Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Filmen
Filmen "Gräns" är nominerad till Cannes-festivalen och handlar om tullpolisen Tina. Filmen är en samproduktion med Film i Väst, som en av aktörerna.

Film i Väst-film tävlar i Cannes

En film som samproducerats av bland annat Film i Väst, Gräns, har nominerats till Cannes-festivalen i maj. Det stod klart vid en presskonferens på torsdagen.

Gräns är ett genredrama och en mörk kärlekshistoria som balanserar i gränslandet mellan verklighet och det övernaturliga.

Den är uttagen i sidokategorin Un certain regard, som 2014 vanns av Ruben Östlunds "Turist". Kategorin är betydelsefull på det sättet att många unga regissörer med nyskapande blick nomineras här.

– Det betyder väldigt mycket för Film i Väst som sådant, men också för regionen att vi kommer med i dessa sammanhang gång på gång och speciellt i Cannes som är den största festivalen, säger Ulrika Grönérus, kommunikatör på Film i Väst.

Regissör är Ali Abbasi, vars långfilmsdebut, det psykologiska skräckdramat Shelley visades vid Berlins Filmfestival 2016.

Ali Abbasi och Isabella Eklöf har skrivit manuset tillsammans i samarbete med John Ajvide Lindqvist med Ajvide Lindqvists novell Gräns som förlaga.

Sjätte sinne

Handlingen i Gräns kretsar kring tullpolisen Tina, som har ett sjätte sinne när det gäller att peka ut smugglare. Det är nästan som om hon kan lukta sig till när någon försöker dölja något. Ryktet om hennes skicklighet sprider sig inom poliskåren och hon anlitas för att hitta bevis mot en liga med omfattande kriminell verksamhet.

Men när den mystiske Vore kliver av färjan så tvekar hon för första gången på sina känslor. Tina anar att Vore döljer något, men kan inte sätta fingret på vad. De attraheras av varandra, men när hon lär känna honom inser hon samtidigt att hela hennes liv är baserat på en enda stor lögn. Precis som Vore så hör Tina inte hemma i den här världen. Nu måste hon välja: fortsätta med sin livslögn eller omfamna den skrämmande sanningen om vem hon egentligen är.

Premiär under hösten

Filmen produceras av Meta Spark & Kärnfilm AB i samproduktion med Film i Väst, SVT, CPH Filmfund och Meta Film Danmark. Gräns disribueras av TriArt Film och har spelats in i framför allt Västsverige.

Det är första gången sedan "Låt den rätte komma in" (2008) som ett John Ajvide Lindqvist-verk filmatiseras.

Gräns beräknas få premiär på svenska biografer under hösten 2018. Cannes Filmfestival pågår 8–19 maj. Fler nomineringar i andra kategorier kommer att presenteras i nästa vecka, så det finns fler chanser för Film i Väst.