Sommarkonst i alla former

Ett enormt kvinnohuvud, stora polkaprickar och konst som varken kräver hörsel eller syn. Det är några av sommarens utställningar från Boden i norr till Wanås i söder.

ANNONS
|
Den som vill besöka en helt ny värld under semestern behöver bara ta sig till Moderna museet i Stockholm. Där finns den 87–åriga, japanska konstnären Yayoi Kusamas verk som inspirerats av hennes återkommande hallucinationer. Med sina stora polkaprickar, gulsvarta pumpor och spegelrum förmedlar hon känslan av att allt upprepas och fortsätter "i oändligheten", vilket också är utställningens namn.
Har man inte fått nog av färgglad, hallucinatorisk konst kan man åka vidare till Wanås konst i Östra Göinge i Skåne där konstnärsduon Nathalie Djurberg och Hans Berg rör sig bland drömmar med en surrealistisk skulpturgrupp på speglande underlag mitt i konstparken. På slottets fasad kryper gigantiska myror, ett verk av den colombianska konstnären Rafael Gomezbarros som symboliserar den strävsamma migranten, förflyttningar över världen och samhällsbyggande.
Migration och möten
Migration och kulturella möten går igen i flera av utställningarna. På Havremagasinet i Boden visas "Du som jag" med verk av internationella samtidskonstnärer, varav flera har rötter i ursprungsbefolkningar.
- Vi undersöker vad det innebär att vara en del av varandras kulturer och liv, och har valt att fokusera på det som för oss människor samman mer än det som skiljer oss åt. Det är särskilt intressant i den tid vi lever i, säger Mariangela Mendez som är kurator.
Utan syn och hörsel
Hur kan vi uppleva samtidskonst utan vare sig syn eller hörsel? Det undersöker sex konstnärer i utställningen "Kännbart" som visas parallellt på Kalmar konstmuseum och Virserum konsthall, där människor med dövblindhet är i centrum och har varit med i utvecklingen av konstverken.
- Det är en utställning att uppleva med alla sinnen. Den är taktil och alla är välkomna att klättra på, känna på och gå in i konstverken. Här finns inga av de normala begränsningarna, säger Annika Ottander, initiativtagare till, och kurator för, "Kännbart".
Fotokonst och kändisar
Gillar du fotografi finns det en del att välja mellan. Strandverket i Marstrand ställer ut ett 80–tal bilder av den stilbildanden fotografen Lars Tunbjörk som avled förra året. Fotografiska i Stockholm visar en samling med bilder på Greta Garbo, föräldralediga pappor i Sverige skildras i Johan Bävmans fotografier på Arbetets museum i Norrköping. Och på Magasinet i Falun är det en gemensam utställning med bilder av Magnus Wennman, Helena Blomqvist och Nygårds Karin Bengtsson.
Två av sommarens mer kända, internationella konstnärskap hittar man på Bildmuseet i Umeå och Mjellby konstmuseum där formgivarna Charles och Ray Eames respektive Meret Oppenheims verk visas upp.
Sommarens mest spektakulära konstverk är annars det 14 meter höga kvinnohuvudet "Anna" som spanske Jaume Plensa skapat särskilt för Skulptur i Pilane på Tjörn som firar tio år i år. Högst upp på en bergstopp står skulpturen som är en av världens största och kan ses över hav och land från Marstrand till Skaftö.
- Hon är verkligen uppskattad. Det är ett verk vi behöver i dessa dagar, mjukt och innerligt, säger Peter Lennby, chef och konstnärlig ledare för Skulptur i Pilane.
Fakta: 6 andra utställningar i sommar
Avesta art, till och med 18/9
"Struktur" består av olika uttryck och berättelser, men alla med det gemensamma att det finns en struktur i dess uppbyggnad. 16 konstnärer från hela världen deltar.
Bohusläns museum, Uddevalla, till och med 28/8
Samlingsutställningen "Nature morte" med verk i stillebentradition av ett 70–tal internationella, nordiska och svenska samtidskonstnärer. Bland andra Ernst Billgren, Mat Collishaw, Michael Craig–Martin och Cecilia Edefalk.
Konsthallen Trollhättan, till och med 21/8
Två utställningar i en med Carolina Falkholts "Fittkaos och arkitektur" och Nina Bondessons "Scenario domestica".
Kivik Art Centre, till och med 14/8
Har inget nytt verk för i sommar men deras permanenta verk finns att beskåda, däribland Gert Wingårdhs himlatrappa och betongpaviljongen av David Chipperfield och Antony Gormley.
Nordiska akvarellmuseet, Skärhamn, till och med 4/9
"Disney – konsten att berätta" om animerad film. Utställningen innehåller originalteckningar och akvareller från tidiga filmer och material från mer aktuella filmer som succéfilmen "Frost".
Vida museum, Öland, till och med 14/8
Jesper Walderstens "Vägen ut finns här inne" med foto, måleri, poesi, teckning och skulptur. Processen med skisser och inspirationsmaterial är en del av utställningen och ibland kommer Waldersten finnas på plats.
Fakta: Konstsommaren i urval
NORRA SVERIGE:
Bildmuseet, Umeå, till och med 4/9
Formgivarna Charles och Ray Eames verk i form av möbler, produkter, modeller och multimedia-installationer, men också personliga brev, fotografier, teckningar och illustrationer.
Havremagasinet, Boden, till och med 25/9
"Okänd kvinna 2009-349701", Anna Odells gestaltning av den psykiatriska tvångsvården, processen kring hennes omtalade examensprojekt vid Konstfack och det efterspel som följde.
MELLANSVERIGE:
Arbetets museum, Norrköping, till och med 11/9
Malmöfotografen Johan Bävman skildrar föräldralediga pappor i fotoserien "Svenska pappor".
Avesta art, till och med 18/9
"Struktur" består av olika uttryck och berättelser, men alla med det gemensamma att det finns en struktur i dess uppbyggnad. 16 konstnärer från olika länder deltar.
Djurgården, Stockholm, till och med 28/10
Fem skulpturer av britten Tony Cragg placerades under våren ut på Djurgården att beskåda för den som aktivt vill se dem eller råkar passera. Den högsta är sex meter hög och i rostfritt stål.
Fotografiska, Stockholm, till och med 21/8
"Bilden av Garbo", en av världens största privata samlingar av Garbo-fotografier och saker, samlade under 20 år av reklammannen Lars Nordin.
Julita gård, Katrineholm, tills vidare
I "Åker" visas bilden av jordbrukaren som ingenjör, agronom och uppfinnare. Den visas i gårdens 134-åriga ladugårdskomplex på lantbruksområdet.
Kristinehamns konstmuseum, till och med 11/9
Charlotte Gyllenhammars installationer, film och foto.
Magasinet, Falun, till och med 21/8
Fotograferna Magnus Wennman, Helena Blomqvist och Nygårds Karin Bengtsson i "Foto x 3", en utställning med barnet i fokus.
Moderna museet, Stockholm, till och med 11/9
Yayoi Kusamas prickar, upprepade former och fallossymboler har intagit Moderna museet i utställningen "I oändligheten".
Nordiska museet, Stockholm, tills vidare
"Migrationens ansikte –15 kvinnor med rötter i Grekland berättar". Utställningens kärna är en rad föremål som några valde att ta med sig när de först kom till Sverige.
SÖDRA SVERIGE
Bohusläns museum, Uddevalla, till och med 28/8
Samlingsutställningen "Nature morte" med verk i stillebentradition av ett 70-tal internationella, nordiska och svenska samtidskonstnärer. Bland andra Ernst Billgren, Mat Collishaw, Michael Craig–Martin och Cecilia Edefalk.
Borås internationella skulpturbiennal, till och med 18/9
Verk av konstnärer från bland annat Finland, Libanon, Storbritannien, Sverige och USA visas i tre olika områden i staden. Temat är platsers betydelser och hur vi kan se dem på nya sätt genom konsten.
Dunkers kulturhus, Helsingborg, till och med 9/10
Designern och kostymören Camilla Thulins kreationer med fokus på korsetter, vintage och folklore.
Kalmar konstmuseum och Virserums konsthall, till och med 7/9
I "Kännbart" undersöker sex konstnärer hur vi kan uppleva samtidskonst utan att behöva syn eller hörsel. I centrum för utställningen står människor med dövblindhet. Utställningen visas parallellt på Virserums konsthall och Kalmar konstmuseum.
Kivik Art Centre, till och med 14/8
Har inget nytt verk för i sommar men deras permanenta verk finns att beskåda, däribland Gert Wingårdhs himlatrappa och betongpaviljongen av David Chipperfield och Antony Gormley.
Konsthallen Trollhättan, till och med 21/8
Två utställningar i en med Carolina Falkholts "Fittkaos och arkitektur" och Nina Bondessons "Scenario domestica".
Mjellby konstmuseum, Halmstad, till och med 25/9
"Meret Oppenheim – beyond the fur cup" presenterar cirka 150 verk som synliggör hennes konstnärliga mångfald inom fotografi, måleri, teckning, objekt, möbler, smycke- och kläddesign, poesi samt film.
Nordiska akvarellmuseet, Skärhamn, till och med 4/9
"Disney – konsten att berätta" om animerad film. Utställningen innehåller originalteckningar och akvareller från tidiga filmer och material från mer aktuella filmer som succéfilmen "Frost".
Röhsska musset, Göteborg, till och med 25/9
Delar av Göteborgskonstnären Joe Hedlunds hem, ateje och konst ställs ut i "Konsten som hem – hemmet som konst".
Skulptur i Pilane, Tjörn, till och med 28/8
Skulptur i Pilane firar 10 år med bland annat en 14 meter hög skulptur av Jaume Plensa. Även verk av bland andra Tony Cragg, Maria Miesenberger och Alice Aycock.
Strandverket konsthall, Marstrand, till och med 25/9
Utställningen ”Fotografier utom sig” hämtar sitt bildmaterial ur Lars Tunbjörks sammanhängande boksvit “Landet utom sig”, “Kontor”och “Hem”samt ur det fristående bokprojektet “Vinter”.
Vida museum, Öland, till och med 14/8
Jesper Walderstens "Vägen ut finns här inne" med foto, måleri, poesi, teckning och skulptur. Processen med skisser och inspirationsmaterial är en del av utställningen och Ibland kommer Waldersten att finnas på plats.
Wanås konst, Knislinge, till och med 6/11
Surrealistiska verk, skulpturer och installationer av Nathalie Djurberg & Hans Berg och Rafael Gómezbarros. Även danske Per Kirkebys verk visas i sommar.
ANNONS