Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Akademiledamoten Göran Malmqvist fotograferad inför sin 95-årsdag i juni. Bild: Janerik Henriksson/TT
Akademiledamoten Göran Malmqvist fotograferad inför sin 95-årsdag i juni. Bild: Janerik Henriksson/TT

Akademiledamot avliden

Göran Malmqvist, sinolog, översättare och ledamot i Svenska Akademien har dött. Det rapporterar Sverige Radio.

Göran Malmqvist, ledamot i Svenska Akademien har avlidit. Det bekräftar Akademiens ständige sekreterare Mats Malm för Sveriges Radio Kulturnytt.

Han föddes 6 juni 1924 i Jönköping och var sinolog, språk- och litteraturforskare, översättare och professor emeritus vid Stockholms universitet. 1985 valdes han in i Svenska Akademien på stol nr 5. Han var även ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien, Kungliga Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien och Academia Europaea.

Malmqvist studerade vid det högre allmänna läroverket i Borås fram till han 1944 började läsa latin och grekiska vid Uppsala universitet. Under sin studietid upptäckte Malmqvist kinesiskan och studerade i Kina 1948–50.

Han har i långa perioder varit verksam utomlands i Kina, Australien och i Storbritannien. Han har översatt mer än 40 böcker med kinesisk litteratur. Dessutom har han skrivit en introduktion i kinesisk språklära, läroböcker i fonetik och grammatik, och ett samlingsverk om kinesisk litteratur.

Malmqvist har även översatt svensk lyrik, framför allt Tomas Tranströmer, till engelska och engelsk lyrik av till exempel William Blake till svenska.

Göran Malmqvist blev 95 år gammal.