Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Unna dig något krispigt att äta

Våga fritera mera! Ett läckert sätt att få fras och färg på maten. För vem kan motstå nyfriterat?

Nej, det är inte det minsta nyttigt. Och ja, vi bör tänka på hälsan allt som oftast. Men någon enstaka gång ibland kan man väl ändå få unna sig något härligt knaprigt och lite småsalt direkt från frityrpannan?

Gör man det dessutom hemma smakar det oftast godare än allt krafs man tenderar att köpa sena kvällar i ett gatukök.

Men många fruktar frityren. Visst är det bra att vara aktsam och tänka efter före, men rädslan är ofta betydligt överdriven. Det du däremot behöver tänka på är att använda rätt sorts olja, det vill säga en neutral olja utan smak som tål höga temperaturer. Själv brukar jag använda varmpressad rapsolja. Bra alternativ är jordnötsolja, raffinerad kokosolja och druvkärneolja. I Grekland friterar man så klart i olivolja, men det kan ju bli rätt dyrt för oss här hemma och lite synd på oljans smak som oftast försämras under processen.

Se till att alltid ha ett lock till hands. Oljan får inte börja ryka och osa. Skulle det värsta hända och oljan fattar eld lägger du helt enkelt bara på locket. Släck ALDRIG med vatten!

Av samma anledning är det viktigt att råvaran som friteras är så torr som möjligt. Minsta vätska kan ställa till med farligt heta stänk och annat elände.

Efteråt kan du med fördel sila oljan i ett kaffefilter och återanvända den ett par gånger. Sedan häller du tillbaka den i flaskan, försluter den ordentligt och kastar i soporna eller ännu hellre lämnar in till återvinning om möjligt. Häll aldrig ut den i vasken, det orsakar stopp.

Nog med brasklappar. Nu till det roliga! Panera, dubbelpanera och fritera kan låta komplicerat. Det är det inte. Bara värm oljan till 160–180 grader. Har du ingen termometer kan du slänga i en brödbit och se när den börjar få fin färg.

I med godsaker – allt ifrån grönsaker till ost, fisk, skaldjur, kött, fågel, deg, kaksmet och risbollar fungerar att fritera. Man kan till och med fritera pizza.

Låt rinna av på hushållspapper – salta lätt och njut!

Sydstatsinspirerad friterad kyckling med läcker currysås. Bild: Janerik Henriksson/TT

Friterad kyckling med kokos- och currysås

Till 4 portioner, 40 minuter + 2 timmars marinering

Kalasgod kyckling med smak av amerikanska Södern.

Kyckling:

• 4 kycklinglår, urbenade, gärna med skinn

• 2 dl filmjölk

• 1 msk rökt paprikapulver

• 2 tsk salt

• 2 dl vetemjöl

• 1/2 tsk cayennepeppar

• 1 l neutral olja till fritering

Sås:

• 1 tsk curry

• olja

• 1 morot, finhackad

• 1 schalottenlök, finhackad

• 1 burk kokosmjölk à 400 g

• salt

Till servering:

• lätt picklade grönsaker

Banka ut kycklinglåren så att de blir så platta som möjligt, men fortfarande hänger ihop.

Blanda filmjölk, paprikapulver och salt i en bunke. Lägg i kycklingen och låt den marineras i minst 2 timmar.

Gör såsen under tiden. Fräs curryn i lite olja. Tillsätt morot och schalottenlök och låt fräsa med några minuter. Häll i kokosmjölken och låt koka ihop tills knappt hälften återstår. Smaka av med salt.

Lyft upp kycklingbitarna, skaka av dem och vänd dem i mjöl blandat med cayennepeppar så att det täcker ordentligt.

Hetta upp frityroljan i en rymlig kastrull till cirka 160 grader, eller testa med en liten kycklingbit – om den börjar bubbla och får färg är oljan lagom het. Lägg i kycklinglåren i omgångar och fritera runtom i cirka 4–5 minuter eller tills köttet är genomstekt (testa med en kniv, köttsaften ska vara genomskinlig). Ha ett lock till hands. Håll varmt medan resten friteras.

Servera med grönsaker, gärna lätt picklade.

Friterade zucchiniplättar är en grekisk delikatess. Bild: Janerik Henriksson/TT

Kolokithokeftédes – grekiska zucchini­plättar

Till 4 portioner, 1 timme

Det här receptet fick jag lära mig när jag var på Kreta och arbetade med en kokbok. Så goda! Ät dem helst nyfriterade.

• 3–4 små zucchini

• salt

• 1 liten gul lök, riven

• 1 ägg

• 150 g feta, smulad

• 1/2 dl valfri riven ost

• 2 dl färskriven parmesan

• 2 msk hackad färsk mynta

• 1/2 dl ströbröd

• 1 l neutral olja till fritering

• 2 dl vetemjöl

• nymalen svartpeppar

Riv zucchinin på det grövsta på rivjärnet. Salta och låt rinna av ordentligt i sil eller durkslag. Låt stå och dra i 20 minuter och pressa sedan ur all vätska så noga du kan.

Blanda zucchini, lök, ägg och de tre olika sorternas ost i en stor bunke. Tillsätt mynta, ströbröd, lite salt och peppar. Arbeta ihop till en ganska kladdig smet och låt vila i kylen i 15 minuter.

Fukta händerna och forma till små plättar. Hetta upp olja i en rymlig kastrull till cirka 160 grader, eller testa med en brödbit – när den får färg är oljan lagom varm. Vänd plättarna i mjöl och fritera i omgångar i 2–3 minuter per sida eller tills de har fått fin färg. Låt rinna av på hushållspapper. Serveras helst lite småvarma, gärna med en klick tzatziki till.

Friterad salvia är suveräna små snacks. Bild: Janerik Henriksson/TT

Friterad salvia

Till 4 portioner, 20 minuter

Suveräna små snacks med smak av örtagården.

• 1–2 dl färska salviablad

• 2 ägg

• 1 krm vanligt salt

• 2 dl vetemjöl

• 2 dl mjölk

• 1 msk smält avsvalnat smör

• flingsalt

• ca 7 dl neutral olja till fritering

Vispa ihop ägg, salt och mjöl. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning. Rör ned smöret.

Hetta upp oljan i en kastrull. Testa med en brödbit, när den får fin färg är oljan lagom varm.

Doppa salviabladen var för sig i smeten och sänk ned dem i oljan. Fritera några i taget tills de blir gyllene. Låt rinna av på hushållspapper och strö över flingsalt.

Servera som snacks.

Tips! Får du smet över kan du till exempel använda den till att fritera tunt skivade grönsaker.

Att dricka till

Beaumont des Crayères (7891), 239 kronor.

Alkoholfritt: Richard Juhlin Blanc de Blancs Non-Alcoholic Sparkling Wine (1979), 94 kronor.