Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter en vecka kantad av bekymmer kan Martin Almgren och Jessica Andersson andas ut och fira sina finalplatser.

Schlagerveteranen visar var skåpet ska stå

Hon siktade högt och ville inte bli en i raden av fallande veteraner – och önskan gick i uppfyllelse. Schlagerveteranen Jessica Andersson är finalklar i Melodifestivalen. Ännu en Idolvinnare tar också plats: debutanten Martin Almgren.

Tävlingsveckan i Malmö kantades av oroligheter för Jessica Andersson då en av hennes fyra dansare drabbats av influensa. Men ett inhopp i sista minuten gjorde att hon kunde framföra numret så som det var tänkt.

- Jag tänker så mycket på Åsa som har legat sjuk på hotellet i några dagar. Och på Felicia som hoppar in som ett sådant überproffs och repar in det här på några timmar. Hon är en riktig hjälte, säger Jessica Andersson, som tävlar i Melodifestivalen för sjunde gången.

Nu ser hon fram emot att fira med familj, vänner – och champagne. Sedan är det dags att fokusera om mot finalen.

- Jag kommer göra mitt yttersta för att placera mig så bra som möjligt, säger hon.

Framgångsreceptet

Men hur kommer det sig att hon är veteranen som lyckas när andra sett sig besegrade i tävlingen?

- Kanske kombinationen av en bra låt och att jag till slut, efter en tuff vecka, satte numret precis som jag ville. Jag lyckades sprida en glädje och värme, och det gick väl hem, säger Jessica Andersson

Debutanten Martin Almgren var så tagen att han nästan inte fick fram ett ord efter att finalplatsen i Friends arena säkrats. När TT pratar med honom direkt efter sändningen har han fortfarande inte återhämtat sig.

TT: Hur gick tankarna när du hörde ditt namn?

- Det kom typ inga tankar, det blev helt tomt och innehållslöst i huvudet, säger Martin Almgren.

Kämpig vecka

Hans "A bitter lullaby" handlar om att gå igenom någonting tungt, och sedan komma ut på andra sidan. Och Almgren har precis som Andersson haft en snårig vecka där framför allt tekniken har ställt till det för honom.

- Jag har haft strul med min in ear hela veckan så jag har varit ganska nere. Men nu är jag så jävla glad så det är sjukt.

Två latinobidrag går vidare från deltävlingen i Malmö till Andra chansen i Kristianstad. Monchos karibiska energibomb om romdrinken cuba libre, och Mendez latinamerikanska rytmer om sol och glädje och att leva livet – "lalalalalife".

- Jag är med i spelet fortfarande och är absolut inte besviken, säger Leo Mendez, som inte höll för det massiva favorittrycket inför deltävlingen.

Att Martin Almgren och Jessica Andersson är finalklara är helrätt, tycker han.

- Jag är så jävla glad för Martin, jag har en känsla av att han blev så jävla lycklig. Och jag blev lycklig för hans skull, han är en go människa och en bra musiker. Och Jessica Andersson är självklar, säger Leo Mendez.