Radiodramatikern och radioproducenten Louise Epstein gör en ny podd om hjärnans funktion och vad det innebär att vara människa i dag. Arkivbild.
Radiodramatikern och radioproducenten Louise Epstein gör en ny podd om hjärnans funktion och vad det innebär att vara människa i dag. Arkivbild. Bild: Fredrik Persson/TT

SR:s nya poddar: "Det blir en del heta ämnen"

Hur ser vi på möjligheten att styra kvaliteten på vår avkommas hjärna? Hur förhandlar man ner sin ränta?
Sveriges Radios nya poddsatsningar innehåller allt från handfasta ekonomitips till nyhetsfördjupningar, hjärnkunskap och en dramatisering av bygget av Sveriges dyraste sjukhus.

ANNONS
|

Sex nya poddar och fyra serier utgör Sveriges Radios nya poddsatsningar för våren.

– Den röda tråden är historia, folkbildning, journalistik och aktualitet, säger Caroline Pouron som är digital utbudsansvarig till TT.

Urvalet baseras på allmänhetens önskan att vilja utvecklas och lära sig något. En trend som enligt Pouron började 2021, och som ser ut att fortsätta.

– Det finns ett enormt intresse och sug efter poddar med publicistiskt innehåll, poddar som man kan lära sig något av. Folk vill utvecklas, de vill lära sig saker och det är ju kärnan i det vi gör. Det är vår expertis.

Louise Epstein

En av de nya poddarna, som Pouron tror kommer nå många är "I hjärnan på Louise Epstein". Den utforskar det psykiska måendet, hjärnans funktion och vad det innebär att vara människa i dag.

ANNONS

Med "i dag" menar radioprofilen Louise Epstein alla de valmöjligheter som uppstår när tekniken blir mer utvecklad.

– Hur mycket ska man testa sig för att få veta om man riskerar att få alzheimer? säger hon till TT.

Poddens utforskning av hjärna och ny teknik leder oundvikligen in på existentiella frågor, vilket Epstein omfamnar och tycker är poängen med podden.

– Ett avsnitt handlar om Elon Musks dröm om att koppla mikrodatorer till hjärnan. Vi tar reda på hur långt forskningen kommit? Kan man använda den här tekniken som någon sorts plastikkirurgi, fast för hjärnan. Är det här moraliskt försvarbart?

Nya Karolinska dramatiseras

Bygget av Nya Karolinska sjukhuset vill kanske en del av de insatta glömma. Nu blir det i stället en ny ljuddramaserie, "Nya Karolinska 2017", inspirerad av de verkliga händelserna kring bygget och omorganiseringen av Nya Karolinska sjukhuset.

Poddarna har premiär under våren.

Sveriges Radios nya poddsatsningar

Under våren släpper Sveriges Radio sex nya poddar och fyra serier (förutom ljuddrama även en P3 Dokumentär Serie).

20 mars: "Ekonomiakuten" med journalisten Maja Åström som låter experter inom bland annat privatekonomi, skuldrådgivning, juridik och pensioner svara på lyssnarnas frågor och ge råd.

28 mars: "Nya Karolinska 2017", en ljuddrama-serie inspirerad av de verkliga händelserna kring bygget och omorganiseringen av Nya Karolinska sjukhuset, med bland andra Marika Lagercrantz, Per Lasson och Siham Shurafa.

30 mars: P3 Dokumentär-serie om Förintelsen i fem avsnitt.

9 april: "I hjärnan på Louise Epstein", om det psykiska måendet, hjärnans funktion och vad det innebär att vara människa i dag.

April – maj:

En podd om Sveriges och Europas kungahus.

"P2 Musikhistoria", en podd för den som vill introduceras till klassisk musik, ledd av kompositören Andrea Tarrodi.

"Ridpodden" av radiosporten, ledd av Christian Olsson.

18 april: "Sebastian Herlows försvinnande – en psykologisk thriller i nattklubbsmiljö om kärlek och framgångens pris". Flera kända skådespelare i rollerna.

9 maj: "Pensionssvindeln 2020", en ljuddrama-serie inspirerad av de verkliga händelserna kring Allra-skandalen och Falcon Funds-härvan i slutet av 2010-talet.

Källa: Sveriges Radio

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS