Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Danske filmproducenten Peter Aalbaek Jensen, kan nu åter träda i tjänst meddelar filmbolaget Zentropa. Bild: Andrew Medichini

Film i Väst nöjda med Zentropas åtgärder

Danska arbetsmiljöverkets utredning bedömer att det inte längre finns problem på filmbolaget Zentropa. Film i Västs vd, Mikael Fellenius har läst rapporten.

– Vi har inte hunnit prata om det i ledningsgruppen ännu, men jag känner mig trygg med att Zentropa hanterar detta på det sätt vi förväntar oss. Arbetsmiljöverket påpekar sådant som ska gälla på alla företag och Zentropa har bland annat upprättat ett system med "omsorgsrepresentanter" där trakasserier kan anmälas.

LÄS MER: Stjärnproducent försvarar sexuella trakasserier

Det danska filmbolaget skriver i ett pressmeddelande att "inga arbetsmiljörelaterade problem påträffades under utredningen. Myndigheten har valt att ge Zentropa vägledning i förebyggandet av problem inom den psykiska arbetsmiljön".

Zentropa meddelar också att producenten och delägaren Peter Aalbæk Jensen, som tidigare försvarat de sexuella trakasserier han anklagats för, åter kan träda i tjänst.

LÄS MER:

Bolagets styrelse har tidigare beslutat att Aalbæk Jensen inte får uttala sig för bolagets räkning, inte heller delta i ledningsmöten eller arbeta med lärlingssystemet.

Räcker det för att Film i Väst ska fortsätta sitt samarbete med Zentropa?

– Ja, det gör det. Det är viktigt att säga att Peter Aalbæk Jensen inte är dömd. Vi har reagerat på hans uttalande och det har vi markerat mot. Men vi kan inte hindra att han börjar arbeta igen.

LÄS MER:

På egen begäran drog sig Aalbæk Jensen tillbaka till sin farm i Herfølge i väntan på arbetsmiljöverkets utredning. Till danska Politiken säger han nu att han inte vet om han ska tillbaka men att han är glad över rapporten.

– Ja, det kan man väl inte lägga band på. Ens glädje. Jag står här i mina arbetskläder och solen skiner över frostbitna marker.

Film i Väst har samarbetat med Zentropa i över 20 år. Senast i kommande filmen The House that Jack built, med Uma Thurman och Matt Dillon i huvudrollerna, inspelad i Bengtsfors med drygt tio miljoner i bidrag från Film i Väst.

LÄS MER: