Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Debutant med öga för den lilla människan

För två och ett halvt år sedan fick hon den förlösande frågan: Vad vill du? Nu åker Päivi Karabetian till bokmässan i Göteborg – med en färdig relationsroman.

Hon ser nästan lite förvånad ut själv, när hon ser på boken hon håller i sin hand.

– Jag har velat skriva sedan fem års ålder och har försökt många gånger. Men jag har fastnat och censurerat mig själv, säger Trollhättebon Päivi Karabetian.

– Länge trodde jag inte att jag kunde.

Som tur är har hon kommit på andra tankar nu.

För två och ett halvt år sedan hamnade hon, som jobbat som grundskolelärare men nu är farmaceut, hos en kurator. Denne väckte en avgörande fråga: Vad vill du, Päivi?

"Skriva", var hennes första tanke – och nästföljande dag författade hon de inledande meningarna på den där romanen hon gått och drömt om.

Och resultatet bläddrar hon stolt fram och tillbaka i vid köksbordet hemma på Lextorp – Hem jävla hem. Ja, boken heter så, alltså.

– När jag fick den tryckta boken klättrade jag nästan på väggarna av glädje. Det var som julafton när man var liten, säger Päivi.

Hem jävla hem är en relationsroman som tar sin utgångspunkt i ett förhållande som stagnerat i bitterhet.

– På ett sätt en klassisk historia om en övergiven kvinna. Men jag ville skriva om hur människor tenderar att stanna i dåliga förhållanden och göra sig själva till offer, utan att ifrågasätta sin situation.

Bokens huvudperson Mia blir plötsligt övergiven av sin man och lämnad på "singelsoptippen". Vad händer när man lyfter människan ur sitt normala sammanhang? Det vill Päivi Karabetian undersöka.

– Jag vill mana till eftertanke hos människor som sitter fast i en föreställning om sitt förhållande eller i andra situationer. Man bestämmer ju faktiskt själv över sitt liv.

Boken beskriver hon som full av vändningar, humor – "den finska humorn rinner i mina ådror", som hon uttrycker det – och hög igenkänningsfaktor. Även om karaktärerna inte har några verkliga förebilder.

– När mina singelvänner läste boken frågade de om jag spionerat på dem med fältkikare. Men jag har alltid varit intresserad av den lilla människan och att träda in i roller för att verkligen förstå dem, säger Päivi.

Än så länge får skrivandet förbli en hobby vid sidan av jobbet som chef och receptarie på apotek. Men enligt henne själv bär hon på fem-sex bokidéer och en av dem är redan långt kommen.

– Nästa bok ska handla om uppbyggnaden av en påhittad sekt. Men även i det fallet utgår jag från den lilla människans tankar och känslor.

Bild: Bengt Nilsson