Mats Malm: "En fantastisk sak att gå in i"

En arbetshäst med gedigna kunskaper om den äldre litteraturen har valts in i Svenska Akademien på stol 11. Att litteraturprofessor Mats Malm också kan bevara en hemlighet måste ses som en bonus för institutionen.

ANNONS
|

När Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson ringde på torsdagskvällen och berättade om invalet stod Malms kollega i Vitterhetsakademien, Anders Cullhed, alldeles intill. "Mats röjde ingenting om det här", konstaterar Cullhed i samtal med TT när nyheten har blivit offentlig.

- Det var ju inte officiellt ännu. Jag gick ifrån en stund och pratade vidare sedan. Vi får väl hoppas att jag kan bevara en hemlighet, säger Mats Malm roat.

ANNONS

Inte lätt beslut

Han sitter på ett tåg på väg till hemstaden Göteborg när TT når honom. Föregående kväll har han avtackats från sitt uppdrag som ledamot i Riksbankens jubileumsfond med en festlig middag i Stockholm.

Det var inte ett helt lätt beslut att tacka ja till att bli ny ledamot i Akademien, förklarar han. Mats Malm bad om betänketid innan han till slut bestämde sig för ett jakande svar.

- Det var ingenting jag såg framför mig direkt. Det var lite märkligt egentligen, jag hade precis avslutat två ganska tunga uppdrag efter flera år och tänkte att jag kunde sitta still och skriva saker i lugn och ro i stället – och så kom det här precis. Så det blev inte så stillsamt kanske.

Ser fram emot uppdraget

Tveksamheten rörde framför allt arbetssituationen, betonar han. Mats Malm verkar som professor i litteraturvetenskap i Göteborg samtidigt som han förestår Litteraturbanken, som arbetar med digitalisering av svensk litteratur. Uppdraget i Akademien ser han dock fram emot med stor glädje.

- Det är en fantastisk sak att gå in i, jag ser verkligen fram emot det.

ANNONS

TT: Du säger att det är fantastiskt att gå in i Svenska Akademien – varför det?

- De gör enormt mycket för svensk kultur och forskning. Det är en väldigt stark punkt i tillvaron, det tycker jag lite grand utifrån att jag har arbetat i närheten av dem. Det är en konstruktiv verksamhet som jag gärna vill försöka bidra till så mycket som det går.

"Tråkigt att se"

TT: Svenska Akademien har brottats med stora problem det senaste året. Har det bekymrat dig?

- Ja, det har jag tyckt har varit väldigt tråkigt att se från utsidan. Det är svårt att veta, det är så mycket som inte är känt också. Jag är bara glad åt att det mesta pekar på att de är på väg i rätt riktning nu och glad om jag kan vara med och vara till hjälp i den konstruktiva utvecklingen.

ANNONS

Det är framför allt inom den äldre litteraturen som Mats Malm har sitt arbetsfält. Han disputerade på en avhandling om den nordiska göticismen och har skrivit böcker om de första svenska romanernas villkor och "det liderliga språket" i svensk barock. Han tror att det är dessa meriter som har fått Akademien att välja just honom.

Men vad har han själv för litterära preferenser?

- Den bästa romanen i Sverige, alla kategorier, det är nog Almqvists "Drottningens juvelsmycke". När det gäller modern litteratur har jag inga direkta favoritförfattare, men just nu läser jag Ingrid Elams och Jerker Virdborgs "Svenska noveller från Almqvist till Stoor", det är en fantastisk antologi.

Mats Malm efterträder Klas Östergren på stol 11. Han tar sitt inträde vid högtidssammankomsten den 20 december, tillsammans med Jila Mossaed och Eric M Runesson.

TT

Fakta: Mats Malm

Född 1964.

Professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet sedan 2004. Disputerade med en avhandling om litteraturteoretiska aspekter av den nordiska göticismen.

Är också föreståndare för Litteraturbanken, som arbetar med digitalisering av svensk litteratur.

Har skrivit böcker om den tidiga romanen i Sverige och svensk barock. Även översättare som översatt isländska sagor och "Snorres Edda". I hans forskning är just frågor om översättning och hur litterära verk förändras när de förs över till nya språk återkommande.

Malm är också ledamot av Kungliga Vitterhetsakademien och ingår Svenska Vitterhetssamfundets styrelse.

ANNONS