Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Nu skruvas tempen upp i Brödrosten

Aurorafestivalen ångar på – nu väntar den 35:e upplagan på elva år. – Det gäller att vi hela tiden fortsätter att utvecklas, säger Ola Larsson, general manager.

Larsson berättar att höstens upplaga av festivalen innehåller en del nyheter:

– Numera gör vi två festivaler om året, en vecka 44 och en vecka 9. Vi upplever det som viktigt att festivalen inte ligger under semestertiden och för första gången har vi den med stora symfoniorkestern i Vänersborg, säger han när vi träffas i en för festivalen ny konsertarena.

Det handlar om Huvudnässkolans aula, också känd som ”Brödrosten”, där flera av festivalens 13 arrangemang kommer att hållas fredag till och med söndag.

– Det är det enda stället där vi får plats med den stora orkestern och även om det är slitet kommer det att funka kanon och låta bra. Tror att publiken kommer att gilla det också. Sen är vi även i Folkets hus.

I vanlig ordning lockar festivalen till sig en stor mängd studenter från när och fjärran. Den här gången handlar det om 180 unga musiker från 42 länder.

Därtill ett antal lärare av yppersta klass, sådana som till vardags verkar i de stora sammanhangen och som förutom att hålla i diverse master classes också ger konserter i Vänersborg.

Ett par exempel: Pianisten Peter Donohoe, violinisten Vivianne Hagner och den dirigerande vänersborgsbekantingen Johannes Gustavsson.

Just när det gäller dirigenter är upplägget speciellt den här gången.

– Tio inbjudna professionella dirigenter kommer hit för att själva delta i master classes, och det är något unikt. Det är svårt att få till sådana eftersom det till att börja med krävs en symfoniorkester att öva med. Här funkar det, berättar Ola Larsson.

Upplägget kom dock att ändras i sista stund.

Från början var det nämligen tänkt att legendaren Sir Neville Marriner skulle ta sig an dirigenterna, men han avled för några veckor sedan vid en ålder av 92 år.

– Han var i Milano där han dirigerade Mozarts två sista symfonier. Sen gick han till hotellet, la sig och vaknade inte mer, berättar Ola.

Det ledde till att Leif Segerstam – som i sig är ett mycket eftertraktat namn med en fullmatad agenda – frigjorde tid och ryckte in för att hjälpa festivalen.

– Väldigt snällt av honom, vi har inte jobbat med Leif tidigare så det är väldigt spännande. Dessutom kommer det att bli ett uruppförande under festivalen av hans egen ”Symfoni 305”.

Ola Larsson berättar att festivalen fortsätter att anordna programpunkter med möjlighet till fördjupning.

– Seminarier låter lite högtravande, men det handlar om samtal på scenen med intressanta personligheter och det är verkligen för alla. Det kan också bli diskussioner med publiken.