Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pysselkungen Ernst Kirchsteiger leder ett av TV4:s mest populära program under julen. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Pysselkungen Ernst Kirchsteiger leder ett av TV4:s mest populära program under julen. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Här är de som drabbas hårdast i TV-kriget

TV4 är nedsläckt efter att konflikten med Comhem inte har kunnat lösas. Men TV-kriget slår ojämnt mot Sveriges befolkning.
Vissa påverkas nästan inte alls – medan andra drabbas hårt.

Sedan midnatt natten mellan tisdag och onsdag har TV4 var avstängt för Comhems kunder. Drygt 1,5 miljoner hushåll är berörda – och nedsläckningen har sitt ursprung i att TV4 och Comhem inte har kunnat enas om ett nytt avtal om sändningsrättigheter.

Att miljoner människor är anslutna till Comhems tjänster betyder dock inte att alla de personerna saknar tillgång till TV4. Programmen går fortfarande att se, till exempel via play-tjänster.

TV4 går också att se genom att direkt ansluta en TV till marknätet, via en antennsladd.

LÄS MER: På tisdag släcks TV4 – detta behöver du veta

Stora skillnader mellan åldersgrupper

I undersökningen medievanor 2018, genomförd av Myndigheten för press radio och TV, framgår att TV-tittandet skiljer sig mycket mellan olika grupper. En viktig faktor är ålder.

– Det är fler äldre som tittar på tablålagd TV och är kvar i gamla konsumtionsmönster, säger Tove de Vries, utredare på Myndigheten för press radio och TV.

Tove de Vries är utredare på Myndigheten för press radio och TV. Bild: Privat
Tove de Vries är utredare på Myndigheten för press radio och TV. Bild: Privat

Enligt undersökningen ökar TV-tittandet med åldern. Unga mellan 15-24 lägger i genomsnitt 40 minuter om dagen på att titta på vanlig TV, medan människor från 60 år och uppåt tittar hela 255 minuter om dagen.

Att ersätta linjär TV med play-tjänster är inte givet för alla grupper.

– Det finns ju många aspekter. Till exempel kan det vara beroende på var du bor. Det finns play-tjänster, men det förutsätter ju att du har tillgång till en tillräcklig bredbandsuppkoppling. Även om det är gratis finns det många som inte kan tillgodogöra sig tjänsterna, säger de Vries.

Konflikten om TV4 – detta har hänt

• Sedan midnatt natten till onsdag är TV4 nedsläckt för de kunder som tittar på kanalen via Comhem.

• Anledningen är att Tele 2-ägda Comhem och Telia-ägda TV4 inte har lyckats komma överens om ett nytt avtal.

• Programmen går fortfarande att se, exempelvis genom play-tjänster på internet.

• Nedsläckningen kommer att pågå till dess att ett nytt avtal är på plats.

Även de äldsta tittar mindre

64 procent av svenskarna tittar fortfarande på rörlig bild via en TV-apparat, att jämföra med 16 procent som tittar via smartphone eller dator.

Framför allt drivs förändringen av yngre personer, som tittar på nya plattformar – men också på nytt innehåll.

– Dom tittar fortfarande på rörlig bild, men i nya former. Framför allt är det Youtube, men sen är det många som spelar i stället eller tittar på andra som spelar via Twitch, säger Tove de Vries.

I alla åldersgrupper finns dock en genomgående trend – att vi tittar allt mindre på TV. Användandet av social medier och andra plattformar ökar, delvis på bekostnad av TV.

Till och med bland de äldsta tittarna minskade tiden med tio minuter per dag under 2017, vilket kan vara ett trendbrott.

– Trenden är att TV-tittande minskar. Allt fler går över till play-tjänster, och allt färre skaffar en TV över huvud taget, säger de Vries.