Maria Zihammou har samlat recepten för njutning i vintermörkret.
Maria Zihammou har samlat recepten för njutning i vintermörkret. Bild: Stefan Edetoft

Sex recept för att maxa advents- och julmyset

Med årets julfestligheter inom räckhåll är det läge att ge sig hän det stora julbaket. Maria Zihammou har samlat recepten för njutning i vintermörkret. Naturens grönska tillsammans med tända ljus, kanel och nötter skapar väldoft och sätter stämningen.

ANNONS
|

Maria Zihammou tipsar!

Om växter och dukning: Mina vinterfärger när det gäller växter är tveklöst olika nyanser av grönt och lite vitt. Det finns många välsorterade blomsterbutiker för att handla allt grönt och annat fint som hör julen till, som Floramor & Krukatös i stan och Grönbergs Interiör i Lindome. Men man kan så klart även gå ut i naturen och fylla på med tall- och grankvistar för att ge juldukningen en stämningsfull inramning.

Om julens kryddor och ingredienser: Saffran, kanel och nötter tillsammans med mandel är juliga smaker som ger färg och smak på julen. Just den här gången har jag inte använt mig av saffran men gör alltid lussebullar lagom till lucia. Mitt tips är att inte använda för mycket mjöl i degen, för att få saftiga bullar. Prova även att göra Mozartkulor med nougat och mandelmassa som du sedan doppar i fin mörk choklad.

Äggtoddy med kanel och rom.
Äggtoddy med kanel och rom. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Äggtoddy med kanel och rom

2 glas

Vi börjar med en äggtoddy, min mammas favorit i vintermörkret. Ett bra alternativ om man inte gillar söt glögg. Jag tycker du ska avnjuta toddyn under tiden du bakar. Man kan så klart utesluta alkoholen om man vill. Även finrivet apelsinskal blir läckert som topping.

2 äggulor

4 msk strösocker

4 dl mjölk, 3 %

1 kanelstång

1/2 apelsin, finrivet skal och saften

5 cl cognac

2 cl mörk rom

2 dl vispgrädde

Malen kanel och råsocker, till garnering

Vispa samman äggulorna med sockret i en bunke. Värm mjölken i en kastrull med kanelstång, koka upp och dra från värmen. Låt dra i några minuter och ta upp kanelstången. Tillsätt finrivet skal och saften från apelsinen tillsammans med cognac och rom. Vispa ner den varma blandningen i bunken med äggblandningen. Vispa grädden fluffig. Häll upp mjölkblandningen i två glas. Toppa med vispad grädde, kanel och råsocker. Servera genast.

ANNONS
Mandelmusslor.
Mandelmusslor. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Mandelmusslor

Ca 40 mandelmusslor

Traditioner hör verkligen julen till. Min mormor bakade alltid de här smöriga kakorna med mandel och förvarade dem i en fin plåtburk. Lagom till julafton fylldes kakorna med lättvispad grädde och rårörda jordgubbar. Här är min version av mormor Gudruns recept, med gyllengula hjortron.

100 g sötmandel

200 g smör, rumsvarmt + till formarna

1 1/2 dl socker

1 ägg, medelstort

5 dl vetemjöl

Fyllning:

3 dl vispgrädde

Hjortronsylt och frysta och tinade hjortron

Skålla och skala mandeln.

Dela smöret i mindre bitar och rör det mjukt och smidigt med sockret. Knäck ner ägget och blanda samman. Mal eller mixa mandeln fint och blanda med vetemjölet. Tillsätt i smörblandningen och arbeta snabbt samman. Plasta degen och låt den vila i en timme.

Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla formarna med smält smör. Rulla ut degen i längder och ta ut ungefär 40 bitar. Tryck ut dem i formarna. Grädda på en plåt mitt i ugnen i 8–10 minuter tills de är genomgräddade och har fått fin färg.

Stjälp försiktigt upp kakorna medan de är varma, använd en potatissticka eller en liten vass kniv för att peta loss från formen om de inte riktigt vill släppa.

ANNONS

Låt kakorna svalna på galler och servera med lätt vispad grädde, sylt och bär.

Tips! Mandelmusslorna är lite trixiga att göra. Tänk på att baka ordentligt i ugnen så att de får mycket färg i kanten, för smakens skull men även för att de ska vara lätta att lossa. Smörj formarna med rikligt med smör och lossa ganska omgående från formarna medan kakorna fortfarande är varma. Jag brukar använda mig av en potatissticka och försiktigt peta loss kakorna i kanten av formen. Sedan vänder jag dem upp och ned och knackar till för att de ska lossna. De fina formarna hittar man ofta på loppisar, de är också fina att fylla med flingsalt till julbordet eller sätta värmeljus i.

Cheesecake med pepparkakor och hallon.
Cheesecake med pepparkakor och hallon. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Cheesecake med pepparkakor och hallon

10–12 portioner

En superenkel julkaka som inte behöver gräddas och kan göras klar i god tid, eftersom det är en fryst cheesecake. Bären kan man variera efter vad man gillar. Dekorera med lingonpulver för en festlig färg på kakan, lika röd som julen.

Botten:

100 g digestivekex

100 g pepparkakor

3 msk råsocker

100 g brynt smör

Fyllning:

4 ägg

1 dl strösocker

1/2 tsk äkta vanilj

1 lime, rivet skal och pressad saft

400 g mascarpone

ANNONS

4 dl vispgrädde

200 g frysta och tinade hallon

100 g rostade hasselnötter, grovhackade

Topping:

Lingonpulver

Mixa digestivekex och pepparkakor till ett fint smul och blanda med råsocker. Bryn smöret tills det fått en gyllenbrun färg och doftar nötaktigt. Blanda med kaksmulorna och fördela ut i en springform som mäter cirka 24 cm i diameter.

Separera gulorna från vitorna. Det gör man enklast genom att använda handen som sil. Vispa äggulorna med socker och vanilj till en vit och fluffig konsistens. Blanda till sist ner finrivet limeskal och pressad saft tillsammans med mascarpone, använd en elvisp för att krämen ska bli slät och fin. Vispa vitorna till ett hårt skum och blanda med äggulesmeten. Fördela ut hallon och hackade nötter i formen och fyll på med krämen. Plasta och ställ in i frysen att stelna i minst tre timmar. Ta ut kakan en god stund innan den ska ätas och garnera med lingonpulver.

Fruktkaka med mörk rom.
Fruktkaka med mörk rom. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Fruktkaka med mörk rom

1 kaka

Saftig fruktkaka är riktigt gott till te eller kaffe under julhelgen. Fyllningen får extra mycket smak eftersom jag marinerar de torkade frukterna i mörk rom. Inspirationen hämtar jag från min vän Leah som kommer från Trinidad, där lagar man en nästan svart kaka som bokstavligen dränkts i rom.

ANNONS

1 dl russin

1 dl torkade plommon, urkärnade och grovhackade

1 dl torkade aprikoser, grovhackade

1 dl torkade fikon, grovhackade

4 msk syltade apelsinskal

1 dl mörk rom

200 g smör, rumsvarmt

3 dl socker

4 ägg

3 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

Topping:

Torkade fikon, mynta och florsocker

Lägg ner russin och grovhackade plommon, aprikoser och fikon i en bunke tillsammans med syltade apelsinskal. Häll över rom, blanda och låt blandningen dra i en timme för att frukten ska dra åt sig av rommen.

Rör smör och socker poröst, tillsätt äggen ett i taget under omrörning.

Blanda vetemjöl med bakpulver och tillsätt i äggblandningen under omrörning. Blanda ner frukten med rom och rör till en slät smet.

Smörj en form, som rymmer 1 1/2 liter, med smör och bröa den. Sätt ugnen på 150 grader. Baka längst ner i ugnen i cirka en timme och 30 minuter tills kakan är genomgräddad. Låt kakan svalna i formen och servera först nästa dag. Garnera med fikon i mindre bitar och mynta, pudra över florsocker.

Smöriga kakor med mandel och hasselnötter.
Smöriga kakor med mandel och hasselnötter. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Smöriga kakor med mandel och hasselnötter

Ca 40 kakor

Smöriga småkakor är som gjorda att äta till varma drycker eller sött dessertvin. De är dessutom enkla att göra med få ingredienser. Varför inte servera som en annorlunda juldessert tillsammans med saltad karamellglass och lättvispad grädde? Kakorna är också perfekta att ge bort till en god vän.

ANNONS

50 g mandel

50 g hasselnötter

200 g smör, rumsvarmt

1 dl socker

3 1/2 dl vetemjöl

Mal nötter och mandel eller mixa riktigt fint. Dela smöret i mindre bitar. Rör smör med socker och blanda till en slät smet. Tillsätt mandel- och nötblandningen och till sist mjölet. Arbeta snabbt samman till en deg.

Rulla ut till två rullar och plasta. Lägg degen att vila i rumstemperatur i 30 minuter.

Ta ut 40 bitar, stora som valnötter och rulla till bollar. Lägg ut på en plåt klädd med bakplåtspapper. Tryck till med en gaffel på varje boll för att få ett fint mönster.

Grädda kakorna mitt i ugnen på 200 grader i 10–12 minuter tills kakorna fått fin färg och är genomgräddade.

Kryddig valnötskaka.
Kryddig valnötskaka. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Kryddig valnötskaka

Smöriga valnötter och kryddor som kanel och kardemumma går fint samman med en aning citron i den här kakan. Den håller sig saftig i flera dagar eftersom den innehåller mycket smör. Jag gillar att äta den precis som den är. Grädde och mörk choklad passar till om du vill förvandla den till en dessert.

200 g smör, smält + extra till formen

300 g valnötter + 50 g till garnering

4 ägg

2 dl råsocker

1 dl muscovadosocker

ANNONS

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1/2 tsk stött kardemumma

1 tsk kanel

1 nypa flingsalt

1/2 citron, finrivet skal och pressad saft (helst ekologisk)

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och mixa eller mal valnötterna fint.

Vispa äggen med socker till en fluffig smet. Blanda vetemjöl med malda eller mixade nötter, bakpulver, kryddor och salt. Tillsätt i äggsmeten och rör samman till en slät smet. Blanda ner finrivet citronskal och saft.

Smöra en fyrkantig form som mäter cirka 35 x 25 cm.

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 20–30 minuter tills kakan är genomgräddad. Låt den svalna i formen och skär sedan i rutor, pudra över florsocker och garnera med grovhackade valnötter.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS