Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/40

Årets Diggiloo byggs i Vänersborg

En rad underhållande komponenter ska sättas samman till en sprakande show. Och snart är det premiär för Diggiloo i Arena Vänersborg. TTELA var med när artisterna gick på scenen för första gången.

15-årsjubilerande Diggiloo har utvecklats till en jätteapparat som stadigt färdas genom sommar-Sverige och lockar sådana åskådarskaror att konceptet kan kallas landets största sommarturné.

Och i år har Vänersborg – som TTELA skrivit om flera gånger tidigare – en alldeles speciell roll.

Det är där premiären äger rum nu på onsdag den 12 juli, och det är där förberedelserna inför sommarens äventyr just nu pågår för fullt.

I måndags anlände produktionen, i förrgår kom alla artister till Arena Vänersborg för att börja repa på plats.

Och det är stenhårt arbete som gäller.

– Det här är våra mest intensiva dagar, när hela showen ska sättas ihop. Fram till nu har det handlat om separata musik- och dansrep, nu går vi över till att köra hela produktionsrep, säger Lotta Furebäck, som regisserar årets Diggiloo tillsammans med Sandra Koffner.

– Det handlar om att hålla dramaturgin och energin för att publiken ska känna att showen är intressant och spännande hela vägen. För oss är det fantastiskt att vara inomhus och kunna förbereda oss.

Under de gångna dagarna har Diggiloo-gänget utnyttjat olika delar av arenan för diverse ändamål.

När TTELA är på plats under fredagen låter det från Konferensrum 1 på ett sätt som det garanterat aldrig gjort tidigare. För där inne sitter nämligen artisterna och övar stämmor.

En stund senare befinner sig alla ute på det stora golvet för att träna danssteg – på en fiktiv scen där måtten markerats upp med tejp eftersom teknikerna håller på och förbereder den riktiga.

Trollhättebon Jessica Andersson är den stora veteranen i sammanhanget. Hon har varit med i 13 av de 15 upplagorna och brinner av entusiasm inför sommarens stora turné.

– Vi har väntat länge nu, premiären ligger lite senare i år än vad den brukar. Fantastiskt roligt att den är i Vänersborg och att jag kan vara nära hemmet de här dagarna. Det är lite lyxigt, säger hon.

I konceptet ingår att artisterna samverkar på olika sätt vilket bidrar till den familjära stämning de inblandade gärna lyfter fram.

– Som Diggilooartist måste man vara beredd att gå utanför sin egen comfort zone. Och det gäller både att kunna kliva fram och ta en publik själv, plus ha samma känsla när det gäller att backa upp och lyfta kollegerna. Våra producenter som sätter ihop det här har alltid så bra personkännedom och plockar ihop artister som funkar tillsammans, säger Jessica och av en händelse kommer Charlotte Perrelli gående.

– Vi har känt varandra länge och går väldigt bra ihop. Det här året känns supernice och speciellt eftersom det är med så många otroligt bra sångare. Vi kommer att göra en del rätt kluriga grejer, lite utöver det vanliga, säger Charlotte hemlighetsfullt.

Hon har varit med i flera upplagor av Diggiloo och stortrivs med uppdraget som ambulerande artist där 22 anhalter finns på schemat den här gången.

– Det går inte att ha ett bättre sommarjobb, en sån ynnest att få åka runt i Sverige och se alla fantastiska platser. Och det fungerar fint att ha med familjen, det är husbil som gäller, barnen spelar tennis och det grillas. Helt underbart.

– Sen måste man komma ihåg att alla med Patrik (Krall, producent, reds anm) i spetsen gjort ett otroligt arbete för att bygga det här. Det krävs inte tur utan envishet och målmedvetenhet, att verkligen kavla upp ärmarna. Det ledarskapet smittar av sig – alla vill alltid göra sitt bästa, säger Charlotte.

Snart är tiden kommen för artisterna att för första gången kliva upp på den riktiga scenen och börja köra igenom numren fullt ut med både dans och sång.

Först hinner TTELA växla några ord med Robin Bengtsson, som onekligen blivit ett stort namn ute i stugorna, inte minst tack vare Melodifestivalen och Eurovisiondeltagandet.

– Nu får jag visa lite andra sidor av mitt artisteri, detta skiljer sig en hel del från att högprestera i tre minuter. Här gäller det att bygga upp stämningen under en hel kväll. Tror att jag trivs bättre i det här forumet, säger han.

Sen är det dags att skrida till verket och många långa timmar väntar innan det går att runda av fredagens genomkörare.

Förberedelserna pågår nu under de kommande dagarna. På tisdag är det genrep och dagen efter är det skarpt läge i Arena Vänersborg.

 

Hört i arenan under fredagen

"Jag ska försöka se till att det blir lite roligare, att alla blir glada. Föreställningen innehåller massor av bra musik, och så ville de ha en komiker också. Det är första gången jag är med, det kanske blir sista också, haha. Det beror på publiken!"

Özz Nûjen om att debutera i sammanhanget.


"Jag rör mig vanligtvis mycket på scenen, men i min egen takt och dansar kanske lite mer som Mick Jagger. Här får vi koreografi och det är inte det enklaste, men vad gör man inte för laget?"

Andreas Johnson om att vara mobil på scenen.


"Vill inte kalla det jag utför för dans, det är mer en förflyttning från A till B. Måste anstränga mig för att det ska se värdigt ut. Men jag har märkt att de ställer mig långt bak, haha."

Tommy Nilssons har fokuserat på annat än koreografi tidigare i karriären.


"Jag har massor att lära av de yngre artisterna, de inte så mycket av mig – det blir bara mossigt om jag snackar om hur det var förr. Otroligt kul att jobba i en ensemble, skulle faktiskt gärna spela i ett band igen."

Tommy Nilsson om lagarbetet som bygger showen.


"Sen jag var liten har jag stått själv eller med mitt band på scenen, väldigt roligt att vara en del av en så här stor ensemble. Och jag fått massa bra tips av de som varit med länge i branschen, man lär sig saker hela tiden i ett sånt här gäng."

Wiktoria suger åt sig insikter från omgivningen.


"Det är lite som Kalle Ankas julafton med husvagnen som vecklas ut åt alla håll och kanter."

Diggiloos egen redaktör Emilia Berntsson om scenen, där kuriöst nog en lastbil modell större utgör stommen.


"Det handlar mycket om att backa upp varandra. Man får inte har för stort ego. Gör man det tillsammans kan det bli magiskt. Och väldigt lyxigt i år att få vara på plats nu och sen göra premiären här. Kommer bli väldigt nice."

David Lindgren är nöjd med tillvaron i Vänersborg.


"Ärofyllt att de hörde av sig till mig, som inte varit med i Melodifestivalen och tidigare mest gjort musikaler. Vet att de var och kollade 'Jersey boys' som jag var med i och sedan ville ha mig. Jag fick erbjudandet redan förra året men kunde inte och hoppades att få frågan igen. Och så blev det och jag är väldigt glad över att få göra den här turnén, känns som att det kommer bli väldigt familjärt."

Bruno Mitsogiannis ser fram mot sommaren.


"Det är ganska lugnt tycker jag, känns väldigt strukturerat. Just nu står jag här och sorterar kartor över alla platser vi ska spela på under sommaren. Varje plats är unik."

Patrik Krall på produktionsbolaget Krall Entertainment syntes lite överallt i arenan.


"Känns otroligt kul att premiären är i Vänersborg och att det är vädersäkrat till hundra procent. Roligt att se hur allt byggts upp här inne i arenan."

Peter Ribbing, lokal arrangör.

Se också:

Fotnot: De medverkande artisterna är Jessica Andersson, Charlotte Perrelli, Wiktoria, Özz Nûjen, Tommy Nilsson, Robin Bengtsson, Andreas Johnson, Bruno Mitsogiannis och David Lindgren. De backas upp av ett stort band, kör och dansare.