Dramatens chef Eirik Stubø tycker att det var rätt att ställa in föreställningarna. Arkivbild.
Dramatens chef Eirik Stubø tycker att det var rätt att ställa in föreställningarna. Arkivbild.

Dramaten stoppar utpekade mannen

Mannen som pekas ut i dokumentären om Josefin Nilsson kommer inte att få fler uppdrag på Dramaten, enligt teaterchefen Eirik Stubø. Beskedet kommer efter att teaterns fackliga lokalavdelning krävt konkreta åtgärder för en tryggare arbetsmiljö.

ANNONS
|

Den utpekade mannen i SVT-dokumentären "Älska mig för den jag är" får inte några nya uppdrag på Dramaten. Det bekräftar Eirik Stubø nu.

- Det finns inga planer för ytterligare uppgifter, säger han till Dagens Nyheter.

Upprörda känslor har riktats mot teatern efter dokumentärens skildring av Josefin Nilsson där det framgår att hon i mitten av 1990-talet misshandlades av en tidigare pojkvän, brott han då också dömdes för. Även internt på Dramaten har reaktionerna varit starka. Därför blev det också ohållbart att spela de sista föreställningarna där mannen medverkade, enligt teaterchef Eirik Stubø.

ANNONS

- Det är svårt att spela en föreställning när fokus ligger utanför teatern i stället för på innehållet. Och det var en hård press på flera medarbetare, säger han till TT.

Nolltoleransen gäller

På torsdagen håller Eirik Stubø möte med teatern. Många är starkt berörda av dokumentären och han berättar att det finns en stor oro internt som påminner om reaktionerna bland allmänheten.

- Det är vår första prioritet att ta tag i och arbeta med och det är det vi håller på med.

Eirik Stubø berättar att många av de anställda också är skakade av de hätska kommentarer som fällts om Dramaten på sociala medier, där man till och med manar till bojkott. Han vill nu arbeta för att vinna tillbaka publikens förtroende.

Stubø pekar på att teaterns nolltolerans mot trakasserier fortfarande gäller. Och enligt honom har principen inte behövt prövas under den senaste föreställningen där mannen ingår.

ANNONS

- Dramaten har definitivt nolltolerans mot alla former av trakasserier. Det är grundläggande i vår etikpolicy och vi har gjort ett gediget arbete efter #tystnadtagning och metoo, säger han och pratar om att det skett en "betydande och drastisk" förändring av arbetsmiljön.

- Det är en annan kultur här än vad det var för några decennier sedan.

"Dåligt beslut"

Till SVT:s Kulturnyheterna säger Eirik Stubø att det inte var rätt att låta mannen arbeta vidare på Dramaten efter att det under metoo-rörelsen 2017 framkom att han varit våldsam och hotfull mot kollegor.

- Vi gjorde bedömningen att det var konstnärligt och försvarligt eftersom vi har följt upp personen. Vi gjorde en bedömning som vi upplevde var bra då. Jag ser i backspegeln att det var ett dåligt beslut, säger han.

ANNONS

Principen att alla som har dömts och avtjänat sitt straff ska kunna återgå till sitt arbete, tycker Eirik Stubø är viktig. I samband med metoo diskuterades dock den kult av manliga genier som har tillåtit många att fortsätta att verka, trots ett beteende som har beskrivits som aggressivt.

Men Eirik Stubø tror inte att problematiken kring den romantiken lever kvar.

- Det är ett utdöende fenomen, hävdar han och lägger till:

- Vi arbetar metodiskt vidare för att förbättra vår arbetsmiljö.

Facket kritiskt

Samtidigt har nu Teaterförbundets lokalavdelning på Dramaten gått ut med ett krav om tryggare arbetsmiljö. I en skrivelse pekar facket på att man under lång tid har kritiserat arbetsgivarens val att ge plats åt "personer som innebär ett arbetsmiljöproblem då de har utsatt medarbetare för kränkningar genom hot och våld". Fackklubben skriver:

"Alla policys och handlingsplaner är på plats. Vi kräver att arbetsgivaren genomför de förändringar som behövs för att skapa en säker och trygg arbetsmiljö på Dramaten."

ANNONS

I ett uttalande från Dramatens pressavdelning framhåller man att ledningen tar fackets synpunkter på allvar och tycker det är bra och förståeligt att facket uttalar sig.

TT

Fakta: Detta har hänt

Dokumentären "Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är" lades ut på SVT Play fredagen den 22 mars. Den skildrade hennes liv som artist, men också den tid under mitten av 90-talet då hon misshandlades av en man hon hade en relation med. Reaktionerna kom omedelbart och i sociala medier blev hashtaggen #brinnförjosefin en av de mest diskuterade.

Mannen som misshandlade Josefin Nilsson arbetade på Dramaten och dömdes för misshandel och olaga hot. Han fick sitt straff fastställt till villkorlig dom av hovrätten.

Under helgen ägde en ljusmanifestation rum utanför Dramaten och skådespelaren Alexander Karim gick i en debattartikel på sajten Nyheter 24 ut med att han aldrig mer ska arbeta med "gubbslem och skitstövlar" inom film, tv och teater. De sista föreställningarna av uppsättningen mannen medverkar i ställdes in.

Under tisdagen träffade kulturminister Amanda Lind Dramatens styrelseordförande för ett möte om hur institutionen arbetar mot trakasserier och för att skapa en trygg arbetsmiljö. På onsdagen meddelade teaterchef Eirik Stubø att han kommer att ha ett internt möte med de anställda på torsdagen och att det inte är aktuellt med fler uppdrag för den utpekade mannen.

ANNONS