Birgitte Bonnesen, koncernchef Swedbank
Birgitte Bonnesen, koncernchef Swedbank

Misstänkta belopp till lokala Swedbankkunder

Flera lokala Swedbankkunder i Estland, Lettland och Litauen har fått stora summor från bolag som uppvisar tecken på misstänkt penningtvätt, rapporterar SVT tillsammans med baltiska medier. Efter kritik byter banken nu sin granskare.

ANNONS
|

Flera lokala Swedbankkunder i Estland, Lettland och Litauen har fått stora summor från bolag som uppvisar tecken på misstänkt penningtvätt, rapporterar SVT tillsammans med baltiska medier.

Exempelvis har en grossist i Tallin fått 700 miljoner kronor under perioden 2009–2015 från ett brittiskt bolag med band till företag i skatteparadiset Belize, som förekommit i flera tidigare penningtvättshärvor. Det brittiska bolaget delar en adress, som också figurerat i andra härvor, med en mängd andra företag.

Aktien föll 4 procent

Banken säger sig ha slängt ut grossisten och andra som inte klarat en närmare granskning.

Vd Birgitte Bonnesen har flera gånger sagt att Swedbank satsar på inhemska kunder i Baltikum och att risken för penningtvätt därför är låg.

ANNONS

Under tisdagen framkom uppgifter om att banken 2016 tagit fram en intern rapport om att det fanns brister i arbetet med att förebygga penningtvätt i den baltiska verksamheten, rapporterar Dagens industri. När rapporten presenterades för bankens styrelse blev reaktionen enligt tidningen att den bekräftade de farhågor man haft. Swedbanks aktie föll med 4 procent efter Di:s uppgifter.

Byter granskare

SVT:s Uppdrag granskning rapporterade i förra veckan att minst 40 miljarder kronor i misstänkt penningtvätt passerat Swedbank i Baltikum.

Banken gav då revisionsbyrån EY i uppdrag att granska tv-programmets material. Men EY självt visade sig vara föremål för granskning i samband med penningtvättsskandalen med Danske Bank, och Swedbank har nu i stället valt ett annat bolag, Forensic Risk Alliance (FRA), för granskningen. Den ska presenteras för Swedbanks vd och styrelse inför årsstämman den 28 mars. Därefter kommer slutsatserna att redovisas för "övriga intressenter", meddelar banken.

TT
ANNONS