Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Tre recept på värmande och riktigt god brödmat

Älskade brödmat. När du är lite nere, har haft en jobbig dag eller är sjuk – då ska du äta mat som tröstar dig. Här kommer tre recept som är värmande, glädjande och mycket goda.
Svampgalette med lagrad ost, tryffel och chiliolja. Bild: Anja Olaug Jelinek
Svampgalette med lagrad ost, tryffel och chiliolja. Bild: Anja Olaug Jelinek

Svampgalette med lagrad ost, tryffel och chiliolja

Ca 4 portioner

En galette är egentligen en paj fast enklare. Du gör en vanlig pajdeg men i stället för att använda en form trycker du ut den på en plåt och viker kanten över fyllningen. Lite mindre pill men lika gott. Denna galette är fylld med djupt umamismakande svamp och får ett sting av chilihetta från oljan. Otroligt god.

Pajdeg:

120 g kallt smör

3 dl vetemjöl

2 msk kallt vatten

Fyllning:

7 medelstora skogschampinjoner

1 portabellosvamp

1 salladslök

1 msk smör

1 msk neutral olja

Flingsalt

Svartpeppar

Ca 3 msk färskost

Ca 80 g vällagrad ost

Topping:

Gräslök

Chiliolja

Tryffelolja

Nyp ihop smör och vetemjöl till pajdegen. När du får en sandliknande konsistens häller du på vatten och arbetar ihop degen. När den går ihop är den klar. Låt vila i rumstemperatur.

Finhacka champinjoner, portabellosvamp och salladslök. Stek svampen torr i en stekpanna för att få ut eventuell vätska. När vätskan är borta tillsätter du salladslök, smör och neutral olja. Svampen ska bli väl genomstekt och lite knaprig på utsidan. Smaka av med flingsalt och svartpeppar.

Tryck ut pajdegen på bakplåtspapper på en plåt. Den ska bli rund och jämn. Nagga pajdegen med en gaffel. Bre på färskost i mitten av pajdegen. Spara cirka sex centimeter kant.

Lägg på svampen och toppa med riven vällagrad ost. Vik in kanterna av den pajdegen som är över.

Grädda pajen på 225 grader i cirka 25 minuter.

Under tiden finhackar du gräslök och toppar sedan pajen med gräslök, lite chiliolja och tryffelolja.

Tostadas, friterade majstortillas med topping. Bild: Anja Olaug Jelinek
Tostadas, friterade majstortillas med topping. Bild: Anja Olaug Jelinek

Tostadas

Ca 4 portioner

Tostadas är friterade majstortillas med topping. Redan där står det ganska klart att detta är supergott. Mmm... älskar brödmat!

Ca 8 majstortillas

Neutral olja till stekning

Ca 1 dl strimlad kål

Snabb vit bönröra:

230 g stora vita bönor (ca 1 förpackning)

2 msk crème fraiche

2 msk vällagrad riven ost

Chili och tomatsalsa:

250 g söta tomater

1 röd chili

1/2 lime

2 msk finhackad gräslök

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

Flingsalt

Svartpeppar

Mangosås:

200 g mango

1/2 lime

Finhacka alla ingredienser till chili- och tomatsalsan förutom lime. Pressa lime och blanda i tillsammans med olivolja. Smaka av flingsalt och svartpeppar.

Mixa mango och lime till mangosåsen.

Mosa vita bönor med hjälp av en gaffel, blanda ner crème fraiche och ost. Smaka av med lite salt och svartpeppar.

Strimla kål.

Värm en panna med neutral olja och stek tortillabröden krispiga.

Toppa bröden med bönröra, salsa, lite kål och sist mangosås.

Den perfekta lunchbaguetten, med kål, grillost, dijonmajonnäs och karamelliserad lök. Bild: Anja Olaug Jelinek
Den perfekta lunchbaguetten, med kål, grillost, dijonmajonnäs och karamelliserad lök. Bild: Anja Olaug Jelinek

Den perfekta lunchbaguetten

Ca 3 portioner

Lunchbaguette är ett sådant trevligt koncept. Middagsbaguette går också bra, och frukostbaguette såklart. Men lunch kan lätt bli så trist: en låda du egentligen inte är sugen på, rester du förätit dig på eller en sallad med för lite av det goda i. En baguette är mättande, fylld med goda saker och kan ätas hur du vill – sittandes, ståendes, gåendes eller mitt i något möte.

1 stor baguette

1 litet salladskålshuvud

En nypa flingsalt

200 g grillost

Karamelliserad lök:

2 gula lökar

1 msk smör

1 dl vatten

1/2 msk honung

En nypa flingsalt

Dijonmajonnäs:

2 msk majonnäs

1 1/2 tsk dijonsenap

1/2 tsk vitvinsvinäger

Flingsalt och lite svartpeppar

Skiva gul lök och stek tillsammans med en matsked smör i cirka tio minuter på medelvärme. Löken ska bli mjuk och gyllenbrun. Häll på vatten och låt koka bort. Tillsätt sedan honung och flingsalt och rör runt.

Blanda alla ingredienser till dijonmajonnäsen. Tveka ej på mängden dijonsenap eller vitvinsvinäger, syran och hettan behövs.

Skär kålen tunt och massera med lite flingsalt, då blir smaken djup men krispet består.

Stek grillosten i lite olja.

Skär baguetten i tre delar och dela varje bit på mitten utan att skära hela vägen igenom. Bre på dijonmajonnäs, lägg på karamelliserad lök, kål och sist grillost. Tryck ihop baguetten hårt så att den håller ihop. Ät.