"Som kulturminister, och kulturpolitiker även tidigare, har jag en ambition att jobba väldigt inklusivt, att skapa breda förtroenden. Vi som är kulturpolitiker, från alla politiska färger, måste jobba tillsammans för att lyfta kulturen. Det är en särskild uppgift som jag har", säger Amanda Lind.
"Som kulturminister, och kulturpolitiker även tidigare, har jag en ambition att jobba väldigt inklusivt, att skapa breda förtroenden. Vi som är kulturpolitiker, från alla politiska färger, måste jobba tillsammans för att lyfta kulturen. Det är en särskild uppgift som jag har", säger Amanda Lind.

Kulturministern: Alla borde prova på politik

Hennes dreads och förflutna som lajvare fick genast publicitet. Själv föredrar Amanda Lind att tala om politisk förändring och hårt jobb.

ANNONS
|

Att renhornen sitter ovanför sekreterarens skrivbord och inte bakom kulturministerns beror inte på Amanda Lind utan på Alice Bah Kuhnke som en gång fick dem.

Den nya kulturministern har flyttat in i sin föregångares och partikollegas rum. Varken de rosa stolarna eller konsten på väggarna är Amanda Linds eget val, men det har hon inget emot, tvärtom.

- Jag tycker det är ett fint rum, det är ju också de som är konstansvariga i huset som väljer konst. Jag gillar överraskningar, jag tycker det är en rolig tradition som Alice Bah Kuhnke införde, att man får lite nya visuella intryck några gånger per år, det är också roligt för besökarna.

ANNONS

Högarna med utredningar på skrivbordet är däremot hennes, och de växer. Nu väntar SM-veckan i Sundsvall, alpina VM i Åre och samernas nationaldag i Jokkmokk.

Det ultimata

Man kan tycka att en miljöpartist helst skulle vilja arbeta med miljöfrågor men Amanda Lind beskriver sitt ministerområde som det ultimata.

- Jag hade inte kunnat välja något hellre. Det är klart att det finns annat som jag hade kunnat ta mig an, lokalt jobbade jag också mycket med landsbygdsfrågor, men det här är frågor som jag brinner för. Miljön är så klart ett fundament i mitt engagemang, men det är i de här frågorna som jag känner mig som mest hemma.

TT: Hur lång betänketid fick du?

- Jag bad om en dag för att få tala med familjen, sedan tackade jag ja.

I Expressen undrade Martina Montelius varför Amanda Lind ville utsätta sig för den offentliga skärskådning som det innebär att vara minister? Drivkraften är att vara med och påverka, förklarar hon.

ANNONS

- Jag har för varje förtroendeuppdrag jag fått känt mig hedrad. Sedan innebär det ett hårt jobb. Det ingår. Sedan är det väldigt tråkigt i dag att man nästan måste räkna med hot och hat. Det gör att många kanske värjer sig från att gå in i politiken. Det är skadligt på sikt, om människor begränsar sig. Jag menar att politik är något som alla kanske någon gång i livet borde kunna prova på. Att vara inne i politiska system och påverka.

TT: Din man är konstnär. När regeringen tar beslut som på något sätt gynnar konsten kan det finnas vissa som ser det som att du jobbar för egna intressen. Har ni pratat om det?

- Så var det även när jag jobbade lokalt. Min man har varit konstnär väldigt länge och jag hade ju ansvar för kulturfrågorna även där. Där har vi ju finessen med armslängds avstånd. Som förtroendevald ska du aldrig gå in i detaljer som enskilda konstprojekt eller innehållet i konsten. Vi ska ge ramar och förutsättningar.

ANNONS

En hippie som kulturminister, twittrade moderaten Hanif Bali efter tillkännagivandet. Bara att behålla sina mäktiga dreads som toppolitiker är ett tecken på mental styrka, kontrade Expressens Karin Olsson.

Lokala kollegor

När Amanda Linds kulturpolitiska kunskaper ifrågasattes och hennes frisyr diskuterades efter regeringsförklaringen, var det lokala kollegor från S och M i Härnösand som, intervjuade i Sveriges Radio, vittnade om att hon jobbat bland annat för en lokal kulturplan, avgiftsfri kommunal kulturskola och att pengar avsätts till konstnärliga utsmyckningar vid kommunala byggen.

- Det var fint, men jag har förståelse för att folk tycker att jag är okänd rikspolitiskt. Jag har inte suttit i riksdagen till exempel. Jag stod faktiskt som kandidat för Västernorrland, men det var väldigt många år sedan vi hade något mandat i riksdagen därifrån.

TT: Kunde du föreställa dig att ditt hår skulle väcka reaktioner?

- Både ja och nej. Min erfarenhet är, också den från Härnösand, att först är det något som sticker ut men sedan vänjer man sig ganska snabbt och lyssnar på vad jag har att säga. Då är det sakfrågorna och politiken som kommer i fokus.

ANNONS

Grön kultursyn

TT: Precis som Alice Bah Kuhnke bedyrar du att kulturen ska vara fri. Vilken förklaring ser du till att MP kritiseras för att ha en instrumentell kultursyn?

- I början av förra mandatperioden hade vi en intern arbetsgrupp som jobbade med att förtydliga miljöpartiets kulturpolitik. Där fanns det också saker som inte stämde överens med vår politik och som vi förkastade. Sedan har det där ändå levt kvar som en bild av MP:s kulturpolitik trots att det aldrig blev av. Vårt kulturpolitiska program betonar väldigt tydligt den gröna kultursynen – att kulturen ska vara fri och att politikens roll är främjande.

TT

Sju frågor till Amanda Lind:

1. Enligt januariöverenskommelsen ska alla barn ha tillgång till en bra kulturskola. Kommer regeringen att återinföra det statliga stödet på 100 miljoner kronor till de kommunala kulturskolorna, som M och KD har tagit bort i sin budget. Även Liberalerna ville ta bort det stödet i sin budgetmotion.

- Jag ska verka för att det kommer tillbaka. Det var olyckligt att de 100 miljoner kronorna togs bort, de har haft betydelse. Vi har börjat diskutera men det blir en fråga för budgetförhandlarna.

2. C argumenterar för mer regional kultur och L vill höja stödet till kultursamverkansmodellen med cirka 100 miljoner kronor. Vad säger du och regeringen?

- Det är också en av mina och MP:s prioriteringar, det är också något vi är överens om i regeringen. Där ser jag goda förutsättningar att kunna ta ett steg fram.

3. Tycker du att Sverige ska arrangera vinter-OS 2026?

- Regeringen får återkomma i frågan. Jag personligen gillar OS och uppskattar OS. Jag tycker också det är positivt att Sverige och Stockholm/Åre är med i slutspurten nu, och jag tycker också att SOK har presenterat ett förslag med ett väldigt starkt hållbarhetstänk, socialt, ekonomiskt och ekologiskt. Och det menar jag är en förutsättning för att Sverige över huvud taget ska kunna stå värd, att vi visar att det går att göra på ett annat sätt.

4. Med den statliga filmpolitiken höjdes biomomsen. Både C och M vill att den ska sänkas igen. Kan du tänka dig det?

- Vi förstärkte också stödet till landsortsbiografer, och har utökat det. Jag tänker att filmpolitiken ligger still just nu, men en utvärdering är på gång och jag kommer att titta på den.

5. Blir regleringsbreven mer eller mindre detaljerade under din tid som kulturminister?

- Regleringsbreven är ju ett sätt för ministrar att styra, det är inget som jag kommer att avhända mig, men politiker ska inte gå in på det konstnärliga innehållet.

6. Vad säger du till dem som tycker att dina dreads är kulturell appropriering?

- Både historiskt och i nutiden finns klara övertramp. Jag har respekt för dem som diskuterar det här och som har synpunkter. Sedan är det en frisyr som jag valt att ha, och väljer att ha.

7. Var det så smart att hylla Mehmet Kaplan som pionjär på Instagram?

- Det var något jag skrev som partisekreterare. Jag ville lyfta fram alla statsråd och all personal som hade jobbat under MP:s första tid i regeringen och Mehmet Kaplan var en av dem. Det var ingen text riktad specifikt till honom och jag vill också säga att det är bra att jag har fått förtydliga, att det var bra och rätt att han avgick, att han gjorde ett antal fel.

Fakta: Amanda Lind

Född 1980 i Uppsala, fadern är präst i Svenska Kyrkan.

Bor: Veckopendlar sedan tre år mellan familjen i Härnösand och jobbet i Stockholm.

Familj: Gift med Björn Ola Lind, konstnär. Två barn och två bonusbarn.

Utbildning: Legitimerad psykolog. Har studerat naturmedicin på folkhögskola.

Politiska uppdrag: Ordförande för samhällsnämnden i Härnösands kommun (2011–2014) med ansvar för bygg, miljö- och fritidsfrågor. Efter 2014 kommunalråd med ansvar för miljö, kultur och landsbygdsfrågor. Ingick även i SKL:s beredning för kultur och fritid.

Från maj 2016 partisekreterare i MP. Blev i januari 2019 kultur- och demokratiminister med ansvar även för ungdomsfrågor, mediepolitiken, idrotten, demokratifrågor och nationella minoriteter.

Fakta: Amanda Linds favoriter

Läser just nu: "Torgny Lindgrens 'Klingsor', jag har som projekt att läsa författare från Västerbotten. Jag läste Sara Lidman innan."

Serier: "Just nu ganska mycket Kalle Anka med mina barn."

Film jag gillar: "Väldigt många, men på senare år är 'Sameblod' en av dem."

Lyssnar på: "Svensk folkmusik, Folk och Rackare tycker jag är väldigt bra, och vissångare som Lars Winnerbäck, Laleh."

Teaterföreställning: "'Tre systrar' på Dramaten."

Om sin tid som lajvare: "Jag höll på med det i 20-årsåldern. Det var en kulturform som öppnade dörrar för mig, in till olika former av hantverk och musik, men också till nya människor och till att göra saker tillsammans."

Om sina kunskaper i örtmedicin: "Jag läste naturmedicin på folkhögskola i ett år, det är inget som jag jobbat professionellt med. Folkhögskola är en fantastisk utbildningsform, man möts från olika bakgrunder."

Viktig kulturupplevelse: "Det är svårt att nämna en enskild men jag har gått på fantastiska föreställningar med Norrdans."

ANNONS