Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Pilotprojekt kan ge Film i Väst fler produktioner

Det har funnits i många andra länder sedan tidigare. Men nu skapas en ny möjlighet i Sverige som gynnar filmindustrin, inte minst Film i Väst. Och det är Västra Götaland som går i bräschen med ett nytt pilotprojekt som handlar om produktionsrabatter.

Det har blivit allt svårare att finansiera film och produktionsrabatter, skatterabatter vid filmproduktion, är ett av de starkaste konkurrensmedlen för att locka till sig inspelningar av framför allt internationella produktioner.

Nu har Västra Götalandsregionen som första region beslutat att inleda ett pilotprojekt för just produktionsrabatter vid inspelning och postproduktion av film och tv-drama. Stödet ligger på högst 30 procent av spenderade kostnader i Västra Götaland och kan sökas av etablerade produktionsbolag. Produktionen måste genomförs helt eller delvis i regionen.

– Film i Väst har varit drivande i införandet av en nationell, svensk produktionsrabatt och där är vi nästan i mål. Eftersom Västra Götaland redan i dag är Nordens främsta filmregion med en välutbyggd och kompetent filmindustri för inspelning och postproduktion blir den regionala produktionsrabatten ett viktigt pilotprojekt som kan stärka vår filmregion ytterligare, säger Mikael Fellenius, vd för Film i Väst i ett pressmedelande.

31 mars är deadline för första ansökningstillfället, efter det är det först till kvarn som gäller. Stödet betalas ut av Västra Götalandsregionen, men administreras av Film i Väst.

– På så vis hoppas vi att tillsammans med Film i Väst locka hit fler internationella inspelningsprojekt i världsklass, men också att på sikt bygga ut och stärka den regionala infrastrukturen för film och få till stånd en nyetablering av produktionsservicebolag, säger Kristina Jonäng (C), ordförande i Regionsutvecklingsnämnden.