Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förverkligar dröm. Mirre Sennehed, Richard Selin och Eddie Wheeler (längst fram) ligger bakom Subkultfestivalen. ”Vi har lagt ner våra själar i festivalen, bara för att vi tycker att det är så roligt! Allt arbete gör vi ideellt när vi har tid över från våra vanliga jobb, och det har varit mycket sena kvällar och nätter. Men det har det varit värt!”, säger Mirre.

Sätter Trollhättan på svartrockkartan

Räkna med en och annan svartklädd gothrockare i Trollhättan i slutet av sommaren. Anledningen? Subkultfestivalen – en helt ny festival med inriktning på alternativ musik. – Äntligen får den udda fågeln vara i centrum, det ska bli grymt att rocka loss i Trollhättan, säger Mirre Sennehed.

TTELA träffar gänget på kulturhuset Brewhouse i stadsdelen Gårda i Göteborg. Det är här de har sina planeringsmöten och jobbar ihop, trion bakom Subkultfestivalen: kompisarna Mirre Sennehed, 29, Eddie Wheeler, 33, och Richard Selin, 29.

Med knappt ett halvår kvar tills festivalen drar i gång i Folkets park i Trollhättan är det många bitar som ska på plats, och de är minst sagt taggade.

– Det ska bli otroligt kul, äntligen! Vi har jobbat så mycket och länge med detta och det är verkligen en dröm som går i uppfyllelse. Vi är så glada, och vi har fått så många mejl och positiv respons från personer över hela landet som ska komma och tycker att det vi gör är bra. Så man märker att det är något som folk vill ha, säger Mirre Sennehed.

– Ja, äntligen får alla misfits och udda fåglar en mötesplats för att lyssna på bra musik och festa ihop. Det har saknats i Sverige de senaste åren, sedan Arvikafestivalen lades ner. Så det är på tiden nu, säger Eddie Wheeler.

– Men givetvis är alla välkomna. Bara för att man lyssnar på en viss musikstil behöver man inte klä sig eller identifiera sig på ett särskilt sätt, tillägger Richard Selin.

Goth, electro, indie, postpunk, metal, elektronika, synth och industrial. Det vill säga subkulturell/alternativ musik, som normalt inte spelas på radions hitlistor men som har en stor skara fans bortom det kommersiella landskapets gränser. Det är inriktningen på Subkultfestivalen, med det så passande namnet.

Det var Mirre som kom på idén att starta festivalen en dag för tre år sedan, då hon pluggade en eventutbildning i Göteborg.

– Sedan Arvikafestivalen gick i konkurs hade jag saknat en festival för alternativ musik väldigt mycket, det är sådant jag själv lyssnar på och jag brukade åka dit varje år. Jag pratade med min lärare och han tyckte att det var en grym idé att starta en festival och hjälpte mig med de första bitarna, berättar Mirre.

Att ha kompanjoner i festivalstaben var en självklarhet, och när Mirre pratade om sina planer för Eddie och Richard hakade de på direkt.

De var på den tiden kolleger som klubbarrangörer och dj:s runtom i Göteborg, och funkade redan bra som team. Lägg därtill kunskaperna och kontakterna.

– Jag hade länge gått och funderat på att starta en liknande festival i Sundsvall, där jag kommer från, när Mirre kom med frågan. Det var som att träffa sin dubbelgångare, säger Richard.

– Min första tanke var att det nästan kändes omöjligt för att det var så stort, det var nästan som att bygga Vasaskeppet liksom. Därför hakade jag på. Jag gillar att ta på mig omöjliga projekt, och göra dom, fortsätter Eddie.

På den vägen är det. Med hårt arbete, järnvilja och genom att dra i de rätta trådarna är skeppet alltså snart i hamn. I höstas fick Mirre, Eddie och Richard beviljat tillstånd att arrangera festivalen i Folkets park i Trollhättan, ett tjugotal artister är redan bokade (se faktaruta, fler tillkommer) och biljettförsäljningen har satt igång och bådar gott.

Med facit i hand kan de nu konstatera att ingenting är möjligt. Och så till frågan:

Vad var det som gjorde att ni valde Trollhättan som plats för Subkultfestivalen?

– Trollhättan är helt klart bäst. Det är nära både till Göteborg och Oslo, och så var det också den kommun som välkomnade oss bäst när vi lämnade in vår ansökan, säger Mirre.

Vad har ni för framtidsplaner med festivalen?

– Att fortsätta varje år såklart! Det här är bara början.