Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Marie och majoriteten avgår

Nu ger majoriteten i Barn- och ungdomsnämnden (Bun) upp. Som en följd av revisorernas beslut att inte rekommendera ansvarsfrihet meddelade S- och C-politikerna i Bun i går att de avgår. – Vi delar inte revisorernas uppfattning att vi inte ska ha ansvarsfrihet. Vi tycker att det är lite för hård kritik, säger ordföranden Marie Dahlin (S).

I dag ska kommunfullmäktige avgöra om Barn- och ungdomsnämnden (Bun) ska beviljas ansvarsfrihet eller ej. Om fullmäktige följer revisorernas rekommendation, vilket det mesta talar för, blir det tummen ner. Anledningen är förstås de ekonomiska turerna kring Arena Vänersborg.

– Vi tog konsekvensen av revisionen som är fullmäktiges förlängda arm. Det tillhör det politiska livet. Får man inte ansvarsfrihet har man inte förtroende och då får man avgå, säger Marie Dahlin (S), ordförande i Bun.

Samtidigt som hon säger sig förstå och respektera revisorernas inställning tycker hon att deras dom är för sträng.
– Vi delar inte revisorernas uppfattning att vi inte ska ha ansvarsfrihet. Vi tycker att det är lite för hård kritik.

Själv tog hon över ordförandeklubban i nämnden i höstas. Med uppdraget följde ansvaret för ett arenaprojekt som redan var på god väg över styr. Marie Dahlin tycker att hon och kollegorna i nämnden därefter i stort sett gjort vad de kunnat.
– Det var ganska sent som vi fick besked om att fakturorna började skena i väg. Till dess hade vi fått lugnande besked av WSP.

– Så fort jag tillträdde vidtog vi kraftfulla åtgärder, hade möte med WSP och stoppade fakturorna.

”Det är lugnt”
Sett i backspegeln tycker dock Marie Dahlin att man under projektets gång kunnat vara mer ifrågasättande gentemot konsulten.
– Vi upplevde att vi fick besked om att det var lugnt fram till augusti. Men ”det är lugnt” är ju inget uttömmande svar. Om det är de som har ljugit eller om vi borde ha fattat det annorlunda är svårt att sätta fingret på.

Oppositionen har i olika sammanhang varit starkt kritisk till skötseln av projektet, bland annat i de yttranden över revisorernas beslut som blev kända i måndags.
– Det är klart att de har haft funderingar och frågor och säger att det är vi (majoriteten) som gjort fel. Men nämnden tycker nog som helhet att revisionen varit lite för hård.
– Man får hitta en syndabock. Oppositionen hittar oss och vi hittar WSP.

Arenan ett flaggskepp
Marie Dahlin lyckas trots allt se en del ljusglimtar i arenaprojektet. Hon påpekar att driften utgör mindre än fyra procent av nämndens totala budget och att man lyckats fylla arenan med både aktiviteter och folk. Hon tror att den kommer att spela en stor roll i Vänersborg i framtiden.
– Arenan är ett flaggskepp för oss.

I dag tar alltså troligen kommunfullmäktige beslut om att inte bevilja nämnden ansvarsfrihet. De ledamöter som begärt att få avgå måste dock sitta kvar i Bun till nästa fullmäktigemöte, eftersom frågan inte hinner förberedas till dagens sammanträde. Vad som sedan händer är något osäkert. Marie Dahlin tror att det kan bli svårt att med kort varsel hitta ersättare till dem som försvinner.

– Det är väl inte någon som står och knackar på dörren och tycker att det här är ett jättespännande uppdrag. Det är bara att önska valberedningen lycka till.

Ett alternativ, enligt Marie Dahlin, är att nämndens arbete fram till valet i september sköts av ett utskott under kommunstyrelsen. Ett val som Marie Dahlin hoppas kan komma att handla om annat än arenan även i Vänersborg.
– Det är svårt att sia om det men som jag känner det är folk trötta på arenan.

Ljunggren beklagar
Att Marie Dahlin nu lämnar Bun innebär början på slutet på en av hennes politiskt jobbigaste upplevelser.
– Det har varit ett turbulent halvår. Jag har aldrig sovit så lite som de senaste månaderna.

Kommunalrådet Lars-Göran Ljunggren (S) säger sig förstå nämndledamöternas beslut att avgå.
– Jag beklagar att så många duktiga skolpolitiker försvinner på ett bräde, helt klart bekymmersamt. Samtidigt som jag har full förståelse för deras ställningstagande utifrån den rapport som revisorerna lämnat. Det är en allvarlig kritik som lämnats och det finns ingen anledning att ifrågasätta revisorernas arbete. Kanske resonerar ledamöterna att det är bättre förekomma än att förekommas, detta påverkar inte ansvarsfrågan, säger Lars-Göran Ljunggren.

TTELA har sökt S Anders Larsson för en kommentar, dock utan framgång.