Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Bos bok om Göta älvdalen

Bo Björklund tyckte att det saknades en större, sammanfattande bok om Göta älvdalen. Så han skred till verket och gjorde en själv. – Såvitt jag vet är det ingen som skrivit om ämnet på det här viset förut, säger han.

Bo Björklund bor i Älvängen och han har tidigare gett ut tre böcker tillsammans med skogvaktaren Karl-Erik Andersson, om Västsveriges sista vildmark – Risveden.

– För att hitta material stod jag dag efter dag på Kungliga bibliotekets tidningsavdelning och läste gamla årgångar av Elfsborgs Läns Tidning, som inte var mikrofilmad då. Jag hittade massor av spännande material om Göta älv och gjorde massa anteckningar som jag plockade fram till den här boken, berättar Bo, som dessutom var involverad som projektledare för uppbyggnaden av pilgrimsleden med Lödöse som knutpunkt.

Under de senaste åren har han ägnat otal arbetstimmar åt att färdigställa "Göta älvdalen", ett massivt verk som berör området utifrån olika aspekter med syfte att ge en så allsidig bild som möjligt av Sveriges största vattendrag.

Samtidigt som boken är fullmatad av fakta har författaren varit noga med att hitta det rätta tilltalet.

– Det handlar om fakta och storytelling, där jag tillåter mig att bli personlig. Läsaren måste ha lätt att ta till sig den, annars är det ingen som orkar, säger han.

Ett personligt minne som berörs i boken, med koppling till Trollhättan, är Bos första bil.

– Jag köpte en Saab 93B våren 1961 och så småningom blev motorn dålig och jag köpte en begagnad för 140 kronor. Det gick att byta den själv, jag skruvade loss motorn och det allra sista fick jag hjälp av min mamma, berättar han.

Boken utgörs av fyra historiska delar med avstamp i vikingatiden och med det medeltida Lödöse som ett självklart inslag.

Sex av bokens avsnitt fokuserar på den så kallade ångbåtsperioden 1840-1940 och sex av städerna presenteras med diverse nedslag.

Fall, slussar, varv, tegelbruk och järnvägar är exempel på annat som lyfts fram över de 304 sidorna i A4-format.

Boken innehåller över 400 bilder och kartor och TTELA-kommunerna Lilla Edet, Vänersborg och Trollhättan figurerar förstås flitigt. "Göta älvdalen" släpptes nyligen, och den torde ha potential att nå ut brett.

– Den innehåller väldigt mycket kulturell allmänbildning, så jag tänker att om man jobbar som lärare i de här kommunerna borde den vara intressant. Och för alla andra som bor i området för den delen. Dessutom kommer den lägligt, bland annat med tanke på det kommande politiska beslutet om det blir nya slussar eller inte. Intresset för Göta älv kommer att öka.