Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/33

Här är alla vinnarna på Vänersborgsgalan 2023

Hyllade författaren kammade hem pris, fiskaren blev årets unga företagare och trotjänaren fick idrottspris. De och många fler prisades på Vänersborgsgalan. Det bjöds också på magi och skönsång när staden visade sig från sin bästa sida.

På vägen in till minglet på Quality hotel behövde gästerna gå igenom en båge av ballonger. I förrummen innan man kom till evenemangssalen, där själv galan skulle utspela sig, hölls minglet – och där bjöds det på bubbel och möjligheten att spela spelet nattduellen som blivit känt i SVT:s långkörare ”Mästarnas mästare”.

Redan under minglet inför galan var stämningen på topp. Flera företag ställde ut och visade upp sig. En av deltagarna på galan var Pelle Nilsson från Benders.

– Det är kul att vara här, det ska bli härligt med gala. Det ska också bli kul att se Jonas Torrestad, jag har varit på många Svenska hits-föreställningar i mitt liv, säger han.

Lite längre in i ett av förrummen står Marcus Wänerskog och minglar. Även han har en bra känsla inför kvällen.

– Det är stort att ”lilla” Vänersborg kan ha ett sådant här evenemang. Jag tror det kommer att bli en härlig kväll, säger han.

Satsade på fiske under pandemin

Vid 19-tiden var det dags för alla galabesökare att slå sig ner på sina platser. Galan öppnades med ett shownummer där två Abba-låtar framfördes, bland annat ”Don´t shut me down” från Abbas senaste album, av bandet bakom Svenska hits. Därefter tog kvällens konferencierer, i form av Erik Torstensson och Jill Stor, tag i taktpinnen. Även kvällens specialgäst Stefan Odelberg, känd från Bingolotto, introducerades.

Det första priset som delades ut under kvällen var Årets unga företagare. Priset vanns av Björn Brusing, bland annat för hans satsning på kräftfiske under pandemin.

– Det kändes otroligt att få ta emot priset. I grunden jobbar jag med utbildning och fiske som huvudsaklig verksamhet, berättar han.

Han är väldigt stolt över att ha fått ta emot priset.

– Det här är ett bevis på att satsningen som jag har gjort har varit rätt, säger Björn Brusing.

De blev Årets företagare

Samtidigt som han fick ta emot priset som Årets unga företagare delades också priset för Årets företagare ut. Vinnaren blev paret Anna och Richard Johansson för deras jobb på Nuntorp gård.

– Det var en helt tokig satsning som vi gjorde för fem år sedan. Gården var helt tom då. Det känns skönt att satsningen lönade sig, säger Anna Johansson.

Richard Johansson fyller i.

– Det är fantastiskt fint att få ta emot det här priset. Vi brinner mycket för landsbygden och det är kul när det jobb man lagt ner belönas, säger han.

Framme på scen var det efter att de två första priserna delats ut dags för underhållning av Stefan Odelberg. Magikern bjöd på ett korttrick som en mycket karismatisk dam vid namn Inger blev en del av. Uppträdandet rev ner många skratt från publiken.

Vinnaren med via länk från Stockholm

Nästa gång det vankades prisutdelning på scen var det dags för kvällens första hederspris att delas ut. Vänersborgsgalans hederspris för kultur gick i år till författaren Emma Hamberg. Emma Hamberg som precis släppt en ny bok var på boksläppsfest i Stockholm och kunde inte medverka på galan.

Ett försök gjordes att få med henne på länk via Teams, men det misslyckades efter en rejäl rundgång av ljudet. Men alla hederspristagare var intervjuade inför galan i ett litet klipp som visades på skärmen när det stod klart vem som vunnit priset. Där berättade Emma Hamberg om sitt författarskap och om att verkligheten oftast slår dikten och att många läsare skickar in sina livshistorier till henne. Historier som hon väljer att spara på.

Varit engagerad i föreningen sedan 1979

Årets hederspristagare inom idrott befann sig inte i Stockholm utan på Quality hotel i Vänersborg och kunde själv komma upp och motta sitt pris. Vinnare av idrottspriset blev Peter Strömdahl för sitt engagemang inom orienteringsföreningen OK Skogsvargarna.

– Det känns väldigt hedrade att få ta emot det här priset. Det känns härligt att få ett erkännande, säger han.

Han har varit aktiv inom föreningen sedan 1979 och planerar att fortsätta.

– Det finns inte på kartan att jag skulle sluta engagera mig inom föreningen och för ungdomsidrotten, säger Peter Strömdahl.

Efter att de två första hedersprisen delats ut var det åter dags för Stefan Odelberg att bjuda på Trolleri. Den här gången trollade han bland annat bort en näsduk.

Kröning på ett långt yrkesliv

Kvällens två sista priser som delades ut var hederspriset för näringsliv och hederspriset för evenemang, där TTELA:s läsare varit med och röstat fram vinnaren.

Vinnare av årets hederspris inom näringsliv blev Lars Salonen. Hans far och farfar byggde upp Vagnmakeriet i Vänersborg. När det var dags för Lars Salonen att stå på egna ben valde han att utbilda sig till tandläkare och öppna sin egen mottagning. Utöver sitt entreprenörskap inom olika områden i Vänersborg har han också engagerat sig som tandläkare i utsatta områden i Afrika.

– Det är magiskt att få den här utmärkelsen, det är som en dröm, säger han.

Lars Salonen har utöver sitt arbete som entreprenör varit med och grundat Forum Vänersborg. Han var också med och startade Vänersborgsgalan.

– Det är som en kröning på en långt yrkesliv att få det här priset. Jag har jobbat långt efter pensionsåldern och kommer fortsätta att göra så så länge hälsan tillåter, säger han.

TTELA:s läsare var med och röstade fram vinnaren

Det sista priset som delades ut under kvällen gick till årets evenemang. Vinnare blev julmarknad och tomtetåg i Brålanda – Jul i Brålanda.

– Att just läsarna röstat fram oss betyder extra mycket. Vi är jätteglada för det här priset, säger Ulf Eriksson från Lions som är med och arrangerar evenemanget.

Kvällen fortsatte sedan med lottdragning, show och dans in på småtimmarna.

Vänersborgsgalans vinnare

Årets unga företagare: Björn Brusing

Årets företagare: Anna och Richard Johansson

Årets hederspris kultur: Emma Hamberg

Årets hederspris idrott: Peter Strömdahl

Årets hederspristagare näringsliv: Lars Salonen

Årets hederspris evenemang: Julmarknad och tomtetåg i Brålanda – Jul i Brålanda