Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

I år besöker Cirkus Maximum 156 städer och ger 194 föreställningar. I går var turen kommen till Trollhättan. Det bjöds på en färgstark och fartfylld show. En av cirkusens båda clowner, Francesco från Holland, var ett återkommande inslag. Han följde publiken genom hela showen och bjöd på skönsång och saxofonspel. Dessutom försökte han hålla ordning på sin clownkollega Don Christian.

När cirkusen kom till stan

Cirkus Maximum gjorde ett uppskattat turnéstopp på Torsbovallen i Trollhättan i går. Årets show kallas för Caravan of joy – glädjens karavan – och bjuder på två timmar av skratt och hisnande akrobatnummer. Dessutom har cirkusen alldeles nya stjärnor i år.

Rappt, färgglatt, glittrande, fartfyllt och inte för långa nummer gör att det är skojigt att se Cirkus Maximums föreställning, eller show om man så vill.

På två timmar avverkas 17 skickligt utförda nummer. Showen inleds som ett färgsprakande fyrverkeri med ryska ungdomar från en privat cirkusskola i Saratov, Art allé ensemble. De jonglerar och hoppar rep med så svåra variationer att man häpnar.

Tre av dem återkommer lite senare i Trio Balyakin. Den yngste hystas hur enkelt som helst mellan de två andra och tillsammans utför de ett akrobatnummer som visar prov på högklassiskt samspel, smidighet och styrka.

Men långt innan dess har undertecknad mjuknat i sin inställning till cirkus. Hunddressören Wolfgang Lauenburgers energiska hundar i alla storlekar är svåra att motstå, liksom något så unikt som två vitbruna och gigantiskt stora kor, deras vänner gässen, de långhåriga vildsvinsgrisarna och geten Kalle.

Korna utför godmodigt det de ska i sin egen takt. För grisarna räcker det med ett par varv i manegen medan Kalle är mest våghalsig då han utför ett balansnummer på en planka.

Ett annat uppskattat framträdande görs av åtta prickiga små ponnyer. Även den stora vackra svarta hingsten Douglas med sin tjocka man är härlig att se. Men han trilskas lite för tränaren Anton Frank när det är dags att lägga sig ned i sågspånet. Kanske inte så konstigt att det kan vara besvärligt för en häst som väger närmare ett ton.

Showens mest hisnande del måste vara ett sällan skådat akrobatnummer som bygger på bungyjump. Gruppen heter Bungee boys och kommer från Kina.
De båda clownerna, skönsjungande Francesco med sitt vitmålade ansikte och påhittige Don Christian, återkommer flera gånger under föreställningen.

Det är mycket roligt när Don Christian bjuder ner fem herrar i manegen, bygger en boxningsring med fyra av dem som hörn och utmanar den femte på en match.

Men allt det roliga naggas i kanten när det blir dags för elefanterna. Har man sett vilda elefanter på savannen svider det i hjärtat när deras släktingar måste sitta på rumpan på en pall med snablarna i vädret. Befriande nog får de uppträda utan plymer och annan utklädnad.
I kväll har Cirkus Maximum föreställning i Mellerud.