Recept: Så gör du egen ”fish and chips”

Josefin ska bjuda en vän på en nostalgisk middag med doft av brittiskt 90-tal. Kocken Alexandra Zazzi delar med sig av sitt bästa recept.

ANNONS

Hej Alexandra,

Jag får besök i slutet av oktober av en kompis som jag träffade för många år sedan när vi var aupair i England. Hon gifte sig blev kvar och jag åkte hem. På den tiden brukade vi träffas på puben i Salisbury och äta fish and chips. Jag kommer ihåg att vi båda tyckte att det var sagolikt gott, framför allt att doppa pommes i sås.

Ibland drack vi öl och åt bara pommes med sås till middag. Jag undrar om du har något recept? Tänkte återskapa lite minnen med musik och mat från den tiden. Vi spelade Roxette och Marie Fredriksson och levde livet.

ANNONS

Tacksam om du kan säga hur man lagar.

Bästa

Josefin

Hej Josefin,

Det låter som att ni har en mysig kväll framför er. Av musiken att döma känns det som att det var tidigt nittiotal ni var i England. Klart att du kan få receptet. Jag minns också när jag lärde mig att doppa pommes i annat än ketchup. Vi hade en holländsk vän i familjen som visade oss hur gott det var med majonnäs. Mycket exotiskt men vansinnigt gott, tyckte både vi och våra svenska vänner på åttiotalet. Numera är det självklart för de flesta att doppa i alla sorters såser.

Från början stänkte man pommes frites med vinäger och salt och såserna tillhörde fisken, men steget var inte långt till att doppa i såserna. Frityrsmeten har olika recept, men de flesta innehåller någon form av kolsyra för att få upp sprödheten och fluffigheten. Hoppas detta smakar och inspirerar.

Fish and chips

4 personer

Frityrsmet

  • 0,5-1 tsk salt
  • 2 msk maizena
  • 0,5 tsk bikarbonat eller bakpulver
  • 2-2,5 dl vetemjöl samt ca 1 dl extra
  • 1-1,5 dl lättöl (mörk eller ljus efter smak)
  • 1-1,5 dl sodavatten
  • 1 stort ägg
  • 600-700 gram vit fiskfilé (fryst går bra men tina och låt stå framme i rumstemperatur, torka av med hushållspapper)
  • 1,5-2 l frityrolja (sila av och använd flera gånger, förvara i kylskåp däremellan)

Egna chips

  • 4-5 bakpotatisar
  • salt

Gör gärna så här:

  1. Sätt ugnen på 80-90 grader.
  2. Skala och skär i potatisen pommes-storlek. Lägg i kallt vatten medan du jobbar. Häll av vattnet och lägg ut potatisen på en kökshandduk, torka med ytterligare en torr handduk.
  3. Ta fram en stor kastrull och värm upp frityroljan till ca 140 grader. Lägg i en del av potatisen (kör i omgångar så att oljan inte kyls ned) och fritera i 10 minuter åt gången.
  4. Ta ur med en hålslev allt eftersom och låt rinna av utspritt på hushållspapper på en plåt eller bricka.
  5. Blanda ihop alla torra ingredienser till frityrsmeten. Rör sedan i vätskan, tillsätt eventuellt mer sodavatten eller öl tills konsistensen är något tjockare än filmjölk.
  6. Öka värmen under oljan tills du är uppe i 170 grader.
  7. Dela fisken i 1-2 bitar per person. Sikta eller strö över lite mjöl, vänd snabbt i frityrsmeten, fritera mörkt gyllene i omgångar. Lägg på hushållspapper mellan varven och ställ in i ugnen för varmhållning.
  8. När du är färdig med fisken, hetta upp oljan igen och fritera chipsen ytterligare en gång tills de är gyllene och krispiga.
  9. Lägg ut på hushållspapper att rinna av. Salta och servera direkt med såser efter smak.

Tillbehör

  • Ett stänk vinäger
  • Mosade kokta gröna ärtor med ett stänk citron
  • Majonnäs med curry
  • Citron
  • Majonnäs med tabasco eller cayennepeppar
  • Remouladsås
  • Bostongurka (kan blandas med majonnäs)

Vispa egen majonnäs. Det är så lätt och gör otrolig skillnad på smakerna. Här kommer grundreceptet (det har varit med i GP förut men det är ju så gott).

Grundrecept majonnäs

  • 2 äggulor
  • 1-1,5 msk dijonsenap
  • 1-1,5 msk vitvinsvinäger
  • 3,5-4 dl neutral matolja
  • salt och malen vitpeppar

Gör gärna så här:

ANNONS

Vispa samman majonnäsen genom att blanda senap, vinäger, ägg och vispa i oljan i fin stråle tills en majonnäs bildats. Smaka med vinäger, salt och peppar. Håller en vecka i kylskåp.

Kocken Alexandra Zazzi luktar på mat.
Varje vecka svarar kocken Alexandra Zazzi på frågor om mat och recept. Bild: Anna Svanberg

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS