Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Filminspelning. Martin Schibbye och Johan Persson, här spelade Gustaf Skarsgård och Matias Varela, greps sedan de korsat gränsen mot Etiopien tillsammans med Ogadens nationella befrielsefront.
Filminspelning. Martin Schibbye och Johan Persson, här spelade Gustaf Skarsgård och Matias Varela, greps sedan de korsat gränsen mot Etiopien tillsammans med Ogadens nationella befrielsefront.

438 dagar i fångenskap på film

438 dagar. Så länge satt de fängslade i Etiopien. Nu spelas filmen om Martin Schibbyes och Johan Perssons liv i fångenskap in i Sydafrika med Film i Väst som samproducent och med Gustaf Skarsgård och Matias Varela i huvudrollerna.

Skarsgård spelar Martin Schibbye och Matias Varela Johan Persson i "438 dagar", som är en filmatisering av boken med samma namn.

Idag släpptes de första bilderna från inspelningen av filmen som beräknas för världspremiär hösten 2019.

Filmen är baserad på den sanna berättelsen om journalisten Martin Schibbyes och fotografen Johan Perssons resa till Etiopien 2011. Under ett uppdrag i den konfliktdrabbade regionen Ogaden fängslades svenskarna och dömdes till elva års fängelse för terrorism. Händelsen fick mycket uppmärksamhet i media, inte minst blev den så kallade "tysta diplomatin", som ägde rum bakom kulisserna, mycket omdiskuterad.

438 dagar efter att de tillfångatagits blev svenskarna benådade och frisläppta.

- Jag är stolt att vara med och berätta en historia som verkligen bör berättas. Där det finns ett patos. Det är två personer som velat göra nånting som är större än deras eget ego. Att få göra detta tillsammans med Gustaf som jag känt i 25 år är jättehäftigt, säger Matias Varela i ett pressmeddelande.

I filmen har fokuset flyttats från storpolitiken till att handla om vänskap, kärlek och mod.

- Det är fantastiskt att få jobba med Matias. Vi får mycket gratis av 25 års vänskap. Vi har gått igenom mycket ihop. Det är en otrolig styrka, säger Gustaf Skarsgård.

Manuset är skrivet av Peter Birro, som tidigare bland annat har gjort tv-serien "Upp till kamp" och storfilmen "Monica Z". Regissören är en annan Film i Väst-bekanting; Jesper Ganslandt, som slog igenom på bred front med låmgfilmen "Farväl Falkenberg".