Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Muller arbetar in i det sista

Saabs öde hänger på en skör tråd, men Victor Muller fortsätter arbeta för att finna en framtid för bolaget. Allt hänger nu på om Youngman infriar sina löften och skickar in pengar till Saab i dag. På tisdagsmorgonen kunde Saab meddela att inga pengar har synts till. [Uppdaterad 08.50]

Saabs vd och styrelseordförande Victor Muller befann sig i går i Stockholm där han bland annat träffade Riksgälden.

– De sitter i möten nu, sa Unni Jerndal, informationschef på Riksgälden vid halv sju i går kväll.

Och åtminstone arbetet med Riksgälden ska enligt källor till TTELA ha gått bra. Men en helt avgörande fråga verkar vara om kinesiska Youngman infriar sina löften eller inte. TTELA skrev om förhandlingarna i förra veckan, där man fann en möjlig ägarlösning som också inkluderade en stor bank i Kina. Bland annat handlar det om att man placerar tekniken och utvecklingen i ett eget bolag som Youngman äger hälften av. Detta upplägg skulle ha en större möjlighet att få gehör hos de olika parter som ska godkänna en affär. Siktet är fortfarande att lösa ut hela EIB-lånet på sikt.

Och lösningen kom så långt i alla instanser att Youngman skulle göra en överföring och betala lönerna. Med detta har uppenbarligen inte blivit genomfört, och det är dessutom inte första gången det kinesiska bolaget inte infriat löften om pengar. När måndagen kom fanns inga pengar att betala lönerna med, vilket knappast ingav förtroende hos Saab eller parterna runt bolaget.

Men i går kväll hette det att man siktade på att det kinesiska bolaget skulle föra över pengar senast i dag under förmiddag, med sikte på att löner ska kunna betalas ut senast på onsdagen. Annars lär även Victor Muller och styrelsen i Swedish Automobile finna att alla tidsgränser passerat och det inte återstår något annat alternativ än att dra i snöret som utlöser en konkurs.

Förhoppningen från Victor Mullers och Saabs sida är att det kinesiska bolaget ska inse att det finns en definitiv deadline för hela Saab-affären, och då kommer att infria sina löften. Annars går de miste om hela stycket.

Det är onekligen upp till bevis i denna fråga i dag. När TTELA talade med Saabs informationsdirektör Eric Geers vid 08.30 på tisdagsmorgonen, har inga uppgifter om att det ska ha kommit in några pengar från Youngman.