Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Lars R Melander vid ”Vanitas – den mumifierade EPA-traktorn från Bäckefors”. Till höger syns ”Höghöjdsbarnvagn”.

Melander avreagerar sig i X-galleriet

Nu har Lars R Melanders utställning ”Barnvagn – för de minerade områdena och andra prototyper” öppnat i Konsthallen Trollhättan. – Jag gör det här för att avreagera mig, säger den egensinnige konstnären om sina högst personliga ­skapelser.

Lars R Melander har bott i Uddevalla sedan början av 1980-talet och parallellt med jobbet som illustratör verkar han också som konstnär. Då med helt andra uttryck. För Lars R Melander räds inte att ta ut svängarna.

När den forne sjömannen nu tar plats i X-galleriet i Konsthallen Trollhättan fylls rummet av hans fantasifulla – och tankeväckande – verk. ”Barnvagn för de minerade områdena”, ”Guantánamobarnvagn” och ”Vanitas – den mumifierade EPA-traktorn från Bäckefors” är några av titlarna på de ­laddade skapelser som Lars kallar prototyper.
– I grund och botten handlar det om väldigt allvarliga saker, men jag gör det lite skruvat, säger han.

En tur i köpcentret eller en tevekväll framför nyheterna kan få igång Lars, som osäkrar lim­pistolen och går igång med att skapa sina – som han själv beskriver det – ”absurda flyktvägar från ett grymt, orättvist och ytligt ­samhälle”.
– Nu när man blir äldre blir jag inte avtrubbad utan tvärtom – saker och ting går in i mig som ett spjut. Och det här är nåt sätt att tackla det.