Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ostbågar uppfanns i Storbritannien på 1950-talet, och kom till Sverige genom snacksföretaget OLW i slutet av 60-talet. Bild: Trygve Finkelsen
Ostbågar uppfanns i Storbritannien på 1950-talet, och kom till Sverige genom snacksföretaget OLW i slutet av 60-talet. Bild: Trygve Finkelsen

Recept: Hemmagjorda ostbågar

Ostbågar är en snacksfavorit för många – men kan man göra egna? Det undrar läsaren Henke. Alexandra Zazzi har givetvis ett recept, och några tips på hur man kan använda ostbågar i matlagningen.

Hej Alexandra,

Jag undrar om man kan göra egna ostbågar? Jag älskar ostbågar men tänker att man kanske kan göra dem själv? Har du något recept eller knep?

Undrar Henke

Hej Henke,

Ostbågar är en av mina mest livsfarliga laster. Jag älskar ostbågar men försöker att inte äta så ofta. Med det sagt så, ja – jag har ett recept på en variant, det kommer inte att smaka och se ut exakt som de köpta, men jag tycker att det blev kul. De är också precis lika onyttiga.

När det kommer till ostbågeknep så har jag en hel uppsjö. Här är några:

Krossa ostbågar och blanda i ströbröd, tar egengjorda fiskpinnar och panerade biffar eller panerade, friterade rätter till helt nya nivåer.

Krossa ostbågar, gör ostbollar med mosad chevré och fint hackad jalapeño, rulla i ostbågepulvret. Perfekta drinktilltugget.

Bygg en egen smörgåstårta eller bakelse och lägg krossade ostbågar blandat med fint skuren gräslök på sidorna. Gult och smakfullt!

Här kommer receptet på ostbågar:

Ostbågar, hemrecept

60 g osaltat smör, skär i tärningsstora bitar

0,5 tsk salt

1 krm lökpulver

2,5 dl vetemjöl, siktat

1,5 msk majsmjöl

2,5 dl nyriven gul cheddar (riv på den fina delen av järnet och riv fint. Riv osten riktigt fint, annars blir det lätt kornigt.)

Att rulla i: (alternativt krossa egna ostbågar)

2 msk cheddarostpulver

1 tsk mjölkpulver

1 tsk majzena

0,5 tsk vitlökspulver

0,5 tsk finsalt

Gör gärna så här:

Med hjälp av elvispen, vispa smör, salt och lökpulver minst 3 minuter tills vitt och fluffigt, skrapa ned från kanterna allteftersom.

Med hjälp av en slickepott, arbeta in ost, majsmjöl och vetemjöl. Arbeta tills en deg formats. Slå in i plast och lägg i kylskåp minst 2 timmar.

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg ut bakplåtspapper på ugnsplåtar. Tag ut degen, dela i 10 bitar och rulla ut till långa, smala korvar, dela till ostbåge storlek. Håll degen förhållandevis kyld hela tiden, arbeta fort eller ställ in i kylskåp. Lägg ut de smala korvarna på bakplåtspappret, krök något när du lägger ut. De kan ligga förhållandevis nära varandra. Grädda i ugn 12 minuter tills du börjar ana lite färg på ostbågarna. Tag ut och låt svalna.

Blanda ingredienserna till ostpulvret, lägg i en plastpåse och skaka runt med de kalla ostbågarna. Godast att njuta av samma dag.

Varje vecka svarar kocken Alexandra Zazzi på GP-läsarnas frågor om mat och recept. Bild: Anna Svanberg
Varje vecka svarar kocken Alexandra Zazzi på GP-läsarnas frågor om mat och recept. Bild: Anna Svanberg

Hej,

När jag var liten lagade vi soppa på olika rotfrukter. Vet att det var lök och potatis och sedan någon rot till. Vet att jag är lite virrig på exakt vad men jag undrar om du kan tipsa om en variant? Jag provar gärna

Hälsar

Monica

Hej Monica,

Nu chansar jag vilt på denna soppa. Jag kallar den för treP-soppa. Potatis, palsternacka och purjolök. Den är god och lätt att göra. Kanske den ligger i närheten av vad du söker? Ha det fint i vårsolen.

TreP-soppa

4-6 personer

2 palsternackor

8-10 potatisar av mjölig sort

1 purjolök

1 schalottenlök

1 klick smör

1,2-1,4 l (helst egenkokt, annars från tärning) buljong på kyckling eller grönsaker efter smak

1 dl torrt, vitt vin

1 dl crème fraiche

Smaka av med timjan, citronsaft salt och peppar

Gör gärna så här:

Skal och skölj rotfrukterna, dela i mindre delar. Skölj purjolöken ordentligt och skala löken. Finhacka båda löksorterna och lägg i en stor kastrull med smöret. Låt svettas tills löken är genomskinlig. Lägg i buljongen, potatisen och palsternackan. Låt sjuda i 25-30 minuter. Mixa slätt med stavmixer. Lägg i vin och crème fraiche låt sjuda några minuter till, tillsätt ev mer vätska vid behov. Smaka av med timjan, citronsaft salt och nymalen peppar

Vid servering strö över nymald svartpeppar, hackad gräslök och brödkrutonger.

Servera med nybakt bröd och lagrad ost.