Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Jag har fått saker som jag aldrig kunnat drömma om, det är verkligen jätteroligt", säger Jimi M Anderson och syftar på sponsorkontraktet med en gitarrtillverkare som innebär att han får en alldeles egen signaturmodell.

Musikern Jimi tillbaks i stan

Han har fått en försmak av livet som rockstjärna och lärt sig att använda rösten på ett helt nytt sätt. Jimi M Anderson är åter tillbaka i Sverige efter sina musikstudier på andra sidan Atlanten.

För två år sedan damp det ner ett brev hemma hos Jimi M Anderson i Trollhättan. Ett flyttlass senare stod han på flygplatsen i Los Angeles – redo att möta en ny vardag.

– Det var inte riktigt som jag tänkt mig, jag hade en bild från film och tv om hur det är. Jag landade mitt på dagen och var jag än kollade var det gråa tråkiga hus och massa skräp, så rent visuellt var det en besvikelse.

Men när mörkret sänkte sig försvann inte bara dagsljuset, utan även besvikelsen.

– LA gör sig bäst på natten med alla lampor och stora skärmar. Sen när man träffade alla människor på skolan brydde man sig inte längre. Vi satt mest inne och övade hela dagarna och när vi gick hem var det mörkt.

Studierna på Musicians Institute, MI, är nu klara och Jimi har lärt sig mer än vad han kunnat ana – inte bara när det gäller sången.

– De har enorm koll på vad som händer inuti i halsen. I början fick vi lära oss anatomi och hur det känns när olika saker rör sig i halsen.

Tänker du på ett annat sätt nu när du sjunger nu?

– Ja, verkligen. Det är ett helt annat sätt att tänka. Nu har jag spenderat sju timmar om dagen i två år till att sjunga, så givetvis har jag breddat mig ganska mycket.

– Nu kan jag sjunga både högt och lågt – högt likt en pipa som bara hundar kan höra och lågt att jag mullrar som en jordbävning.

Nu har han ännu en gång packat flyttlasset och vänt tillbaka hem. Men den här gången är det mer än kläder och gitarren i bagaget – även bandet Trick Bastard följer med till västkusten.

– Originalmedlemmarna är från USA och Uruguay, men de från USA hade andra grejer på gång, så vi har hittat två göteborgare som ska vara med.

Nya låtar ska skrivas och deadlinen är satt till februari.

– Det får gå fort nu, säger han och skrattar.

Skivsläppet sker digitalt och processen fram till dess sköter bandet själva.

– Det är inte så svårt egentligen, det tar bara lite tid. Vi har i och för sig inte ett stort maskineri bakom oss som sköter marknadsföringen, men vi har kreativ frihet och kan göra som vi vill utan att någon kostymklädd man säger att låtarna inte är några radiohitar.

Under sin tid i USA fick Trick Bastard öppna för en del större artister – Dizzy Reed, Vains of Jenna och Adrenaline Mob.

– Det var riktigt roligt. ¨Då tänkte jag "det här kan jag faktiskt göra". Vi fick en liten försmak av rockstjärnelivet, även om man inte kan leva som de gjorde förr, och vad som kan komma om vi jobbar hårt.

Förhoppningen är att flytten hem till Sverige kommer att innebära en större chans att slå igenom.

– I Europa är folk lite mer intresserade av rock och den musik vi gör. Men jag är bara glad att kunna göra de saker jag gör nu och är beredd att jobba hårt.

– Tanken är ju att kunna leva på musiken.