna. Tillsätt sherry, cognac och kyld lingondricka. Blanda och tillsätt is och tranbär eller lingon. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna och tillsätt även stången tillsammans med kanelstänger. Skiva en clementin i tunna skivor och tillsätt. Blanda och låt dra i fem minuter. Häll upp i glas och servera genast.

ANNONS
Ugnsbakad Mont d'Or går bara att göra några få månader om året.
Ugnsbakad Mont d'Or går bara att göra några få månader om året. Bild: Stefan Edetoft

Ugnsbakad Mont d’Or

4 portioner

Mont d’Or finns under några få månader och är enklast att få tag på i utvalda butiker som Göteborgs stora saluhall. Doppa baguette eller kokt delikatesspotatis i den krämiga och smöriga osten.

½ kg delikatesspotatis

1 Mont d’Or, ca 500 g

3 msk vitt vin, torrt

Till servering:

1 baguette

Cornichons

Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.

Sätt ugnen på 200 grader. Ta bort locket på asken. Lägg osten på en ugnsplåt och fördela vinet över osten. Ställ in i mitten av ugnen och baka i 15–20 minuter tills osten fått lite färg och mjuknat. Skär baguetten i skivor och lägg upp cornichons på ett fat. Servera den varma osten med alla goda tillbehör att doppa i den varma osten.

Tarte med getost, fikon och friterad salvia.
Tarte med getost, fikon och friterad salvia. Bild: Stefan Edetoft

Tarte med getost, fikon och friterad salvia

4 portioner

Pajdegen smaksätter jag med lagrad ost och blå vallmofrön. Den kan du förbereda och sedan fylla med allt det goda och grädda klart precis innan glöggfesten. Bon appétit!

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

125 g smör, kylskåpskallt och skuret i mindre bitar

1 dl grovriven ost, t ex Västerbotten eller cheddar

1 msk vallmofrön

Fyllning:

2 gula lökar

4 msk olivolja

1 msk smör

1 tsk råsocker

1 tsk flytande honung

1 nypa flingsalt

ANNONS

1 dl crème fraiche

150 g getost, mild och krämig

2–3 färska fikon

2 msk balsamvinäger

Svartpeppar

1 kruka salvia

Häll ner mjölet i en bunke och tillsätt smöret i mindre bitar. Nyp ihop blandningen till en smulig massa och tillsätt riven ost och vallmofrön. Arbeta snabbt ihop till en deg. Plasta degen och lägg in i kylen att vila i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Ta ut degen och kavla ut den till en centimetertjock rundel. Lägg över den på en plåt täckt med bakplåtspapper och nagga botten med en gaffel. Vik in en kant runt om.

Skala och skär löken i tunna skivor. Stek den med 1 msk olja och smör tills den mjuknat och fått fin gyllenbrun färg. Tillsätt råsocker och honung och låt löken karamelliseras, krydda med lite flingsalt. Bred ut crème fraiche över pajskalet. Dela osten i mindre bitar och fördela ut. Addera ut lökblandningen. Dela fikonen i skivor och lägg ut dem. Ringla över vinäger, krydda med lite svartpeppar och baka pajen i mitten av ugnen tills den fått fin färg i cirka 15 minuter. Plocka salviabladen och hetta upp några matskedar olja i en stekpanna. Rosta bladen tills de blivit krispiga och lägg upp på ett fat, toppa med lite flingsalt. Fördela ut salviabladen över pajen och servera genast.

ANNONS
En snabblagad dessert med dulche de leche, pepparkakor, vaniljgrädde och praliné.
En snabblagad dessert med dulche de leche, pepparkakor, vaniljgrädde och praliné. Bild: Stefan Edetoft

Vaniljgrädde med dulce de leche och praliné

4 portioner

Den givna lösningen på en snabb dessert. Praliné eller nougatine som det också kallas består av socker som karamelliseras och blandas med mandel eller nötter. När den svalnat kan man bryta eller finhacka den.

Praliné:

1 dl rostad mandel, skållad och skalad

1 dl socker

2 msk apelsinsaft

Till servering:

1 burk dulce de leche*, ca 400 g

3 dl vispgrädde

1/2 tsk äkta vanilj

2 msk florsocker

8 pepparkakor

Finhacka mandeln och häll socker och apelsinsaft i en stekpanna. Låt blandningen smälta på låg värme tills den fått en gyllene färg. Tillsätt hackad mandel och blanda runt. Häll upp på ett bakplåtspapper att svalna. Hacka fint när den kallnat.

Värm några skedar dulce de leche tills den är lättflytande. Vispa grädden fluffig i en bunke tillsammans med vanilj och florsocker. Varva grädde med pepparkakor, dulche de leche och toppa med hackad praliné i fyra glas.

*Tips! Försök att få tag på dulce de leche som är karamelliserad mjölk och liknar kolakräm. Köp annars kondenserad mjölk och gör så här. Lägg burken med kondenserad mjölk i en kastrull och täck med vatten. Låt koka i två timmar. Det är viktigt att du fyller på så att burken är täckt med hett vatten under kokningen. Lyft upp burken och låt den svalna. Öppna och blanda runt.

ANNONS

Marias tips till glöggfesten

Praliné: Mitt söta glöggtilltugg i glas är en raffinerade skapelse med fluffig grädde, pepparkakor, dulce de leche och praliné. Det kan vara lite knepigt att få till just mandeltillbehöret praliné, eftersom sockret först ska karamelliseras och lätt bränns i pannan. Använd inte för hög värme och ha tålamod tills sockret fått en gyllene bärnstensfärg. Mandel eller nötter tillsätts mot slutet och där gäller det också att ha varsam hand.

Ugnsbakad säsongsost: Har du någon gång testat att ugnsbaka säsongsosten Vacherin Mont d’Or? Det är en av mina stora favoriter. Delvis för att det är en ost man får vänta på och längta efter, eftersom den bara finns under en begränsad tid. Osten tillverkas på opastöriserad och fyllig komjölk och kommer från Jurabergen i östra Frankrike. Den är smörig i aromen och blir oemotståndligt krämig när man värmer den, doppar baguette i och äter tillsammans med cornichons.

Lite om dukning: Jag har en tendens att älska det dramatiska, lite mörka och djupa till kontraster från naturen och ädla metaller. Det blir speciellt när gamla ärvda bestick får komma fram och jag kan duka upp mat och dryck i fina vintageglas och tända mängder med ljus i guldiga ljusstakar.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS