Recept: Trerätters julmiddag med extra allt

Mögelost, julsill och revbensspjäll. Matskribent Maria Zihammou bjuder på sina personliga favoriter i en trerätters julmiddag. Duka upp julbordet med dina vackraste saker och förhöj stämningen med ljus, blommor och gröna växter.

ANNONS
Ostbricka med portvin är perfekt att servera före middagen.
Ostbricka med portvin är perfekt att servera före middagen. Bild: Stefan Edetoft

Innan middagen: Ostbricka med portvin

4 portioner

Finns det något godare än att sätta sig ner en stund i väntan på julmaten och njuta av en riktigt god ostbricka? Jag är oerhört svag för den klassiska kombinationen mustig blåmögelost och generösa skivor vällagrad hårdost. Lägg till valnötter, fikon, dadlar, tunt knäckebröd och portvin. Då är det jul, i alla fall för mig.

150 g blåmögelost, t ex stilton

250 g långlagrad hårdost, t ex cheddar eller prästost

Till servering:

Tunt knäckebröd, valnötter, dadlar och fikon.

Ställ fram ostarna i god tid innan du ska äta så de blir rumstempererade. Servera med valfria tillbehör och god dryck, som portvin eller glögg.

ANNONS
Julsill med rågbröd, gravad lax och senapssås.
Julsill med rågbröd, gravad lax och senapssås. Bild: Stefan Edetoft

Första turen: Julsill med rågbröd, gravad lax och senapssås

4 portioner

Sill, bröd och lax skojar man inte bort när det är jul. För mig är det viktigare än självaste julskinkan. Jag kunde inte bestämma mig för om sill eller lax skulle ingå som inledning till julmiddagen, så det fick bli bägge två. Kalla det för en julmacka extra allt!

Senapssås:

1 msk dijonsenap

1 msk skånsk senap

1 msk flytande honung

1 dl rapsolja, kallpressad

1 tsk worcestersås

Nymald svartpeppar och vitpeppar

Tillbehör:

1 rött svenskt äpple, t ex Ingrid Marie

2 msk citronsaft

1 msk torkad hel fänkål

150 g gravad lax, på bit

1 rödlök

2 msk smör

4 skivor rågbröd

1 dl gräddfil

100 g löksill eller matjessill

Topping:

2–3 msk hackade örter, t ex gräslök, dill och krasse

1 msk finriven pepparrot

Vispa samman dijonsenap och skånsk senap med honung och tillsätt rapsoljan, lite i taget. Smaksätt med worcestersås och nymald peppar.

Skiva äpplet i tunna skivor med en mandolin eller vass kniv. Lägg upp på ett fat och tillsätt citronsaft. Rosta fänkålen i en stekpanna utan fett tills den fått lite färg. Häll upp på ett fat. Skär laxen i mindre bitar eller skivor. Skala och skiva löken tunt.

ANNONS

Bred ut smör på bröden och bottna med några matskedar gräddfil. Fördela skivat äpple och sill i ena änden och lax i den andra. Skeda över några matskedar senapssås över laxen och toppa sillen med rostade fänkålsfrön. Garnera med skivad lök, örter, nymald svartpeppar och finriven pepparrot.

Tips! Servera gärna med nykokt ägg och kokt delikatesspotatis.

Revbensspjäll med ingefärsglaze och kål.
Revbensspjäll med ingefärsglaze och kål. Bild: Stefan Edetoft

Huvudrätt: Revbensspjäll med ingefärsglaze och kål

4 portioner

Saftiga kamben med sötsyrlig skysås där plommon och rött vin samsas. Det bjuder jag på som huvudrätt i min julmiddag. För en kålälskare som jag är det dessutom en högtidsstund med mustig rödkål och brysselkål som jag snabbrostar i stekpannan. Revbensspjällen kan du göra dagen innan, för att få mer tid att duka bordet och njuta av julstämningen.

1 kg tjocka revbensspjäll

3 msk neutral olja, t ex rapsolja

Salt och nymald svart- och vitpeppar

Ingefärsglaze:

1/2 msk sambal oelek

1 dl soja, japansk

2 msk rödvinsvinäger

1/2 tsk kanel

1 tsk ingefära

1 msk tomatpuré

1/2 dl honung

Salt och svartpeppar

Skysås med katrinplommon:

Spadet från revbensspjällen

2 dl rött vin

2 msk balsamvinäger

1 msk honung

1 msk kalvfond

Nymald svartpeppar

50 g katrinplommon, urkärnade

50 g smör

Till servering:

500 g brysselkål

1/2 rödkål, cirka 400 g

ANNONS

2 röda äpplen

4 msk smör

2 msk rödvinsvinäger

1/2 dl svartvinbärssaft

1/2 dl rött vin

1 msk honung

1 tsk mald kryddpeppar

1/2 tsk malen nejlika

Salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 110 grader. Gnid in revbenen med olja och krydda med salt och peppar. Lägg över på en ugnsplåt och täck med aluminiumfolie. Baka i mitten av ugnen i cirka 2 timmar, tills köttet lossnar lätt från benen. Blanda samman alla ingredienser till glazen.

Häll av spadet från revbensspjällen i en kastrull. Höj värmen till 225 grader och pensla revbensspjällen med glazen. Ställ in i ugnen på en ugnsplåt i cirka 10 minuter, tills de fått fin färg. Koka upp köttspadet och tillsätt rödvin. Låt grytan koka upp och tillsätt balsamvinäger, honung, kalvfond och nymald svartpeppar. Koka ner utan lock till en koncentrerad sås. Tillsätt katrinplommon och smör och blanda tills smöret smält. Sätt åt sidan.

Ansa brysselkålen och koka den i lättsaltat vatten i cirka 10 minuter, häll av kokspadet och låt kålen rinna av ordentligt i en durksil. Ansa rödkålen från rotstocken och strimla i fina skivor. Kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Hetta upp en kastrull med 2 msk smör och tillsätt strimlad rödkål. Bryn på hög värme i några minuter. Tillsätt äppleskivor, vinäger, svartvinbärssaft, rödvin och honung. Krydda med kryddpeppar, nejlika och lite salt och peppar.

ANNONS

Låt kålen puttra under lock tills den är mjuk i ungefär 20–30 minuter. Hetta upp resten av smöret och bryn brysselkålen på hög värme tills den blivit frasig och fått fin färg, rör om då och då. Servera gärna tillsammans med vörtbröd och smör.

Ris à la Maria med rostade hasselnötter.
Ris à la Maria med rostade hasselnötter. Bild: Stefan Edetoft

Dessert: Ris à la Maria med rostade hasselnötter

4 portioner

Dags att avsluta julmiddagen med en riktig klassiker. Jag tillför finrivet apelsinskal, lättvispad grädde och äkta vanilj i gröten. Om du har praliné över från receptet jag gjorde till glöggfesten är det och rostade hasselnötter läckert att toppa desserten med.

Risgrynsgröt:

1 dl grötris

2 dl vatten

3 dl standardmjölk, 3 %

1 msk socker

1 nypa salt

Till servering:

2–3 dl vispgrädde

1/2 tsk äkta vanilj

1 dl florsocker

2 apelsiner, ekologiska

2–3 clementiner

Garnering:

Rostade och grovhackade hasselnötter

Koka upp vatten i en kastrull med lock och tillsätt grötriset. Låt vattnet koka in i riset och tillsätt mjölk, socker och salt. Koka till en krämig gröt och låt svalna.

Vispa grädden fluffig med vanilj och florsocker, riv skalet från en apelsin och tillsätt i grädden. Var försiktig att inte få med det vita skalet som smakar beskt. Använd helst ett zestjärn.

Blanda samman gröten med vispad grädde. Skär bort skalet från apelsinerna med en vass kniv och skär i mindre bitar. Skala och dela clementinerna i mindre bitar. Tillsätt hälften av citrusfrukten i gröten och blanda. Fördela gröten varvat med resten av citrusfrukten i portionsskålar. Toppa med rostade och grovhackade nötter.

ANNONS

Tips! Om du vill servera en saftsås med djup till desserten är mitt enklaste tips att du smälter 1 dl körsbärssylt på medelvärme i en kastrull och smaksätter med 1 dl glögg eller fruktigt rött vin.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS