Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Markus Hultcrantz omger sig av The Just Woke Ups som fått sitt namn efter att alla inblandade musiker var nyvakna när Hultcrantz ringde dem och ville sätta ihop bandet. I dag är de en sammansvetsad kvartett som låter allt annat än nymornade.

Markus & Co satte tonen

En drömstart – både i valet av artist och väder. Sommarens premiär av Musik på Insikten fick publiken att sukta efter mer Markus Hultcrantz och nyvakna The Just Woke Ups.

”Vem är sångaren och vad heter bandet?”

Mannen som stoppar oss efter att konserten avslutats med ”en arg liten dänga till allt” är upprymd. Låter närmast lyrisk över vad han nyss hört. Efter att han bara skulle passera Insikten på väg mot annat mål men trollbundits av Markus Hultcrantz och hans kompband The Just Woke Ups.

– Vilken röst, vilka texter och vilka musiker, suckar han hänfört när vi redogjort konstellationen.

Och vi kan bara hålla med. För trots att spelningen startade mardrömslikt för Hultcrantz när en sträng på gitarren gick av, märkte inte publiken något förrän Chrisse Thinsz i bandet avslöjade vad som hänt.

Då förstår vi att karln inte bara har en karaktäristisk stämma utan även är en proffsig musiker. Omgiven av likasinnade. För Hultcrantz tonsatta dikter av Gustaf Fröding går genom både tid och hjärta extra mycket tack vare Simon Jakobssons munspel och Anna Rubins-zteins fiolspel. Det är vackert, vemodigt, innerligt på ett lite skitigt sätt. Känns på riktigt. Och inte alls som det hopkok som Markus Hultcrantz gör sken av ska komma innan konserten med orden; ”vi har slängt ihop lite av varje som de mångsysslare vi är”. I stället blir det kärlek som går som en röd tråd genom föreställningen – både i musik – och textväg. Att paketet ramas in av sol, värme och sommardofter gör inte utomhusföreställningen sämre.

Det egna materialet, som ska komma ut på album i höst, väcker förväntan. Låten Papa som handlar om att inte ha någon far kvar i livet, påminner oss om vikten att älska medan tid är. Och Let me die while I´m alive uppmanar att se, höra och göra medan livet pågår. I finstämda Songs and Stories får vi en inblick i hur Markus Hultcrantz känner inför att bli pappa. Det är livskraftigt och rörande utan att vara lättköpt.

När låten Promises går mot sitt slut är vi många som hoppas att Hultcrantz och Co håller sina löften om fortsatta livespelningar.