Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Statistik från Socialstyrelsen visar att runt 24 000 personer varje år skadas när de ägnar sig åt att fixa hemma med reparationer och underhåll.

Många hemmafixare på akuten

Sommarens ambitiösa hemmafixare blir lätt våghalsiga. Varje dag strömmar det in personer till sjukhusen som skadat sig då de klippt gräset, fallit från stegar eller beskurit häcken.

Statistik från Socialstyrelsen visar att runt 24 000 personer varje år skadas när de ägnar sig åt att fixa hemma med reparationer och underhåll. Många av olyckorna sker under sommaren och semestern.

På NU-sjukvårdens akutmottagningar märker man av en ökning av den här patientgruppen så här års.

– Normalt har vi 30-40 patienter per dag. Men nu under juli har vi haft toppar med 55 patienter under en dag, säger Per-Ola Tavemark, chef på NU-sjukvårdens ortopedakut.

En av de största farorna uppstår när man plockar fram maskiner och verktyg som man normalt inte använder och kanske inte riktigt behärskar. Många kommer in till akuten med fingerskador som orsakats av gräsklippare.

– Det är något som stoppar upp så att man inte kan klippa. Sedan är man oförsiktig när man är där och petar, säger Per-Ola Tavemark.

Med enkla medel kan detta förebyggas. Om man har en bensindriven gräsklippare är det viktigt att ta bort tändningen innan man stoppar in fingrarna. Är klipparen istället eldriven dras kabeln ur.

Det är också många som kommer in till ortopedakuten med frakturer till följd av fallskador.

– Man är uppe på stegar och tak och har inte den rätta skyddsutrustningen. Det är lekmän som gör det fackmän ska syssla med, säger han.

Även ögonakuten får ta emot fler patienter så här års. Där handlar det om skador till följd av trädgårdsarbete. Det är hemmafixare som har varit ute och beskurit häckar och träd och fått kvistar i ögonen.

– Det är nu som folk är i sina sommarstugor och rör sig i sina trädgårdar. Man vill snygga till och det är naturligt att det blir fler skador av den här typen, säger Per-Ola Tavemark.

En förklaring till den stora ökningen på akutmottagningen är också att kommunernas invånarantal ökar med alla sommargäster som kommer hit under semestern.

Hemmafixaren riskerar inte bara att drabbas av fysiska åkommor. Man kan även komma att lida ekonomisk skada.

– Ytterligare en aspekt som finns om man gör fel är att det kan bli problem med försäkringen. Badrum är ett typexempel, när man sätter igång och ska kakla och arbeta kring golvbrunnarna, säger Daniel Claesson som är pressansvarig på If försäkringar.

Arbetet ska ha utförts fackmannamässigt för att eventuella problem som efteråt kan uppstå ska täckas av försäkringen. Till exempel riskerar en fuktskada i bostaden till följd av ett illa utfört arbete att bli en dyr historia.