Ilon Wikland: Jag gör en paus i arbetet

En ikon inom den svenska barnbokslitteraturen får Svenska Förläggareföreningens allra första hederspris. Illustratören Ilon Wikland tar emot priset på Augustgalan i Konserthuset på måndag.

ANNONS
|

- Jag är oerhört tacksam och förvånad över att få ett så fint pris. Jag känner mig väldigt lycklig och hedrad, säger Ilon Wikland till TT.

Mest känd är hon för sina illustrationer till Astrid Lindgrens böcker. Generationer av barn och unga har vuxit upp med hennes bilder av barnen i Bullerbyn, bröderna Lejonhjärta och Ronja Rövardotter.

Ilon Wikland är född 1930 i Estland och kom som flykting till Sverige 1944. Om sitt öde som ensamkommande flyktingbarn har hon berättat i den självbiografiska boken "Den långa, långa resan" som kom 1995.

ANNONS

- Det jag inte har kunnat teckna och aldrig kommer att kunna teckna är hur det verkligen var i Estland under rysk ockupation och tysk ockupation. Estland fanns inte. Jag skulle ha velat rita en bok om detta, men det kommer jag inte att göra för det var en så svår tid, säger hon.

Provritade åt Astrid

I Sverige utbildade hon sig senare på Akke Kumliens konstskola och sökte i början av 1950-talet jobb på förlaget Rabén & Sjögren. Där fanns Astrid Lindgren som genast såg att Ilon kunde "rita sagor" och bad henne provrita illustrationer till Lindgrens nyskrivna bok "Mio, min Mio".

Men Ilon Wikland har också illustrerat andra författares alster, bland annat Edith Unnerstads barnböcker, och även skrivit och illustrerat egna barnböcker om hunden Sammeli.

- Samarbetet med de svenska författarna, Astrid och alla andra, har varit det viktiga, att jag har kunnat teckna till deras texter. Jag har haft en väldig tur med vilka författare jag har samarbetat med. Det har fungerat så bra och det har varit roligt, säger hon.

ANNONS

"Obestridligt inflytande"

I Förläggareföreningens motivering betonas Ilon Wiklands unika position och "särartade betydelse" för barnlitteraturen i Sverige. "Hennes bilder har präglat och inspirerat barn i flera generationer", konstaterar man och framhåller också att hennes bilder har haft ett "obestridligt inflytande på nya illustratörer världen över.

- Det som är viktigt är att barnboksförfattare och böcker uppskattas så mycket som möjligt. Det är väldigt viktigt att barnen lär sig att läsa böcker, att de inte håller på med allt möjligt annat. I livet är det viktigt att kunna läsa böcker, säger Ilon Wikland.

TT: Du tecknar fortfarande, kommer du att fortsätta att göra det hela livet?

- Nu ska jag ta det lugnt och se vad jag ska göra. Jag vill inte längre teckna något som används av någon annan. Jag gör en paus i mitt arbete och tänker efter vad jag vill göra. Jag tecknar inte för någon annan, bara för mig själv. Jag känner mig verkligen fri nu.

ANNONS

Hederspriset instiftades i år för att hedra en nu levande upphovsperson som har skapat verk av bestående värde.

TT

Fakta: Ilon Wikland

Född: 1930 i Dorpat i Estland.

Bakgrund: Efter föräldrarnas skilsmässa växte hon upp hos sina farföräldrar i Haapsalu. 1944 flydde hon som krigsbarn till Sverige. Utbildad av Akke Kumlien på Skolan för bok- och reklamkonst, samt Signe Barths målarskola. Fick 1954 i uppdrag att illustrera Astrid Lindgrens bok "Mio, min Mio".

Har illustrerat: Bland annat de flesta av Astrid Lindgrens böcker, Edith Unnerstads om Pip-Larssons och Hans Petersons Magnus-böcker.

Kuriosa: Karlsson på taket var en hård nöt att knäcka för Ilon Wikland. Astrid Lindgren tyckte att han såg ut som en kamrer i den första versionen och Wikland var tvungen att teckna om honom. Till slut fann hon förebilden till Karlsson i Hallarna i Paris: en liten tjock och finurlig gubbe med trollansikte och borstigt hår.

Aktuell: Som mottagare av Svenska Förläggareföreningens hederspris. Det delas ut på Augustgalan den 26 november.

ANNONS