Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Smakfulla kycklingrecept på 45 minuter

Kycklinglår är bra mat. Saftigt, smakrikt och förhållandevis billigt. I dag bjuder vi på goda rätter med olika lårvarianter.

Ett vanligt fel vi gör i dagens moderna kök är att fixera oss vid filén. Oavsett om det handlar om oxfilé eller bröstfilé. Det är faktiskt inte det minsta modernt längre. För om vi nu envisas med att fortsätta äta kött gäller det att utnyttja vår miljöpåverkan så långt det bara går. Använd hela djuret, inte bara det som anses fint – men som i själva verket ofta är det som smakar minst.

Ett enkelt och smidigt sätt att vända det beteendet är just kycklinglår. Det är både billigare och bättre kött ur många aspekter. Det smakar mer än bröstfilé, håller sig saftigare och är dessutom ett vettigt sätt att se till att resten av kycklingen inte går till spillo. Faktum är dessutom att det vita köttet är det som är lättast att översteka och svårast att få riktigt bra.

I vissa sammanhang heter det kycklingben, i andra kycklingklubbor eller lårfilé. Oavsett vilket du föredrar så gör du ett smart val. Låter man benet sitta kvar under tillagning ger det dessutom extra smak. I vissa rätter, som till exempel grytor, kan dock lårfilé utan ben vara ett fiffigare alternativ som ändå inte riskerar att bli torrt. Själv köper jag alltid svensk kyckling och föreslår att du gör det samma.

Kycklinglår eller kycklingklubbor bör ha en innertemperatur av 80–82 grader intill benet, medan lårfilé utan ben bör komma upp i 72 grader när den är färdig. Som alltid gäller det att vara noggrann med hygienen när du tillagar rå kyckling. Tvätta händerna ordentligt och se till att köttet är genomstekt, det vill säga att vätskan är helt genomskinlig och inte rosafärgad när du gör ett snitt i köttet. Diska skärbräda och kniv väldigt noga i hett vatten direkt efter användning så att du inte råkar använda dem till något annat av bara farten.

I dag bjuder jag på några av mina middagsfavoriter med kycklinglår. Hoppas det ska smaka fågel!

Kycklinglår får smak av citron, vitlök och kapris i den här goda och lättlagade rätten. Bild: Janerik Henriksson/TT

Kyckling piccata med citron och kapris

Till 4 portioner, 40 minuter

Lika lättlagat som gott. Sköna smaker som kompletterar det saftiga lårköttet på ett perfekt sätt.

• 4 kycklinglår med ben och skinn

• 3 msk smält smör

• 3–4 vitlöksklyftor, rivna eller finhackade

• 1 citron, tunt skivad

• 3 msk kapris

• 1 1/2 dl hönsbuljong

• salt

• nymalen svartpeppar

• 3 salladslökar, finskurna

Att äta till:

• kokt pressad potatis

Torka av kycklingen och lägg i en ugnsfast form. Pensla med smält smör. Strö över vitlök. Fördela citronskivor och kapris runt och på kycklingen. Slå på kycklingbuljongen runtom, men inte över själva kycklingen eftersom det gör skinnet mindre knaprigt. Salta och peppra.

Stek i 200 grader i cirka 30 minuter eller tills skinnet fått fin yta och innertemperaturen är 80–82 grader.

Strö över salladslöken och skeda över vätskan vid serveringen. Gott till exempel till pressad potatis.

En marinad med thailändska smaker sätter stuns på den här rätten med kycklinglår. Bild: Janerik Henriksson/TT

Thaiglacerade kycklinglår

Till 4 portioner, 45 minuter

Massor av smaker gör den här enkla vardagsrätten till något alldeles extra. Servera gärna med jasminris.

Kycklingen:

• 4 kycklinglår, gärna med skinn och ben

• olja

• 2 salladslökar, finskurna

• ca 1 dl jordnötter, hackade

• 1 lime, i klyftor till serveringen

Marinad:

• 1 dl sweet chilisås

• 3 msk japansk soja

• 1 lime

• 1 msk honung

• 2 vitlöksklyftor, rivna

• 1 msk srirachasås

Att äta till:

• jasminris

• limeklyftor

Rör ihop sweet chilisås, soja, limesaft, honung, vitlök och srirachasås i en bunke. Lägg i kycklinglåren och blanda tills allt är täckt. Låt marinera i minst 20 minuter.

Hetta upp olja i en stor ugnssäker stekpanna och bryn kycklinglåren i omgångar, cirka 2–3 minuter per sida eller tills de får fin färg. Ställ in i ugnen i 225 grader och stek färdigt i cirka 15 minuter eller tills kycklingen är genomstekt och köttsaften genomskinlig samt att innertemperaturen nått 80–82 grader.

Strö över salladslök och jordnötter. Servera med limeklyftor och jasminris.

Husmansklassikern dillkött går snabbt att laga med kycklinglår. Bild: Janerik Henriksson/TT

Dillkött på kycklinglår

Till 4 portioner, 40 minuter

En husmansklassiker som går betydligt snabbare att laga med kycklinglår i stället för långkok på kalv. Smart allt-i-ett-rätt som inte kräver några tillbehör.

• 500 g lårfilé av kyckling

• 1 l vatten

• 3 morötter

• 1 purjolök

• 2 lagerblad

• 6 hela pepparkorn

• 1 1/2 tsk salt

• 3 stora potatisar

• 1 msk smör

• 2 msk vetemjöl

• 1 dl vispgrädde

• 1 1/2 msk ättika

• 1 1/2 msk strösocker

• 2 dl grovhackad dill

• salt

• nymalen peppar

Koka upp vattnet i en rymlig kastrull. Skala morötterna under tiden och skär i tjocka skivor. Skölj och skiva purjon grovt på diagonalen. Lägg i när vattnet kokar tillsammans med lagerblad, pepparkorn och salt.

Putsa kycklingköttet och skär i lite mindre bitar. Lägg ned köttet i kastrullen och sänk värmen. Sjud sakta i 15–20 minuter. Skala potatisen och skär i stora bitar. Lägg i när det återstår 10 minuter. Sila och spara buljongen för sig.

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Pudra över mjölet och låt det fräsa med någon minut. Tillsätt den sparade buljongen, lite i taget medan du vispar. Fortsätt tills konsistensen blir lagom tjock (du behöver ungefär en halv liter vätska). Tillsätt grädden.

Koka upp ättika och socker i mikron eller i en liten kastrull tills sockret löst sig. Tillsätt lite i taget av ättikslagen i såsen och smaka av hur syrligt du vill ha.

Lägg tillbaka kycklingen med de kokta grönsakerna i såsen. Sjud sakta i 5 minuter. Rör ned dillen och smaka av med salt och peppar. Strö gärna över lite extra dill vid serveringen.

Att dricka till

Weihenstephaner Hefe Weissbier (1526), 23:90 kronor.

Alkoholfritt: 1664 Blanc Non-Alco (11920), 11:90 kronor.