Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Muller träffade kineserna

Saab Automobile har order på mer än 10 000 bilar. Företaget räknar med att vara i gång inom två veckor. Samtidigt saknas den långsiktiga lösningen för biltillverkaren.[Uppdaterad 07.32]

– Trots krisen fortsätter det att komma in order på bilar, säger informationschefen Eric Geers.

Under torsdagen kom den ryske finansmannen Vladimir Antonov till Stockholm i ett eget plan från London. Han hade bland annat ett möte i drygt en timme med IF Metalls ordförande Stefan Löfven.

– Det var ett positivt möte där vi pratade om den akuta situationen, men även framtiden för Saab och behovet av en långsiktig lösning, säger Löfven.

– Han talade mycket om att han vill säkra produktionen och utvecklingen i Trollhättan.

Enligt vad TV4 Ekonominyheterna erfar har Saabs vd Victor Muller suttit i möte med representanter för den kinesiska regeringen. Det är den kinesiska myndigheten NDRC, ett organ som bestämmer vilka biltillverkare som får verka i Kina, som under dagen besökte Stockholm. Ett medgivande från NDRC behövs för att avtalen med biltillverkaren Youngman och bilförsäljaren Pang Da ska gå i lås.

Träffade Olofsson

Under torsdagskvällen träffade den kinesiska delegationen även näringsminister Maud Olofsson (C). Mötet skedde i Rosenbad i Stockholm och pågick i drygt två timmar, enligt Olofssons pressekreterare Erik Bratthall.

– Det var ett bra möte där vi utbytte information och fick möjlighet att diskutera Saabaffären, hälsar Olofsson genom sin pressekreterare.

Samtidigt fortsätter kraven på Saab Automobile att strömma in till Kronofogden. Under onsdagen kom ytterligare ett ärende in och natten till torsdagen fyra till, varav ett på 6,9 miljoner kronor från ett IT-företag. Man är därmed uppe i 80 ärenden.

I pengar rör det sig om totalt om cirka 82 miljoner kronor, enligt handläggare Fredric Orloff på Kronofogden. Det största enskilda kravet är på drygt 44 miljoner kronor från fordonskomponenttillverkaren IAC.

Enligt Erik Bratthall har Maud Olofsson inte träffat Vladimir Antonov under torsdagen och inget möte med den ryske finansmannen ska heller vara inplanerat under fredagen. Enligt TT är han nu tillbaka i London.