Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sammansvetsat kompisgäng. Arbetet med debutalbumet drog ut på tiden, men det var ingen nackdel sett till slutresultatet tycker August Johansson, Anton Thorstensson, Thomas Keen, Tomas Berglund och Adam Johansson. Dessutom har Eldoradio svetsats samman ytterligare som band och som vänner under arbetet med ”21st Century Explosive Sound”.

Nu släpper Eldoradio explosiva debuten

För tre år sedan började Eldoradio spela in debutalbumet. Det blev en krokig färd fram till slutresultatet – men värt allt i slutändan tycker den högenergiska Trollhättekvintetten. Nu är ”21st Century Explosive Sound” här för att skaka om indiepunkscenen.

– Den här dagen har vi väntat på så länge, det känns nästan overkligt att skivan kommer nu eftersom det tagit sån tid. Men det blev mycket bättre än vad vi kunde tänka oss från början, säger Thomas Keen.

För nu är den här, på onsdag släpps ”21st Century Explosive Sound” till stor lättnad och stolthet för de inblandade.

Men vi backar bandet några år, till december 2011 då Eldoradio stod på N3:s scen som vinnare av Musikslaget vilket innebar att man fick en inspelning i studion där.

Så småningom kom György Barocsai ombord på skutan och axlade rollen som producent.

Han tog materialet vidare till Svenska Grammofonstudions Kalle Gustavsson Jerneholm, och The Soundtrack of Our Lives-basisten tände till på alla musikaliska cylindrar.

– Han ville hjälpa oss att spela in en skiva och vi fick använda studion där gratis och utnyttja allt. Det var då vi bestämde oss för att verkligen satsa, säger Tomas Berglund.

Eftersom Eldoradio fick nyttja strötider kunde det passera en del tid mellan inspelningstillfällena i Göteborg.

Men så som saker och ting utvecklades sig var det ingen nackdel, tycker killarna, som kontinuerligt spelat ute under årens lopp och gjord sig kända som ett liveband av ädlaste märke:

– Det var faktiskt en bra grej, för vi har haft tid att forma ett eget sound och det är verkligen mycket hjärta i det här. En del grunder vi gjorde i början var ganska sunkiga och de gjorde vi om sedan, säger August Johansson.

Ett exempel är låten ”Prisoners” som är den äldsta låten i sammanhanget, med en historik som sträcker sig tillbaka till Eldoradios allra första rep.

Den har sedan spelats in i flera versioner utan att man riktigt fått till det.

Till slut gjorde bandet en livetagning i studion – då föll bitarna på plats.

Thomas Keen:

– Vi har hunnit hitta vad som funkar och vad som är ”vi”. Nu har vi hållit på i över fem år, men det är egentligen det senaste som vi verkligen hittat oss. Eldoradio är bara ärlighet, vi gör egentligen bara vår grej och tänker inte efter så mycket.

Eldoradio-killarna kom att känna sig väldigt hemtama i Svenska Grammofonstudion, och sög i sig av den kompetens som stället hyser.

Eldoradio är inte direkt bandet som sträcker ut i långa jam utan har i stället förädlat förmågan att skala bort oväsentligheter i sin musik.

– Det är komprimerat och maxat hela tiden, sen är det över. Skivan innehåller tio låtar och är ungefär 30 minuter lång, så undrar hur många sekunder i veckan man snittat under de här tre åren. Hoppas att de vi känner ser att skivan kommer nu och förstår att vi inte är så sorgliga trots allt, säger Adam Johansson och skrattar.

När materialet väl var klart återstod nästa steg: Att hitta någon som ville ge ut det.

Till slut gick allt i lås med indiebolaget Comedia Records i Stockholm.

20 april är det officiella releasedatumet och därmed kan Eldoradio gå in i en ny fas, och medlemmarna formligen sprudlar av energi inför rdet som väntar.

– Vi bestämmer allt själva och nu när plattan är klar måste vi ut och turnera. Nästa grej att fokusera på blir att komma ut och spela live så mycket som det bara är möjligt och att sedan göra det ett tag, säger Anton Thorstensson.

I maj kommer bandet att åka till England för fyra spelningar, och i sommar väntar bland annat festivaler.

Kompisarna som började spela ihop på gymnasiet har vuxit upp och svetsats samman ännu mer som band och som vänner under åren som passerat.

Nu har de dessutom hittat sitt alldeles eget Eldoradio och är redo för nästa steg.

På allvar.

Bild: Joachim Nywall
Bild: Joachim Nywall