Helena Bergström gör hämningslös vd

Hon förför en ung man mitt framför ögonen på hans maktlösa flickvän. Helena Bergström gör Stig Larssons "Vd" på Stockholms stadsteater till en Thatcherlik företagsledare som spelar ut hela sin sexualitet.

ANNONS
|

Som 23-årig scenskolelev var det Helena Bergström som gjorde den unga flickvännen, Anna, som till slut villigt gick in i sängkammaren med Ernst-Hugo Järegårds vd på Dramaten. Han var makten, hon bländad flickvän till en av hans underdåniga.

Året var 1987 och Stig Larsson regisserade själv uruppförandet av "skandalpjäsen" som spelades för fulla salonger.

Helena Bergström minns alldeles särskilt mannen som reste sig upp och förklarade högt att han som företagschef inte tänkte se "sån här skit". Ensemblen blev tvungen att göra ett speluppehåll under det äktenskapsgräl som följde. Publiken buade, mannen gick. Hans fru däremot stannade kvar.

- Och i går, för första gången med full publik här på Stadsteatern, fick jag total déjà vu av hur det var att spela den här pjäsen. Det är som att vara på Gröna Lund, folk ropar "nej"," hjälp", "herregud".
Njutningsfullt

"Vd" är Stig Larssons största framgång som dramatiker och handlar i grunden om just maktutövning och sexualitet. Som publik baxnar man inför den här personen som njutningsfullt utnyttjar sitt överläge.

ANNONS

Helena Bergströms företagsledare, Monica, kommer helt objuden hem till en av sina unga anställda, Anna, för att som hon säger, "bättre lära känna henne" men framför allt för att få kalsonger att falla.

Besöket går ut på att förföra Annas pojkvän Simon, samtidigt som vd:n säger sig göra det unga paret en tjänst genom att förlösa deras avsomnade sexliv - vilket också sker.

- Kanske är allt det här bara Simons sexuella fantasi, funderar Helena Bergström, som också konstaterar att könsbytet på ett sätt inte ändrar föreställningens könsmässiga maktbalans.

Om publiken såg den förförda Anna som ett offer 1987 så blir hon det även nu, inte genom att visa upp rumpan och låt sig förföras men genom att vädja till sin pojkvän att avstå.

- Offerrollen landar på kvinnans huvud, det är ganska vidrigt.
Stig Larsson drog sig ur

Idén till själva könsbytet fick Helena Bergström för några år sedan när hon var med i en dokumentär om Ernst-Hugo Järegård och berättade om "Vd"-tiden. Helena Bergström frågade först Stig Larsson som gick med på att försöka skriva om pjäsen, men så småningom drog sig ur. Han tyckte inte att det gick.

Nu är det i stället den debuterande regissören Edward af Sillén som gjort den omarbetning som krävdes.

- Jag träffade honom när vi jobbade med Melodifestivalen. Han är ju teaterkille från början, det är helt rätt att han gör det här.

TT: Är det lättare att tycka om vd:n när hon är kvinna?

- Jag vet inte, man tycker kanske om henne i stunder, men sedan blir hon ju hemsk. Men det man tycker om, är att se en kvinna göra det som man absolut inte får göra, det är ganska befriande tror jag att se en kvinna helt hämningslöst köra det manliga sexuella spelet.

Pjäsen har knappt spelats efter 1987. Helena Bergström är inte säker på att vi skulle stå ut med att se ytterligare en manlig vd i dag.

ANNONS
- Kanske skulle man bli lite äcklad av den manliga normen och av det manliga spelet.

Premiär: 14 februari på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Av: Stig Larsson.

Medverkande: Helena Bergström, Cecilia Forss, Anastasios Soulis, Patrik Hont och Josefin Ljungman.

Regi: Edward af Sillén.

ANNONS