Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Film i Väst tar sikte mot Oscars – kan ta hem fem statyetter

”Triangle of sadness”, inspelad till stor del i Trollhättan, är nominerad i de tre tyngsta kategorierna på Oscarsgalan. Filmen ”Living”, som även den är en samproduktion med Film i Väst, är nominerad i två kategori. Det kan med andra ord bli storslam för Film i Väst på Oscarsgalan.

På söndag är det dags för årets upplaga i Oscarsgalan i Los Angeles i USA. Om allt går vägen kan det bli ett rejält prisregn över Trollhättan på andra sidan Atlanten. ”Triangle of sadness” är nämligen nominerad till bästa film, bästa originalmanus och bästa regi.

– Det är historiskt att en svensk film är nominerad i de tre tyngsta kategorierna på galan. Senast det hände något liknande var nog för 40 till 50 år sedan, säger Ulrika Grönérus, kommunikationschef på Film i Väst.

Filmen som till stor del är inspelad i Trollhättan har redan vunnit pris på Cannesfestivalen och hoppas nu kunna kamma hem ytterligare priser på Oscarsgalan.

– Det känns fantastiskt att filmen är nominerad i de här kategorierna. Den är inte bara inspelad till stor del i Trollhättan utan också inspelad med ett team till stor del bestående av folk från området, säger hon.

Ulrika Grönérus och Film i Västs vd kommer att vara på plats i Los Angeles under söndagen. Hur stora segerchanserna är har hon svårt att säga, men bara att man nominerats ser man som en rejäl fjäder i hatten.

– Det är svårt att vinna såklart, det finns så många bra filmer nominerade. Men bara att vi är nominerade är otroligt stort, säger hon.

Även filmen ”Living” som postproducerats i samarbete med Film i Väst har chans att vinna två Oscars. Den är nominerad i kategorin bästa manus efter förlaga. Skådespelaren Bill Nighy som spelar huvudroll i filmen är å sin sida nominerad till bästa huvudroll.

LÄS OCKSÅ: Triangle of Sadness nominerad till Oscarsgalan

LÄS OCKSÅ: Film i Väst samproduktion ”UFO Sweden” såld till 84 länder

LÄS OCKSÅ: Sju Film i Väst-filmer nominerade på festival i Berlin